Son dönemlerde pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alan Shopify, özellikle e-ticaret alanında faaliyet vermeyi amaçlayan kişilere büyük ayrıcalıklar sunar. Yine özellikle bu alanda son derece tecrübesiz olan ancak bilgi edinmek isteyen kişilere hitap eden Shopify yazılımı, çalışma sistemiyle ön plana çıkar.
Peki Shopify Nedir? Nasıl çalışır? Konu hakkında bilinmesi gereken detaylar nelerdir? Buyrun birlikte inceleyelim!
Shopify nedir?
Shopify’nin ana merkezi Kanada olarak bilinir. Bir grup Kanada’lı kayakçı arkadaşın ellerinde bulunan kayak malzemelerini satmak amaç edinmeleriyle başlamış olan bir serüvendir. Bu süreç daha sonraki dönemlerde kendi online mağazaları olan Snowdevil’i kurmalarıyla devam etmiştir.
Tek bir ana kontrol merkezi ile e- ticaret mağazasının kurulumunun yapılmasına imkan sağlayan ve bu mağaza üstünden istenen ürünlerin satılmasına olanak sağlamıştır.
Siteyi açtıktan sonra kendileri gibi e-ticaret yazılımına ihtiyacı olan kişiler ve firmalar olduğunu fark ederek Shopify adında bir yazılım şirketi oluşturmuşlardır. Yazılım bilgisi olmadan rahatlıkla kullanılabilecek bir sistem olan Shopify, elektronik ticaretin belkide en kolay yollarından biridir. Yazılım bilgisi gerektirmediği için de özellikle yazılım ve program bilgisi bilmeyen şahısların tercih ettiği bir sistemdir.
Shopify programı herhangi bir tecrübeye sahip olmayan ancak internetten para kazanmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir programdır. Belli bir meblağ karşılığında kendi dükkanınızı kurarak satışa başlayabilirsiniz
Shopify ne ise yarar?
Shopify, çevrimiçi mağazalar ve perakende satış noktası sistemleri için bir e-ticaret platformudur. Kullanıcılara ürünlerini internet üzerinden satmak için kendi çevrimiçi mağazalarını kolayca oluşturup yönetmeleri için bir dizi araç ve özellik sunar.
Shopify, girişimcilerin ve işletmelerin çevrimiçi satış yapmasını kolaylaştırmak için kapsamlı bir platform sağlar. Bu platform stok yönetiminden ödeme işlemlerine, pazarlama faaliyetlerinden müşteri ilişkileri yönetimine kadar bir e-ticaret işletmesinin ihtiyaç duyduğu hemen hemen her şeyi kapsar.
Shopify nasıl çalışır?
Shopify çalışma sistemi gayet basittir. Herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan e-ticaret sitesi kurabilir ve işletebilirsiniz. Özellikle hosting alınmasına gerek olmaması sistemin sunduğu en büyük avantajlardan biridir.
- Shopify’ın en büyük avantajı herhangi bir yazılım hatası olmamakla beraber kolay erişim ve bütün cihazlardan erişim sağlanabilir olmasıdır.
- Teknik bilgisi ve elektronik bilgisi az olanlar için de kullanılabilecek en iyi uygulamalardan birisi buna ek olarak içinde çok farklı temalar bulunmaktadır.
- Bulut tabanlı bir sisteme sahip olan Shopify’a bütün cihazlardan erişilebilir.
- Shopify’ın pazarlama araç ve gereçleri sanal mağaza kurucularına kişisel olarak düzenlenebilir.
- Son gelişmeleri takip eden sistem sizi her daim güncel tutar. Bu şekilde son dakika gelişmelerinden habersiz kalmamış olursunuz.
- Kullanıcıya kendisine özel fonskiyonlar sunmaktadır.
Shopify fiyatları ne kadar?
Elektronik ortam üzerinden mağaza kurup ticaret yapmak istiyen şahıslara hitap eden Shopify uygulamasında çeşitli paketler vardır. Bu paketler sahip oldukları özelliklere göre fiyatlandırılır. Çok değişik ücretlerle karşımıza çıkmakta olan Shopify, genel olarak klasik aylık abonelik sistemi ile çalışmakta ve aylık ödeme imkanı sunmaktadır. Temel olarak baktığımızda;
- Advanced Shopify,
- Shopify,
- Basic Shopify,
- Shopify Plus,
- Shopify Lite,
gibi paketler bulunmaktadır. Bunlardan en kapsamlı ve en pahalı olanı Advance Shopify’dir. Shopy Plus, Shopy Lite paketleri diğer paketlerden bazı yönlerinden dolayı ayrılmaktadır. Bu iki paket daha çok ticari hacme sahip paketlerdir.
Son olarak paketlerle ilgili bilinmesi gereken bazı noktalar ise, paketleri kullanmak isteyen herkese 14 günlük bir deneme sürümü sunulmasıdır. Bu deneme sürümü sayesinde kullanıcılar ihtiyaçlarına sahip paketleri bulup kullanabilmektedirler.
Shopify online mağazanızı büyütmenize nasıl yardımcı olur?
Shopify’nin sunduğu kapsamlı pazarlama paketleri mağazalar açısından çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Uygulama şahsileştirilebilir başlıklar ve SEO özellikleri sunar. Böylece de elektronik ticaret siteleri arama sonuçlarının yukarı sıralarında görünebilmektedir.
Shopify’ihangi şirketler kullanıyor?
Shopify’ı günümüzde;
- Budweiser
- Tesla Motors
- Wordl Wildlife Fund
- The Economist
- Penguin Books
- Red Bull
- KKW Beauty
- Kylie Cosmetics
- Lady Gaga Official Shop
- Pepsico/Drinkfinity
gibi şirketler kullanmaktadır.,
Shopify ücretli midir?
Shopify paketleri klasik aylık abonelik modeli üzerinden ücretlendirilir. Temel paketlerinden olan Basic Shopify 29 dolar, Shopify 79 dolar ve en kapsamlı paket olan Advanced Shopify 299 dolardır. Shopify, paketlerini kullananlara e-ticaret mağaza yoluda sunuyor.
Uygulamanın kullanımında bir detay daha mevcut. Uygulamayı kullanım sırasında gerçekleştirdiğiniz her online ticarette, hem doğrudan havale yoluyla ödeme yapan hem online ödeme yapan hem de kapıda ödemeyi kullanan kullanıcılar için % 2.4 ila % 2.9’a varan komisyon ödemesi yapmanız istenir. Shopify’ın mevcut olan ücret sistemi bu şekildedir.
Shopify hangi programlama dilini kullanıyor?
Shopify dili daha önce muhtemelen denk gelmediğiniz bir dil. Shopify da özel olarak oluşturulmuş olan Liquid isimli şablon bir dil kullanılmaktadır. Bu şablon dili Ruby ile yazılmıştır. Ve açık kaynaklı olarak bilinir. Yani bu dil aslında Shopify sisteminin en temel taşı olarak görev yapar. İstediğiniz Shopify hizmetini satın aldıktan sonra bu dili kullanma şansınız oluşur.
Shopify kullanarak hangi ürünler satılabilir?
Shopify üzerinden yasal olduğu takdirde dilediğiniz ürünün satışını yapma şansınız vardır. Gerek kurs gerek yazılım gerekse de dijital ürünler gibi pek çok ürün satışını yapma imkanınız var. Fakat özellikle online ödeme ile satış yapacaksınız bazı ürünleri satma şansınız yok. Bu ürünler için kısaca şu şekilde bir listeleme yapmak mümkündür;
- Alkol çeşitleri
- Yetişkin içerikleri
- Uyuşturucu çeşitleri
- Kumar ya da bahis biletleri
- Shopify sistemine üye olun
Shopify.com sayfası üzerinden gerekli işlemleri yaptıktan sonra mail kutunuza gelen get started seçeneğine tıkladıktan sonra aboneliğiniz oluşur. Bu sırada mağaza adınızı dikkatli ve sakin kafayla düşünmenizi tavsiye ederiz. Shopify mağazanızı kurduktan sonra isim, adres ya da iletişim gibi bilgileri de eklemeniz gerekiyor.
- Shopify mağaza kurulumu
Bu kısımda mağazanızı yönetebileceğiniz alanlar mevcuttur. Karşınıza çıkacak olan ekran üzerinden mağazanızı özelleştirebilirsiniz.
- Tema ve şablon seçimi
Shopify sistemini incelediğinizde sistemin kendine özel mağaza teması olduğunu görebilirsiniz. Bu temayı bazı ufak hareketlerle kendinize özel hale getirebilirsiniz. Dilerseniz ücretli olarak premium temalardan birini de tercih edebilirsiniz.
- Sistem ayarlarını düzenleyin
Bu kısımda tema rengi, yazı şekli, logo yükleme ve ürün listeleme gibi kısımları kolay bir şekilde halletmeniz mümkündür. Sol gezinme menüsündeki tema kısmından bu işlemlere ulaşabilirsiniz.
- Shopify ürün ekleme
Ekranın sol kısmında Products bölümüne geldiğiniz zaman mavi renkli ürün ekle düğmesi var. Bu kısımda ürüne dair bütün bilgileri girmeniz gerekir. Yine bu kısımda ürün fotoğraflarını da ekleyebilirsiniz. Fakat ürün resimlerinin hepsinin boyutunun aynı olması gerekir. Bu sayede mağazanız daha düzenli bir görünüme kavuşur. Sonrasında ise ürünü kaydet kısmına tıklayıp işlemi bitirebilirsiniz.
- Mağazanız yayına hazır
Mağazanızı yayına sokmadan önce kontrol panelinden son duruma göz atmanızda fayda var. Shopify sisteminin çalışmasında herhangi bir sorun yoksa online ödeme sistemlerini belirleyebilirsiniz.