1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?


0

E-ticaret sitesi sesli arama optimizasyonu nasıl yapılır hemen öğren. Bir e-ticaret sitesinin başarısı siteyi kuran kişinin elindedir. E-ticaret sitesini kuran kişi, sitesini doğru bir şekilde yapılandırdığında ciddi başarılar elde edilebilmektedir.

Son zamanlarda gittikçe önem kazanan yapılandırma konularından biriside sesli arama optimizasyonudur. Sesli arama optimizasyonu ile site trafiğinizi ve satış oranlarınızı ciddi anlamda artırabilirsiniz. Bu makalemizde trafiğinizi ve günlük satış adetlerinizi artıracak sesli arama optimizasyonu hakkında bilgiler vereceğiz.

Cep telefonlarının günlük hayatımızdaki rolü günden güne artmış,artmaya devam etmektedir. Hal böyle olunca e-ticaret sektöründeki trafiği mobil kullanıcılar oluşturmakta.

Mobil kullanıcılar işlemlerini cep telefonları ile yaptığından gerek ekranın küçüklüğü gerekse de zaman kazanma anlamında yapacakları aramalar için daha pratik yöntemler keşfetmiştir. Bu yöntemlerden biriside sesli arama yapmaktır. Mobil kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun sesli aramaları kullandıklarını söylemek abartı olmaz sanırım.

Bir e-ticaret sitesi sahibi olarak sizin de sitenizde ki içerikleri sesli arama yapılacak formatta oluşturmanız bu büyük trafik ve cirodan pay almanızı sağlayacaktır. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

sesli arama optimizasyonu
sesli arama optimizasyonu

Başlıklarınızı sesli arama için optimize edin

Mobil kullanıcıların cep telefonları ile yaptığı sesli aramalar, masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi kelime odaklı değil soru odaklı kelimelerden oluşmakta. Yani içerikleriniz soru formatında olmalı.

Bir masa üstü kullanıcısı pazaryerleri ile ilgili bir arama yapacağı zaman “Türkiye de ki pazaryerleri” şeklinde arama yaparken, bir mobil kullanıcı “Türkiye de ki pazaryerleri hangileridir” şeklinde arama yapacaktır. Bu örnekteki gibi e-ticaret sitenizdeki içerikleri sesli aramalar için optimize etmeniz gerekir.

E-ticaret sitelerinin blog kısmını sık sık kullanmaları gerektiğini, rakiplerine fark atmayı bloglar sayesinde yapacaklarını, sitelerine en çok trafiği blog konularından çekeceklerini sıklıkla tekrarlamaktayız.

E-ticaret sitenizdeki blog içeriklerinizi, ziyaretçilerinizin en çok merak ettikleri soruları sadece anahtar kelimeler veya arama hacmi yüksek kelimelerden oluşturmak yerine, içeriklerinizi insanların sormuş olduğu sorulara cevap verecek yapıda oluşturmanız size daha fazla fayda sağlayacaktır.

Sesli aramalarda bir takım tetikleyici kelimeler vardır. Yapılan sesli aramalardan en iyi sonucu elde edebilmek için içeriklerinizde bu tetikleyici kelimeleri kullanmanız gerekiyor. Nedir bunlar;

sesli arama optimizasyonu
Sesli arama optimizasyonu için tetikleyici kelimeler

Sesli arama optimizasyonu için tetikleyici kelimeler

  • Nasıl
  • Ne
  • En iyi
  • Yapmak
  • Nerede
  • İyi
  • Kolay
  • Ne zaman
  • Neden
  • Kim
  • Yeni
  • Ücretsiz

İçeriklerinizde bu tetikleyici kelimeleri mutlaka kullanın. Yukarıdaki tetikleyici kelimelerden en çok kullanılanları ise “ne”, “nasıl”, “en iyi” kelimeleridir.

Sesli aramaların yapısında soru ve harekete geçirici sözcükler olmasından dolayı sizde içeriklerinizde mutlaka soru ve harekete geçirici sözcükler kullanın. İçerik başlıklarınızı bu şekilde optimize etmenin faydası sadece sesli aramalarda üst sıralara çıkmanızı sağlamaz aynı zamanda Featured Snippet sayılarınızın da artmasını sağlar.

Sıfırıncı sırayı (featured snippetları) hedefleyin

Featured Snippet, Google sıralamalarında sıfırıncı sıra olarak bilinmektedir. Kullanıcıların yapmış olduğu arama sonuçlarından farklı olarak daha yüksekte yer alırlar. Featured Snippet olmuş bir içerik Google nezdinde en değerli, baş tacı edilecek içerik demektir.

Featured Snippet olmuş bir içerik aynı zamanda aesli aramalarda da üst sırada yer alacağını gösterir. Bu yüzden içeriklerinizin Featured Snippet olacak şekilde çıkması e-ticaret siteniz için çok önemli bir faktördür.

Bir e-ticaret sitesi sahibi olarak herkes ister ki bütün içeriklerim Featured Snippet olsun. Keşke 🙂 Bunu kim istemez ki. Bu şekilde sonuç almanız için yapmanız birkaç adım vardır. Sitenizde yayınlayacağınız içeriğin hedef konudaki arama sorgularını cevaplayacak şekilde yapılandırılmış olması gerekiyor.

Sitenizde ki sayfaların tamamının Featured Snippet olması çok zor. Featured Snippet olabilecek sayfaların hangileri olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Yüksek performans gösteren bu aday sayfaları Google Analytics ve Google Search Console kısmından belirlemelisiniz.

Oluşturmuş olduğunuz içeriği Featured Snippet olacak şekilde optimize etmek için,hedef soruyu kısa ve öz şekilde cevaplandırıp, sayfanın  URL adresinde, içeriğin başlığında (H1 olacak) konunuzla alakalı olabilecek anahtar kelimeleri eklemelisiniz.

Yapılan araştırmalar, %21’i Featured Snippet aramalarındaki URL adreslerinin yapılan aramalarla tam eşleşme olduğunu göstermekte.

Doğal bir dil kullanın

Kullanıcılar sesli aramayı günlük hayatta kullandıkları dil ile yapmakta. Yazmak insanlara uzun ve sıkıcı geldiğinden, çoğu kere sesli aramayı tercih etmekte. Arama yapmak istedikleri zaman Google arama kısmındaki mikrofon düğmesine basıp aramak istediği kelimeleri söyleyip arattırıyor.

Sesli arama yaptırılan uygulamaya Google Asistan denilmekte. Google asistana gelen sesli aramaların %70’i tipik anahtar kelimelerden ziyade doğal dille ifade edilen kelimelerden oluşmakta. Masaüstü içeriklerinde kısa jenerik veya bir iki kelimelik kelime gruplarının aksine burada daha uzun kuyruklu, daha doğal dille ifade edilen cümleleri kullanmalısınız.

İçeriklerinizi yazarken, insanların sesli aramalarda içeriğinizi aramak için hangi cümleleri kullanabileceğini öngörüp içeriklerinizde bu cümlelere yer vermelisiniz. İnsanların hangi cümlelerle arama yapacağını öğrenmek için çevrenizdeki insanlarla beyin fırtınası yapabilirsiniz.

Yerel Aramalara önem verin
Yerel aramalara önem verin

Yerel aramalara önem verin

e-ticaret siteniz yaşadığınız coğrafyadaki insanları hedeflemiş olabilir. Yerel pazarlardaki insanları hedeflemek için sesli aramalarınızı optimize etmeniz gerekir. E-ticaret sitenizde satmış olduğunuz ürünle yaşadığınız coğrafyayı özdeşleştirip içerikler üretmeniz gerekir.

Örneğin bir çiçekçi dükkanınız varsa ve bu çiçekçi dükkanı Ankara ilinde ise içeriklerinizi insanların Ankara ile ilgili kelimeleri arayacağı şekilde yazmalısınız. Ankara da ki en iyi çiçekçi, Ankara da ki en ucuz çiçekçi, Ankara da ki en hızlı çiçekçi gibi. İçeriklerinizde bu şekilde soru kalıplarının olması sesli aramalarda sizin üst sıralarda çıkmanızı sağlayacaktır.

E-ticaret sitenizin yerel aramalarda üst sıralarda çıkmasını sağlayacak başka bir yöntem ise Google Haritalar veya Gogle My Business uygulamasını kullanmaktır. Google Haritalara kayıt olmanız yapılacak yerel aramalarda üst sıralarda çıkmanızı sağlayacaktır. Google My Business hakkında daha detaylıbilgi almak ve kayıt olmak için mutlaka aşağıdaki makaleyi okuyun.

thumbnail
Önerilen Yazı
En Detaylı Google Benim İşletmem Rehberi

Sonuç olarak …

Sesli arama optimizasyonu sizi rakiplerinizin önüne geçirecek en önemli yöntemdir. Gördüğümüz kadarıyla bir çok e-ticaret sitesi bu şekilde içerik üretmemekte. Google aramalarında daha üst sıralarda çıkmak, daha çok trafik almak ve daha çok satış yapmak için sesli aramalara göre web sitenizi, içeriklerinizi optimize etmelisiniz.

Artık kullanıcıların büyük bir çoğunluğu özellikle gençlerin ve orta yaş üzerindeki insanların yazmanın zor gelmesi, çok fazla yanlış yazılması, parmağın klavyeye sığmaması gibi nedenlerle sesli aramayı kullanmakta. Bugün yüzde 70’lerde, yüzde 80’lerde olan sesli arama oranı ilerleyen zamanlarda belki %90’lara, %100’lere çıkacak.

Bunu şimdiden öngörüp pozisyon alan e-ticaret siteleri gerçekten başarılı olan siteler olacaktır. Sesli aramalara önem veren e-ticaret sitesi olmanız temennisiyle…

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir