1. Anasayfa
  2. E-Ticaret

Sermayesiz E-Ticaret Nasıl Yapılır?


1

Sermayesiz e-ticaret nasıl yapılır veya sermayesiz e-ticaret yapmak mümkün müdür? E-ticaret yapmak için nakit sorunu olan veya parasını riske etmek istemeyen yaşlısı, genci bu soruyu sormakta. Pandemi ile birlikte e-ticaret sektörünün zirve yapması, insanların dikkatini bu yöne sevk etmiş olup, bu soruları soran insan sayısında da artış olmuştur.

Fiziksel mağazası olup ticaretini e-ticaret tarafında da devam ettirmek isteyen işletmeler ve e-ticarete yeni başlamak isteyen girişimciler az sermaye ile veya hiç sermayesiz e-ticaret yapılma yollarını araştırmakta.

Bu makalemizde sermayesiz e-ticaret nasıl yapılır, sermayesiz e-ticaret yapmak mümkün mü, e-ticaret için ne kadar sermaye gerekli, dropshipping ile e-ticaret nasıl yapılır, xml veren firmalar nelerdir gibi sorulara cevaplar vereceğiz.

Sermayesiz e-ticaret
Sermayesiz e-ticaret

Sermayesiz e-ticaret yapmak mümkün mü?

Sermayesiz e-ticarete başlamak aşağıda anlatacağımız şekilde kısmen mümkün olsa da, genel itibariyle sıfır sermaye ile e-ticarete başlamak ve devam ettirmek mümkün değildir. Aşağıda detaylarını açıklayacağımız dropshipping yöntemi ve sosyal medya platformları üzerinden ürün satarak sermayesiz e-ticaret yapmak mümkün gibi olsa da uzun süreli bir iş modeli olarak nitelendirmek mümkün değildir.

Hiç sermaye olmadan e-ticarete başlamak mümkün değildir. E-ticarete başlarken aşağıdaki listedeki işlemleri yapabilmek için bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacaktır.

E-ticaret yapmak için neden sermaye gerekli?

Hiç sermaye olmadan uzun süreli e-ticaret yapmak mümkün değildir. E-ticareti uzun süreli ve kurallarına uygun bir şekilde devam ettirebilmek için mutlaka bir miktar sermayeniz olmalıdır. Yapacağınız e-ticaret için gerekli bütçenin tamamı olmasa bile en azından %30’u – %40’ sermaye olarak cebinizde olmalıdır.

E-ticarete başlayabilmek için aşağıdaki işlemleri yapmanız gerekiyor ve bu işlemleri yapabilmek içinde sermayenizin olması gerekiyor. E-ticarete başlamak için gerekli giderler şunlardır;

  1. Şirket kurmak
  2. Alan Adı satın alma
  3. Hosting satın alma
  4. E-ticaret yazılımı satın alma
  5. Muhasebe defterinin tutulması
  6. E-İmza satın alma

E-ticaret sitenizi açıp yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra satış yapmaya başlayabiliyorsunuz. Yukarıdaki işlemlerin maliyetleri ortalama olarak şu şekildedir;

  • Şirket kurmak için 600 – 750 TL
  • Alan adı ücreti 10 -12 dolar yani ortalama 180 TL
  • Hosting satın alma ortalama 300 TL
  • E-ticaret yazılımları istenilen özelliklere göre farklılık göstermekte olup temel düzeydeki bir e-ticaret yazılımı ücreti ortalama 2000 – 3000 TL arasında değişmektedir. Opencart,, Magento, Woocommerce gibi ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları da tercih edilse de teması, modülü, kurulum ücreti gibi giderlerle bu ücret 1000 – 2000 TL’yi bulabilmektedir.
  • Muhasebe defterinin tutulması için bir muhasebeci veya Mali Müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir. Bu ücret bölgeden bölgeye, muhasebeciden muhasebeciye değişiklik gösterse de ortalama 500 – 600 TL
  • E-imza satın alınması için de yaklaşık 250 TL (1 yıllık) ödemeniz gerekecek.

Yukarıdaki giderler doğrultusunda e-ticarete başlamak için ortalama 5000-7000 TL arasında bir bütçe gerekmektedir diyebiliriz.

sermayesiz e-ticaret
sermayesiz e-ticaret

Sermayesiz e-ticaret yapmak

Sermayesiz e-ticaret yapmak çok sürdürülebilir olmasa da işi öğrenme, tecrübe kazanma, sektörü tanıma adına yapılabilir. Sermayesiz e-ticaret iki şekilde yapılabilir;

  1. Dropshipping ile satış yapma
  2. İnstagram gibi sosyal medya üzerinden satış yapma

Dropshipping yöntemi ile satış yapma

Sermayesiz e-ticaret yapmak isteyenlerin deneyebileceği ilk yöntem dropshipping yöntemidir. Dropshipping kelime anlamı olarak stoksuz e-ticaret yapmak demektir.

Dropshipping mantığı şu şekilde çalışmaktadır. E-ticaret yapan bazı firmalar ve toptancılar e-ticaret sitelerine eklemiş oldukları ürünlerin XML bilgilerini ücretli veya ücretsiz olarak paylaşmakta. “Yani benim sitemdeki ürünlerin bilgileri bunlar, alın kendi sitenize ekleyin ve satış yapın” demekte. (Bazı firmalar artık satış yapabileceğiniz siteyi bile kendileri vermekte.) “Sitenizden sattığınız ürünleri müşteri bilgilerini bana ulaştırdıktan sonra ben sizin adınıza kargo ile gönderirim” demekte.

Dropshipping yapmak isteyen kişiler bu firmalardan XML linki alıp sitelerine entegre etmekte. Aykırı bir anlaşmanız yoksa sitenize eklediğiniz ürünleri istediğiniz fiyata satabilirsiniz. Dropshipping yöntemi ile çalışan bazı firmalar ödeme yöntemi için sanal pos kullandırtmakta.

Dropshipping yönteminde depo ve stok masrafınız olmamaktadır. Siz sadece ürünleri nasıl satacağınıza dair satış yöntemleri geliştiriyorsunuz. Dropshipping yapacağınız sitenin XML linkini sitenize entegre edebilmek, anlık stok takibi ve fiyat takibi yapabilmek için bir entegrasyon firması ile çalışma yapmanız gerekmekte. E-ticaret siteniz için açık kaynak yazılımlar tercih etmişseniz de XML modülü satın almalısınız. 

Dropshipping yöntemi stok ve depo zorunluluğu getirmediğinden sermayesiz e-ticaret yapmak veya sermayesini riske etmek istemeyen bir çok kişinin ilk tercihi olmakta. Ancak tecrübelerimizden şunu söyleyebiliriz ki dropshipiing sermayesiz e-ticaret için iyi bir tercih olsa da sürdürülebilirlik açısından doğru bir tercih değildir. E-ticareti öğrenmek, deneyimlemek için dropshipping yapın ama uzun süreli yapacağınızı düşünmeyin.

thumbnail
Önerilen Yazı
XML Veren Firmalar Bilgi Rehberi 2023

Sermayesiz e-ticaret yapmaya karar veren kişilerin en çok araştırdığı konu XML bayiliği veren firmalar hangileridir konusudur. Günümüzde dropshipping yöntemi ile çalışan bir çok firma bulunmakta. Bu firmaların bazıları XML linklerini ücretli, bazıları da ücretsiz olarak vermekte.

Dropshipping çalışma yöntemiyle çalışabileceğiniz XML bayiliği veren firmalardan bazıları şunlardır;

  • https://yokyok.com/
  • https://www.sihirliayakkabilar.com/
  • https://www.icgiysim.com/
  • https://www.modamerve.com/
  • https://www.stokhanem.com/
  • https://www.yenitoptanci.com/
  • https://www.bebegimolacak.com/

XML bayiliği veren daha fazla firma bulmak için Google’da araştırma yapabilir veya aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Sermayesiz olarak e-ticaret yapmak için daha çok yukarıdaki yöntemler tercih edilse de aşağıdaki yöntemlerle de sermayesiz e-ticaret yapabilirsiniz. Bunlar;

  • İnternetten el yapımı ürünler satmak
  • 2.el ürünler satmak

İnternetten el yapımı ürünler satmak

Sermayesiz e-ticaret yapmak isteyenler için tavsiye edebileceğiz bir diğer yöntem ise internetten el yapımı ürünler satmak olacaktır. Bu yöntem daha çok ev hanımları tarafından tercih edilmekte olup, herhangi bir alanda el becerileri olan erkekler tarafından da yapılmaktadıe.

Günümüzde bir çok insan evde yapmış olduğu el yapımı ürünleri İnstagram, Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinden veya vergi levhası şartı olmayan Pazar yerleri üzerinden satmakta. İnternetten satabileceğiniz el yapımı ürünler şunlardır;   

  • El yapımı reçel
  • El yapımı konserve
  • El yapımı hamur işleri
  • El yapımı aksesuar
  • El yapımı çanta
  • Örgü oyuncaklar
  • El yapımı tasarım ürünleri

Yukarıda saymış olduğumuz ürünleri sermayesiz olarak satabileceğiniz söylense de bu ürünleri yapabilmek için gerekli olan hammaddeyi temin etmek adına küçük bir miktar sermayeye ihtiyacınız olacaktır.

2.El ürünler satmak

Sermayesiz e-ticaret yapmak için tavsiye edebileceğimiz bir diğer yöntem ise 2.el ürünler satmak olacaktır. Evinizde kullanmadığınız, size büyük veya küçük gelen, yenisini aldığınız eşyalarınızı aşağıdaki platformlar üzerinden satabilirsiniz.

2.el ürün satmak için kullanabileceğiniz platformlar şunlardır;

  • Letgo,
  • GittiGidiyor,
  • com,
  • Modacruz,
  • Dekopasaj,
  • Dolap

Bunun yanında Facebook, İnstagram gibi sosyal medya platform üzerinden de 2.el ürünlerinizi  satabilirsiniz. Satışını yapacağınız 2.el ürünler kendinize ait olabileceği gibi çevrenizden de toplayacağınız 2.el ürünlerde olabilir.

2.el ürün kapsamında aşağıdaki kategorilerdeki ürünleri satabilirsiniz; 

  • 2.el mobilyalar
  • 2.el vintage ürünler
  • 2.el kıyafetler
  • 2.el telefonlar
  • 2.el elektronik eşyalar
  • 2-el beyaz eşya
Az Sermaye ile E-ticaret Sitesi Kurmak
Az sermaye ile e-ticaret sitesi kurmak

Az sermaye ile e-ticaret sitesi kurmak

Şimdiye kadar sermayesiz e-ticaretin çok da sürdürülebilir olmadığından ama yine de kullanabileceğiniz yöntemlerden bahsetmeye çalıştık. Makalemizin bu bölümünde ise az sermaye ile e-ticaret sitesi kurmak isteyen kişiler için bir takım bilgilendirmeler yapacağız.

E-ticaret sitesi kurmak için tercih edebileceğiniz 3. Farklı e-ticaret altyapısı bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Açık Kaynak ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları
  2. Hazır e-ticaret sitesi yazılımları
  3. Özel tasarım ve kodlama e-ticaret sitesi yazılımları

Açık kaynak ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları

Açık Kaynak ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımlar adından da anlaşılabileceği gibi ücretsiz olarak kullandırılan yazılımlardır. Bu yazılımları kullanmak için alan adı ve hosting satın almanız yeterli. Açık kaynak yazılım veren firmalar teknik destek vermezler. Kullanmak için ya bilginizin olması yada ücretli-ücretsiz teknik destek hizmeti veren firma veya kişilerden hizmet almanız gerekmektedir.

En çok bilinen ve kullanılan açık kaynak ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları şunlardır;

  1. Magento Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
  2. PrestaShop Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
  3. Opencart Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
  4. WordPress WooCommerce Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı

Hazır e-ticaret sitesi yazılımları

Hazır e-ticaret sitesi yazılımlar, E-ticaret yazılım firmaları tarafından bu iş için kodlanan ve geliştirilen yazılımlardır. Hazır e-ticaret sitesi yazılımları içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm modüller bulunmaktadır. Hazır e-ticaret sitesi yazılımlarına ait kod ve dosyalar size verilmez. Yazılım firmanın kendi sunucusu üzerinden yayın yapıp size verilen yönetim paneli ile sitenizi yönetirsiniz.

Özel tasarım ve kodlama e-ticaret sitesi yazılımları;

Özel tasarım ve kodlama e-ticaret sitesi yazılımlar firmalar tarafından özel olarak yazılım firmalarına veya freelancer denilen kişilere ihtiyaçlar çerçevesinde kodlatılmaktadır. Bu yazılım türü diğer yazılım türlerine göre daha pahalıdır.

E-ticarete yeni başlamak isteyen kişilere başlangıçta maliyetleri minimum seviyede tutma adına tavsiyemiz Açık Kaynak ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları ile e-ticaret sitelerini açmak olacaktır. Zaman içerisinde para kazandıkça ihtiyaçları doğrultusunda hazır e-ticaret sitesi yazılımları veya özel tasarım ve kodlama e-ticaret sitesi yazılımlarını tercih edebilirler.

5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Eylül hanım merhaba, yazılarınızın çoğunu okuyorum ve size bir kaç şey sormak istiyorum. Size nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir