1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? (Yükseliş Garantili)


0

SEO uyumlu makale başta e-ticaret siteleri olmak üzere tüm web sitelerinin Google sıralamasında büyük öneme sahiptir. SEO uyumlu makale yazmak için sitenizin organik trafiğini artıran en önemli unsurlardan birisidir. Web sitelerinde SEO uyumlu içerik yazmak çaba ve emek gerektirir. Ama şu bir gerçek ki verilen çabanın sonucunu bir süre sonra kesinlikle alırsınız.

E-ticaret siteleri ve markaların ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve satış yapmak için gerekli olan en önemli unsur web site içerikleridir. Web site içeriklerinin kullanıcıların arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması için SEO uyumlu olması gerekir.

SEO uyumlu makale yazmak çoğu kişi için sitenin teknik bir parçası gibi değerlendirilse de son Google güncellemesi ile site içeriklerinin kullanıcı dostu olması, kullanıcılara bilgi vermesi gerekmektedir. Bu nedenle web sitelerinin içerikleri teknik bir gereklilikten ziyade kullanıcı odaklı yazılmalıdır.

SEO uyumlu makale yazmak zor olmasa da bir takım kuralları vardır. Bu kurallara uyulduğu takdirde herkes kullanıcılar tarafından çokça okunan, arama motorlarında üst sırlarda çıkan içerikler hazırlayabilir.

Bu makalemizde SEO uyumlu makale nedir?, SEO uyumlu makale nasıl yazılır? gibi sorulara cevaplar vereceğiz. Bu makale ile sizlerde web siteleriniz için kullanıcılara değer sağlayan, arama motorlarında üst sıralarda yer alan içerikler hazırlayabileceksiniz.

SEO uyumlu makale nedir?
SEO uyumlu makale nedir?

SEO uyumlu makale nedir?

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kelime olup Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO web site sahiplerinin sitelerindeki içeriklerin insanların arama motorlarında yapmış oldukları aramalarda ilk sıralarda yer alabilmek için yapmış oldukları çalışmaların tamamına denir. SEO çalışması yapılmasında ki amaç arama motorlarının ilk sırlarında pozisyon alabilme mücadelesidir.

SEO uyumlu makale, yazılacak makalenin içeriğiyle uyumlu anahtar kelimeler kullanılarak okuyucuya bilgi vermesi, fayda sunması amacıyla yazılan yazılara denir. SEO uyumlu makalenin amacı okuyucuya fayda sağlamanın yanında arama motorlarında üst sıralarda çıkmaktır.

Yazılacak makalenin kullanıcıya faydalı olması esas amaç olup arama motorlarında da üst sıralarda listelenebilmesi için bir takım kurallara dikkat edilmelidir. Esas amaç arama motorlarında üst sıralarında çıkmak değil kullanıcıya bilgi verip faydalı olmaktır.

Günümüzde artık arama motorlarının algoritmaları, yazılan içeriklerin hangi amaç için yazıldıklarını anlayabilmektedir. Esas amacı arama motorlarında pozisyon almak olan içerikler üst sıralarda listelenmemektedir.

SEO uyumlu makale yazma kriterleri nelerdir?

Her işte olduğu gibi SEO uyumlu makale yazmanında bir takım kuralları vardır. Bu kurallara dikkat ettiğiniz ölçüde kullanıcılar tarafından çokça okunan, arama motorlarında üst sıralarda çıkan makaleler yazabilirsiniz.

SEO uyumlu makale yazma kriterleri şunlardır;

  • Yazım kurallarına uymak
  • Anlam bütünlüğüne dikkat etmek
  • Niş içerik yazmak
  • Anahtar kelime analizi yapmak
  • Anahtar kelime sıklığına dikkat etmek
  • Çarpıcı Başlıklar Atın
  • İçerikteki Kelime Sayısına Dikkat Edin
  • Uzun Paragraflardan Kaçının
  • Zengin medya öğeleri kullanmak
  • F tipi okuyucular içinde içerik yazdığının bilincinde olmak
  • SEO-Dostu URL’ler Kullanın
  • SEO başlığına dikkat etmek
  • Meta Açıklamanızı Optimize Edin
  • Heading Tags kullanımına özen göstermek
  • Anlamlı Linklemeler Yapın
  • İçeriğinizi Mobile Uyumlu Hale Getirin
  • Sosyal Medya Butonlarından Faydalanın
  • SEO Analiz Araçlarını Kullanın

Yukarıdaki kriterler başlangıçta size çok uzunmuş gibi gelmiş, SEO uyumlu makale yazmanın çok olduğu hissini vermiş olabilir. Aslında SEO uyumlu makale yazmak çok zor değil. Biraz pratik yapmakla ilgili. Pratik yaptıkça SEO uyumlu makale yazmanın çok da zor olmadığını anlayacaksınız.

SEO Uyumlu Makale Yazma Kriterleri Nelerdir?
SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

SEO uyumlu makale yazmak için gerekli olan kriterleri yukarıda listeledik. Bu kriterler çerçevesinde SEO uyumlu makale nasıl yazılır gelin inceleyelim;

Yazım kurallarına uymak

SEO uyumlu olsun veya olmasın tüm içeriklerinizi dil ve imla kurallarına dikkat ederek yazmalısınız. Dil ve imla kurallarına uygun şekilde içerik yazmak yazılan içeriğin daha kolay okunmasını ve anlaşılmasını sağlar. Makale yazarken yazılışından emin olmadığınız, anlamını bilmediğiniz kelimeleri Türk Dil Kurumu sitesinden mutlaka kontrol edin.

Anlam bütünlüğüne dikkat etmek

Yazılan her makale giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Yazdığınız makalelerde bu yapıya dikkat edin. Makalenizin ilgi çekici bir girişle başlamasına özen gösterin. Makalenizin sonuç kısmını okuyucuya eylem çağrısında (CTA, yani Call to Action) bulunan cümleler kullanın.

Niş içerik yazmak

Yazmış olduğunuz makalelerin ilgi çekici olması kadar niş yani az yazılmış veya hiç yazılmamış konulardan oluşmasına dikkat edin. Makale içerisinde kullanacağız cümleleri daha önce herhangi bir web sitesinde kullanılmamış cümlelerden seçin. Yazacağınız makale ile ilgili detaylı bir araştırma yapıp şimdiye kadar verilmemiş bilgiler ile kullanıcıya gerçekten fayda sağlayacak içerikler üretin.

Anahtar kelime analizi yapmak
Anahtar kelime analizi yapmak

Anahtar kelime analizi yapmak

İnternet ortamında yapılan her sorgu ve sorguda kullanılan kelimeler sayılmaktadır. Yani her kelimenin ortalama ne kadar kişi tarafından aratıldığı bellidir. Bu nedenle yazacağınız makale kullanacağınız kelimeleri dikkatli seçin. İnsanların en çok arattığı kelimeleri bulmaya çalışın.

Makalenizde kullanacağınız kelimeler için anahtar kelime araştırması yapın. Anahtar kelime araştırması yapmak için Google ücretsiz anahtar kelime planlayıcısı olan Google Keyword Planner, Wordtracker, MOZ veya Keywordtool.io gibi araçları kullanabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz Anahtar Kelime Bulucu Araçlar

Anahtar kelime sıklığına dikkat etmek

Yazacağınız makale içerisinde gereksiz tekrarlardan kaçının. Makaleniz uzun olsun diye aynı anlama gelen kelimeleri sürekli tekrar etmeyin. Makale içerisinde sürekli aynı kelimeleri tekrar etmek kullanıcı deneyimine zarar vereceği gibi arama motorları tarafından da spam yapıldığı izlenimini verecektir.

Anahtar kelime kullanımı yaparken aynı anahtar kelimeleri sürekli tekrar etmeyin. Makale içerisinde kullanılacak anahtar kelimelerin oranının %0,5 ile %2,5 arasında olmasına dikkat edin. Yani anahtar kelimeniz her yüz kelimede en fazla 2,5 kere geçmelidir. Eğer web siteniz WordPress tabanlı bir site ise Yoast SEO eklentisini kullanarak bu oranlara daha kolay dikkat edebilirsiniz.

Çarpıcı Başlıklar Atın

Yazılacak makalelerde çarpıcı başlık kullanılması hatırı sayılır öneme sahiptir. Çünkü kullanıcı yazdığınız içerikten önce başlığınızı görecektir. Dünyanın en değerli bilgilerini veren içerikte yazsanız yazdığınız başlık kullanıcının ilgisini çekmediyse hiçbir değeri olmayacaktır.

Yazdığınız başlık hem kullanıcının dikkatini çekmeli hem de içeriğinizin hangi konuyla ile ilgili olduğu fikrini vermelidir. İlgi çekici başlıklara sahip makaleler okunmak için daha fazla tıklanır. Gazete internet sitelerinin bunu çok iyi yaptığını biliyoruz.

SEO uyumlu başlık yazabilmek için;

  1. Ana anahtar kelimenizi mutlaka başlığınızda kullanın
  2. Başlığınızın 60 karakterden uzun olmamasına dikkat edin. (Google arama sonuçlarında başlığın ilk 60 karakteri gösterilip 60 karakterden sonrası gösterilmez)
  3. Başlığınızın makalenin içeriği ile ilgili fikir vermesine dikkat edin

İçerikteki Kelime Sayısına Dikkat Edin

SEO uyumlu makale şu kadar adet kelimeden oluşmalıdır gibi söylemlere çok da itibar etmeyin. Makalede önemli olan anlam bütünlüğü açısından makale kaç kelimeden oluşması gerekiyorsa o kadar adet kelimeden oluşmalıdır. Uzun yazılmış makaleler sizi alanınızda uzman gibi göstereceği düşüncesine kapılmayın.

Makaleniz çok detaylı bilgi verecekse bu 1500-2000 kelimeden oluşabilir. Uzun içerik yazacağım diye kelime tekrarları yapmaktan kaçının. Ama şöyle bir durum da söz konusu. İnsanlar  artık çok uzun yazılmış makaleleri okumuyor.

Çok uzun yazılmış makaleler psikolojik olarak insanlara sıkıcı gelmekte. Bu gerçekten hareketle makalelerinizi 350-500 kelime arasında olabilir.

Google açısından makalenin kaç kelimeden oluştuğu değil kaliteli olup olmadığı, kullanıcıya fayda ve değer sağlayıp sağamadığı önemlidir. İçeriğiniz bilgilendirici ve tatmin edici olduktan sonra 100 kelimede olabilir 2000 kelimede olabilir.

Uzun paragraflardan kaçının

SEO uyumlu makaleler çok uzun paragraflardan oluşmamalıdır. Çok uzun paragraflar kullanıcıya çok itici gelecektir. Okumamaktan çekinecektir. Çok uzun paragraflar yazmayacağım diye bir cümleden oluşan paragraflarda yapmayın.

Paragraflar ortama 3-4 cümleden oluşmalıdır. Cümlenin anlam bütünlüğünü bozmadan her 3-4 cümlede bir paragraf yapılabilir.

Zengin medya öğeleri kullanmak

SEO uyumlu makale yazarken paragraflar içerisinde cümlenizi destekleyecek video, slayt gösterisi, gif veya görsel kullanarak içeriğinizi ilgi çekici hale getirmelisiniz. Kullanacağınız görsellerin sitenizi yavaşlatmamasına dikkat edin.

Çok yüksek boyuta sahip zengin medya öğeleri kullanmayın. Kullandığınız medya öğeleri sitenizi yavaşlatmamalıdır. Yavaş açılan bir web sitesi kullanıcı tarafından hemen terk edilecektir.

Kullanmış olduğunuz görsellerin alt etiketini mutlaka belirtin. Görsellerin alt etiketi yazılmaması bir SEO hatası olarak değerlendirilir.

F tipi okuyucular içinde içerik yazdığının bilincinde olun

Web sitelerini ziyaret eden çoğu kişi içerikleri tarama yaparak okur. Tarama yaparak okuyan kişilere yardımcı olmak ve arama motorlarının dikkatini çekmek için içeriğinizdeki önemli kelimeleri bold, italic veya renkli yapabilirsiniz.

SEO Dostu URL’ler Kullanın
SEO dostu URL’ler kullanın

SEO dostu URL’ler kullanın

Yazılan makalelerin URL’leri SEO açısından büyük önem taşımakta. İnsanların beğendiği makaleleri çeşitli sosyal medya platformlarında paylaştığı gerçeğini bilerek URL’leri oluşturmak gerekir. SEO dostu URL oluşturabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir. Bunlar;

  • Anahtar kelimelerinizi URL’de mutlaka geçirin
  • Gereksiz kelimeler kullanarak URL’leri uzatmayın. Bir URL uzunluğu 60 karakteri geçmemelidir
  • Kelimeleri birbirinden ayırmak için kelime aralarında tire ( – ) kullanın
  • URL de ki kelimeleri küçük harflerle yazın. URL’leri büyük harflerle yazmak bazı sunucularda sitenin 404 hatası vermesine sebep olabilmekte
  • URL’de bir, ve, ama, ya da gibi bağlaç ve edatlar kullanmamaya dikkat edin

SEO başlığına dikkat etmek

Yazığınız makalenin başlığı ile SEO başlığınız farklı olabilir. Arama motorlarının sonuç sayfalarında güzel bir görüntü verebilmek adına SEO bağlığınızın kısa ve ilgi çekici olmasına dikkat edin. İçeriğinizi arayacak kişilerin hangi kelimeleri kullanarak arama yapacağını ön görerek belirleyeceğiniz kelimeleri başlıkta kullanın.

Meta açıklamanızı optimize edin

Meta açıklama, Google arama sonuçlarında ana başlığın hemen altında yer alan cümlelere denir. Meta açıklama ne kadar ilgi çekici olursa tıklanma ihtimali o kadar artar. Meta açıklama masa üstü bilgisayarlar için maksimum 160 karakter, mobil cihazlar için maksimum 135 karakteri geçmemelidir. Bu karakterlerin üzerinde yazılsa bile Google bunları kesip göstermeyecektir.

Meta açıklama başlıkta 60 karakterde anlatamadığımız düşüncemizi 160 karakterde destekleyecek şekilde yazılmalıdır. Meta açıklama yazılırken anahtar kelimeler mutlaka yazılmalıdır.

Heading tags kullanımına özen göstermek

İçeriklerin daha okunaklı olabilmesi ve merak uyandırabilmesi için alt başlıklar kullanmalısınız. Arama motorları açısından alt başlıkların hiyerarşik bir yapıda kullanılması gerekir. Arama motorları açısından alt başlıklar;

  • H1
  • H2
  • H3
  • H4
  • H5
  • H6

şeklindedir. Bir makalede mutlaka H1 başlığı kullanılmalıdır. H1 başlığı genelde makalenin ana başlığıdır ve kullandığınız yazılım tarafından otomatik verilir. Eğer verilmiyorsa siz mutlaka bunu elle verin.

H2 başlığı bir makalede en fazla 4 kere, H3 başlığı 6 kere diğer başlıklar ise gerektiği kadar kullanılmalıdır. Alt başlıkları belirli bir hiyerarşik yapıda kullanmalısınız. Yani H2 kullanmadan H3 kullanmamalısınız.

Anlamlı linklemeler yapın

Yazmış olduğunuz makalelerde kullanıcıya kanıt sunmak, daha detaylı bilgi alması için bir kaynağa yönlendirmek için linkleme yapmalısınız. Yapacağınız bu linkleme sizin sitenizde yazmış olduğunuz bir makale olabileceği gibi başka bir sitedeki makalede olabilir. Kendi sitenizdeki bir makaleye link vermenize iç link verme, başka bir sitedeki makaleye link vermeye ise dış link verme denir.

Bir makalede mutlaka en az bir tane iç link verilmelidir. Makalede dış link verilmesi arama motorları açısından güvenilirlik göstergesi olarak değerlendirilir. Cümlenizi destekleyecek alanında bilinen bir siteye en azından Wikipedia sitesine dış link verebilirsiniz.

Makale içerinde verilen bir dış linkin yeni bir sayfada açılmasına dikkat edin. Böylece okuyucunuz sitenizden ayrılmamış olur.

İçeriğinizi mobile uyumlu hale getirin

İnsanların cep telefonlarını artık her işte kullandıkları bir gerçek. Öyle ki artık yemek siparişinden alışverişe, hastane için sıra almadan film izlemeye kadar bütün işlerinde cep telefonları kullanılıyor. Bu gerçekten hareketle sizlerde içeriklerinizi mobil uyumlu hale getirmelisiniz.

Makalenizin mobil uyumlu olması adına çok uzun paragraflardan oluşmamasına dikkat edin. Google’ın mobil uyumlu olmayan siteleri üst sıralara çıkarmayacağını aklınızdan çıkarmayın.

Sosyal Medya Butonlarından Faydalanın
Sosyal medya butonlarından faydalanın

Sosyal medya butonlarından faydalanın

İnsanların makalenizi arkadaşları ile paylaşacağından makale linkinizin kısa olmasına dikkat edin. Makalenin kolayca paylaşılması için sosyal medya paylaşım butonları koyun.

SEO analiz araçlarını kullanın

SEO uyumlu makaleler yazmanız SEO analiz araçları kullanmadan çok mümkün değil. Bunun makalenizi yazmadan önce ve yazdıktan sonra analiz araçları ile mutlaka analiz edin. Makalenizi yazmadan önce hangi kelime ne kadar aranma hacmine sahip, rakipleriniz hangi başlığı kullanmış  araştırın.

Analiz sonucunda optimize etmeniz gereken noktaları mutlaka optimize edin. İçeriğinizi analiz etmeniz için bir çok analiz aracı ve site bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanı ise;

  1. Ahrefs
  2. Semrush

siteleridir. Bu iki site sayesinde sitenize ait bir çok detay analizi yapabilirsiniz.

Makale uzunluğu kaç kelime olmalıdır?

SEO uyumlu makale yazılırken en çok merak edilen konulardan biriside “makale uzunluğu ne kadar olmalıdır” sorusudur. Açık söylemek gerekirse bu sorunun net bir cevabı bulunmamakta. Ama şundan kesinlikle eminiz ki Google kaliteli yazılara çok değer veriyor. Kaliteli yazı da doğru bilgiler veren ve güvenilir verilerle desteklenmiş yazılar demektir.

Makale uzunluğu, anlatılan konuya göre değişmekte olup illada bir kanaat oluşacaksa o konuda makale yazmış rakiplerin makalelerine bakılabilir. Rakiplerinizin o konuda yazmış olduğu makale detaylı bir şekilde analiz edilip “benim yazacağım makale kelime sayısı şu kadar olmalıdır” diyebilirsiniz.

Günümüzde genel kabül olarak makale kelime sayısı 500 kelime olarak dile getirilmekte. Mantikende bir çok konu genel hatları ile 500 kelime ile anlatılabilir.

Makale yazacağınız konunun kaç kelimeden oluştuğunu ve rakiplerinizin makalelerini analiz etmek için Ahrefs veya Semrush gibi SEO araçlarından yaralanabilirsiniz.

Sonuç Olarak…

SEO uyumlu makale yazmak zaman ve emek isteyen bir iştir. Ancak bir zaman sonra alacağınız güzel sonuçlar sizi ziyadesiyle mutlu edecektir. Emeğinizin karşılığı olarak arama motorları sizi daha üst sıralara getirecek, sitenize daha çok organik ziyaretçi gönderecektir.

SEO uyumlu içerik yazmak bilgi ve tecrübe gerektirir. Zaman içerisinde sizde değişik tecrübeler edineceksiniz. Belki de burada bahsetmediğimiz, bilmediğimiz bir kriteri keşfedeceksiniz. Böyle bir keşif yaptığınızda mutlaka bizimle paylaşım.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir