1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Şahıs Şirketi Kurmak 2023


0

Şahıs şirketi kurmak sanıldığı kadar zor değil. E-ticaret sitesi kurmak isteyen, internetten bir ürün satmak isteyen veya internet üzerinden hizmet satmak isteyen bir kişinin öncelikli olarak vergi levhası sahibi olması gerekiyor.

Vergi levhası sahibi olmak demek bir şirket kurmak demek. İster kendi e-ticaret sitesinden ister bir Pazaryeri üzerinden ürün satmak isteyen kişi ve girişimcilere kurulması ve kuruluş maliyeti en az olan şirket türü olduğundan şahıs şirketi kurmaları tavsiye edilir.

Şahıs şirketi kurulmasına karar vermek ve şahıs şirketi kuruluş süreci size karışık gibi gelebilir. Şahıs şirketi kurma ile ilgili;

  • Şahıs şirketi kurma nedir?,
  • e-ticaret için neden gereklidir?,
  • Şahıs şirketi avantajları ve dezavantajları nelerdir?,
  • Şahıs şirketi nasıl açılır?,
  • Şahıs şirketi kurma maliyetleri ne kadardır?,
  • 2023 yılı masrafları / giderleri nelerdir?,
  • Şahıs şirketi vergi dilimleri nelerdir?

gibi aklınıza bir çok soru gelebilir. Bu yazımızda şahıs şirketi kurma süresini en basit, en yalın haliyle anlatmaya çalıştık.

Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketi için kısaca işletmeciliği tek bir şahıs tarafından yapılan, resmi olarak vergi mükellefi olan küçük işletmelere denir. Günlük konuşma dilinde e-ticaret yapacak kişi için şahıs firması kurmak şeklinde ifade edilir. Aslında şahıs şirketi kurmanın resmi adı gerçek kişi mükellef kaydı yaptırmaktır.

Ülkemizde en çok şirket türü şahıs şirketleridir. Şahıs şirketlerinin bu denli tercih edilmesinde ki en büyük etken kolay kurulması ve kolay tasfiye edilebilmesidir. Vergi avantajı ve büroksasisinin az oluşu diğer tercih nedenleridir.

E-ticaret yapmak için en uygun şirket türü hangisidir?

* E-ticaret yapmak için mutlaka resmi bir kimlik kazanmanız yani şirket olmanız gerekir. Bu şekilde yasal olarak vergilerini veren bir şrket kimliği kazanırsınız.

* E-ticaret yapmak için kurabileceğiniz 3 farklı şirket türü bulunmaktadır: Anonim Şirket, Limited Şirket ve Şahıs Şirketi.

* Şahıs şirketleri; e-ticarete başlamak için kurulması en kolay ve hızlı ayrıca da kuruluş giderleri olarak da en uygun şirket türüdür. Şahıs şirketinin kurulumu ve gerektiğinde tasfiyesi kolay, vergileri ve masrafı diğer şirket türlerine göre düşüktür. Şahıs şirketleri e-ticaret yapmak için yasal olarak gerekli tüm temel işlevlere sahiptir.

Şahıs Şirketi kurmak

Şahıs şirketi kurmanın avantajları, dezavantajları nelerdir?

Diğer şirket türlerinde olduğu gibi şahıs şirketi kurmanında bir takım avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu avantaj ve dezavantajlar şunlardır;

Şahıs şirketi kurmanın avantajları nelerdir?

Şahıs şirketi kurmanın avantajları şunlardır;

  • Kurulumu kolay ve hızlıdır.
  • Ortalama 1-2 iş günü içinde kurulabilir.
  • Sermaye zorunluluğu bulunmaz.
  • 1 kişi tarafından kurulabilir ve işletilebilir.
  • Mali müşavir ve muhasebe ücretleri diğer şirket türlerine göre düşüktür.
  • Belli bir dilime kadar vergi oranları diğer şirket türlerine göre düşüktür.
  • Bürokratik işlemleri daha azdır.
  • Kuruluş Maliyetleri daha azdır.
  • Gerekmesi halinde 1 iş günü içinde kapatılabilir.

Şahıs şirketinin dezavantajları nelerdir?

Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları şunlardır;

  • Şahıs şirketinin diğer sermaye şirketleri ile karşılaştırıldığında (Limited ve Anonim şirket); müşteriler, bankalar, kredi kurumları ve diğer şirketler nezdinde prestiji daha düşüktür.
  • Şahıs firmasının vergi oranları başlangıçta daha avantajlı iken, kâr marjı arttıkça bu avantajlı durum dezavantajlı duruma dönüşür.

2022 yılında sermaye şirketlerinin kurumlar vergisi %22 sabit iken, şahıs şirketlerinin gelir vergisi değişen net kâr miktarları için %40’a kadar çıkmaktadır.

Şahıs şirketi kurarak e-ticaret nasıl yapılır?

Şahıs şirketleri, yapı itibariyle temel e-ticaret işlevlerinin tamamını yerine getirebilir.

Pazaryerlerinde (Amazon, N11, Trendyol, Hepsi burada gibi) mağaza açarak ürün satışı yapabilmek için şirket olmanız gerekir. Bu zorunluluk Gitti gidiyor da bulunmamaktadır. Şahıs Şirketi kurarak, şirket bilgilerinizle bu pazaryerlerine kolayca kayıt olup satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Şahıs şirketleri e-ticaret sitelerinde sanal pos kullanabilir.

Sanal pos kullanılması sayesinde kredi kartı ile satış yapabilirler.

Şahıs şirketleri diğer sermaye şirketleri gibi normal fatura ve e-fatura kesebilir.

Gerekmesi halinde şahıs şirketleri ticaret odalarına kayıt olabilir.

Şahıs şirketleri, bankacılık ve borsa alanları haricinde, e-ticaret, e-satış dâhil tüm sektörlerde faaliyet gösterebilir.

Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir tutmak gerekir mi?

Başlangıçta Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir tutmak zorunda değilsiniz. Ancak kurulduktan  sonra ki süreçte pek çok muhasebe işlemi ile karşılaşacağınız için bir mali müşavir ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

Zira tutulması gereken defter, zamanında ödenmesi gereken vergiler olduğundan sizlerin iş yoğunluğundan dolayı takibi zorlaşacak ve cezalı duruma düşme ihtimaliniz olacaktır.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi nasıl kurulur?

Daha önceleri şahıs şirketi kurmak için bulunduğunuz ilin vergi dairesine başvurmanız gerekmekte idi. Ama 2019 yılı itibariyle, şahıs şirketi kurmak için tüm işlemleri e-devlet üzerinden online yapılabiliyor. Tercih etmeniz halinde en yakın vergi dairesine gidip hızlıca kuruluş işlemlerini de başlatabilirsiniz tabi.

Başlangıçta kuruluş işlemlerini mali müşavir aracılığıyla yapmak isterseniz, bir mali müşavirle anlaşma yapmalı ve ona vekâletname vermeniz gerekiyor.

Şahıs şirketi kurmak için iş yeri adresi belirlemelisiniz. İş yeri adresiniz fiziki bir adres olacağı gibi evinizin bir bölümünü de adres olarak gösterebilirsiniz. Ev adresinizi işyeri adresi olarak gösterme ile ilgili aşağıdaki makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.

Home ofis nedir? Home Ofis şahıs şirketi kuruluşu nasıl yapılır?

Vergi dairesine giderek şahıs şirketi nasıl kurulur?

En çok Online yani e-devlet üzerinden şahıs şirketi kurmak yerine yaşanılan yerdeki vergi dairesine giderek şahıs şirketi kurmak tercih ediliyor. Bunda başlangıçta yanlış yapmama isteği, bu işlemlerin bilinmemesi gibi nedenler etkili olmakta. Vergi dairesine gitmeden önce açacağınız şahıs şirketinin adresi neresi olacak onu belirleyin.

Bu kiraladığınız bir işyeri olabileceği gibi yaşadığınız evin belli bir bölümü de olabilir. Eğer faaliyet göstereceğiniz iş yeri size ait ise iş yeri tapusunu yanınızda bulundurun. Kuruluş işlemlerini mali müşavire yaptıracaksanız mali müşavirin bu işlemleri sizin adınıza yürütebilmesi için, noterden mali müşavir vekâletnamesi çıkarttırın.

  1. Nüfus cüzdanınızla beraber size en yakın vergi dairesine gidip Şahıs Şirketi Kurma/Şahıs Firması Kurma/Şahıs İşletmesi Açma ya da Gerçek Kişi Mükellef Kaydı Yaptırma işlemi için geldiğinizi söyleyin.
  2. Burada kaydınızı yaptırdıktan sonra kaydınızı yapan görevli tarafından ortalama 1 iş günü sonra, vergi dairesindeki görevli kişiler tarafından iş yeri adresi olarak gösterdiğiniz yerin ziyaret edileceği söylenecektir.
  3. Vergi dairesindeki görevli kişiler tarafından yapılan ziyaret sonrası başvurunuzun onaylanmasıyla resmi şahıs şirketi kaydınız yapılmış demektir.
  4. Şahıs şirketi kurulumum aşamasından sonra maliye ile anlaşmalı bir matbaaya faturalarınızı bastırmanız gerekmektedir. Bastırmış olduğunuz faturaları mali müşavirinize gösterdikten sonra satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde şahıs şirketiniz kurulmuş oldu. Hayırlı olsun.

Not: Şahıs şirketi kurma aşamasındayken ticaret odasına kayıt olmak zorunda değilsiniz. Ama ileride gerekmesi halinde, yaşadığınız şehirdeki ticaret odasına gidip kayıt olabilirsiniz. Ticaret odasına kayıt aşamasında İstenen belgelerin çoğunluğu şahıs şirketi kurma aşamasındaki belgelerle aynı olmakla birlikte, şehirden şehire değişebilir. İstanbul için İTO’nun Gerçek Kişi Kayıt İşlemi (Şahıs Firması) sayfasına, İzmir için İZTO’nun Şahıs İşletmeleri sayfasına bakabilirsiniz.

2021 Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler

Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeler sadece 2 tanedir.

  • Kira kontratı ya da tapu fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı

Ama bir mali müşavirle çalışacaksanız:

  • Mali müşavir vekâlet belgesi
  • İmza beyannamesi

Şahıs şirketi vergi dilimleri nelerdir?

Şahıs şirketleri, Türk Ticaret Kanununa göre gelir vergisine tabidir.

Şahıs Şirketleri gelir vergisi dilimi ve vergi oranları aşağıdaki gibidir:

  • 000 TL’ye kadar: %15
  • 000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası: %20
  • 000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, (ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL), fazlası: %27
  • 000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL), fazlası: %35
  • 000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000TL’si için 191.070 TL) fazlası: %40

Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar?

Şahıs şirketi kuracak olan bir kişinin başlangıçta yapacağı maliyetler aşağıdaki gibidir;

  • İmza beyannamesi: 100 TL
  • Mali Müşavir Vekâleti: 150 TL
  • Şirket Kuruluş Servis Bedeli: 250 TL
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri: 50 TL

Toplamda Şahıs şirketi kurma maliyeti, yaklaşık 550 TL – 600 TL aralığında olacaktır.

Şahıs şirketi giderleri nelerdir?

Şirketinizi kurarken ve kurduktan sonra şahıs şirketi giderleriniz aşağıdaki gibi olacaktır.

Belgeler

  • Fatura, irsaliye, gider makbuzu basımı
  • Kaşe

Stopaj

  • Şahıs şirketinizi bir işyeri kiralayarak kurduysanız ödediğiniz aylık kiranın %25’i stopaj bedelidir. Buda 3 ayda bir toplu olarak ödenir.
  • Kurduğunuz şahıs şirketinin adresi size ait tapulu bir yer ise veya home Office yani sanal ofis ise stopaj ödemezsiniz.

Beyannameler

  • Aylık KDV beyannamesi
  • 3 ayda bir muhtasar beyannamesi
  • 3 ayda bir Geçici Vergi beyannamesi

Muhasebe

  • Muhasebeci ücreti (mali müşavir, muhasebeci / SMM ücretleri ilden ile değişir.)
  • Defter tasdik ettirme yükümlülüğü önceden bulunmakta idi, ama 2019’dan itibaren kaldırılmıştır.
  • Yazar kasa (gerekmesi halinde)
  • Ticaret odasına kayıt (gerekmesi halinde)

Şahıs şirketi krma işlemini tamamlamanız halinde KOSGEB tarafından verilen Girişimcilik eğitimini tamamlamanız halinde ve KOSGEB tarafından yapılacak inceleme sonucuna göre girişimci destek desteğinden faydalanabilirsiniz. Programdan faydalanabilmek için şirket kuruluşunun eğitimden önce alınması gerekiyor.

Önceden alınmış olan KOSGEB Girişimci Eğitim Programı belgesi geçerli değil. KOSGEB Girişimci Destek Programı ile ilgili aşağıdaki makaleyi mutlaka okuyun.

KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir?

Başlangıç itibariyle şahıs şirketi kurmak ve sonrasındaki işlemler size karışık gelebilir. Bu aslında son derece normal bir durumdur. İlerleyen zamanlarda bu işlerin ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Satış sonrası vergiler, fatura takibi gibi işlemler takip gerektirdiğinden bir mali müşavir ile anlaşmanızı tavsiye ederiz.

Not: Şahıs şirketi kurma ile ilgili burada verdiğimiz bilgiler tavsiye niteliğinde olup, mağdur olmamanız adına resmi bilgileri yaşadığınız ilin vergi dairelerinden veya muhasebecinizden almanızı tavsiye ederiz.

Şahıs şirketi kurmak ile ilgili aşağıdaki Bir Şahıs Şirketi Kurmak: Neden ve Nasıl? ismli videoyu izlemenizi tavisye ederiz.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 3
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir