1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Vergi

Proforma Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?


0

Proforma fatura nedir, ne işe yarar? Sorusu yeni girişimci adaylarının sıklıkla araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Özellikle dış ticarette nasıl bir yol izlemesi gerektiğini araştıran firma sahipleri ön fatura formunun nasıl olacağını söz konusu fiyat teklifinin nasıl sunulması gerektiğini araştırmaktadır.

Proforma fatura örneği internette kolaylıkla bulabileceğiniz belgeler arasında yer almaktadır. Bir nevi fiyat teklifi sunabilmenize yardımcı olan proforma fatura satış işlemlerinizi hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirmenize destek olmaktadır. Siz de proforma fatura üzerine araştırma yapıyor ve nasıl düzenleneceğini öğrenmek istiyorsanız yazımızın tamamına göz atabilirsiniz.

Proforma fatura nedir
Proforma fatura nedir

Proforma fatura nedir?

Proforma fatura nedir, ne işe yarar? Sorusunu öncelikle cevaplamak isteriz. Bir nevi satış sözleşmesi yerine kullanılan proforma fatura mal ve hizmet ürünlerinin teklif faturasıdır. Ticari faturanın kesilebilmesi için ürün veya hizmetin satılması gerekirken proforma fatura için bu işlemlere gerek duyulmaz. Siz taahhüt ettiğiniz mal veya hizmetin karşı firmaya ne kadar mâl olacağını ve ne zaman teslim edeceğinizi belirtmek adına proforma fatura kullanarak firmalar arasında güveni oluşturduğunuz gibi karşı tarafa da pazarlık payı sunmakta olursunuz.

Aynı zamanda alıcı firmanın talep ettiği ürünü ortalama ne kadara alacağını görmesine ve ne sürede kendisine teslim edeceğinizi göstermenize destek olmaktadır. Herhangi bir mali yükümlülük ya da yaptırım imkânı sunmayan proforma fatura vergi hukukunda da geçersiz sayılmaktadır. Proforma faturanın amacı firmaların birbirine karşılıklı güven duyabilmesi adına yapılmaktadır. Aynı zamanda rakiplerine karşı alıcı firmayı fiyat ve teslimat süreleri ile cezbetmeye çalışmaktır. Proforma faturanın satış sözleşmesi dışında kullanıldığı alanlar ise şunlardır:

  • Dâhili satın alma süreci için
  • Gümrükte mal değerini beyan etmek için
  • İthalat ve ticaret işlemleri için

Proforma faturalarda tarih, tercih edilen ödeme türü, mal ve hizmetin türü, teslimat bilgileri, telefon bilgileri, tarafların isim ve adresleri, mal veya hizmetin detaylı bilgileri, taşıma ücreti ve sigortaya dair bilgiler yer almak zorundadır.

Proforma fatura nasıl kesilir?

Proforma fatura nasıl hazırlanır ya da proforma fatura nasıl kesilir soruları da merak edilmektedir. Öncelikle proforma fatura için mutlaka antetli kağıt kullanmanızı tavsiye etmekteyiz.  Satıcı tarafından hazırlanan bu faturalar resmi herhangi bir yükümlülük sunmasa da belirli bir düzende hazırlanması gerekmektedir. Mal ve hizmet bilgilerine yer verilmesi gerektiği gibi alıcı tarafından da anlaşılabilmesi için ürün ve hizmet hakkında net ibarelerin kullanılması gerekmektedir.

Ticaret ve vergi hukukunda proforma fatura yer almasa da günümüzde hemen her firma proforma fatura hazırladığından dolayı sizlere sırasıyla nasıl hazırlanacağından bahsetmek isteriz.

  • Antetli kâğıdın sağ üst köşeye proforma numarası ve tarih yazılır
  • Sol üst köşede yine alıcı ve satıcı bilgileri, telefon ve adres bilgileri eklenmek zorundadır.
  • Aşağı kısma satılacak ürün veya hizmetin tüm detayları sırasıyla açıklanmalıdır.
  • Sağlanan hizmetin bedeli birim fiyatı üzerinden açıkça belirtilmelidir.
  • Ödeme şekli hakkında detaylı bilgiler alıcıya sunulmalıdır.
  • Sigorta prim ücretleri, ürünün ait olduğu yerin bilgileri, ürünlerin varsa ebat ve ölçüleri belirtilmelidir.
  • Sevkiyat ve nakliye üzerine detaylı bir paylaşım yapılmalıdır.
  • Ayrıca son olarak belgeye proforma fatura ibaresi düşülme zorunluluğu bulunmaktadır.
invoice ne demek
İnvoice ne demek?

İnvoice ne demek?

Proforma fatura nedir, ne işe yarar? Sorusunu araştıran girişimciler aynı zamanda İnvoice ne demek sorularını da merak etmektedir. Satıcı tarafından alıcı firmaya mal ve hizmetin satılmasını ön gören fatura demektir. İnvoice kelimesinin Türkçe karşılığı ön fatura demektir. Yani proforma faturaya verilen diğer bir isimdir.

Hizmet faturası nedir?

Hizmet faturası da merak edilen fatura türleri arasında yer almaktadır. Dış ticaret işlemlerinde sıklıkla tercih edilen proforma faturaya nazaran resmi bir satış işleminin gerçekleşmesinden sonra kesilen faturaya verilen isimdir. Hizmet faturası teslim edilen ürün veya hizmetin karşılığında alınacak net ve kesin ödeme tutarları adına kesilmektedir. Satış resmi olarak belgelendirilerek yasal bir sürece girilmektedir.

Bugün girişimcilere özel proforma fatura nedir, ne işe yarar? Sorularını cevaplandırdık. Özellikle yurt dışına ürün satışı gerçekleştirmek ya da satış sözleşmesi adına müşterilerinizle kesin ve net ifadeler belirleyerek çalışma yürütmek istiyorsanız sizler de mutlaka proforma fatura kesmeye özen göstermelisiniz. Her ne kadar bağlayıcı herhangi bir yükümlülük sunmasa da firmalar arası karşılıklı güvenin oluşmasına destek olmaktadır.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir