Sosyal medya planlaması nedir, nasıl yapılır? hemen öğren. Satışları artırmak için son yıllarda en çok tercih edilen pazarlama yöntemi Sosyal Medya pazarlama yöntemidir. Günümüzde artık yediden yetmişe herkesin en az bir sosyal medya mecrasında üyeliği bulunmakta.
Cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte sosyal medya hesabı sahibi olma önemli oranda artış gösterdiği gibi, aynı oranda da insanların sosyal medyada geçirdiği zamanda artmıştır. Sosyal medya uygulamalarının insanlar tarafından bu derece sık kullanılması e-ticaret siteleri ve pazar yerleri için buraları önemli bir Pazar ve reklam mecrası haline getirmektedir.
E-ticaret firmaları sosyal medya uygulamaları ile bu kullanıcılara ürün ve hizmetlerini tanıtıp onlara satış yapmayı, yeni müşteriler kazanmayı da sağlamakta. Bu gerçekten hareketle günümüzde bütün e-ticaret firmalarının sosyal medya hesapları bulunmakta olup, firmalar tarafından da aktif olarak kullanılmakta.
E-ticaret firmaları tarafından sosyal medyanın kullanılması tabi ki önemli. Ama asıl önemli olan sosyal medyanın doğru ve verimli olarak kullanılması. Bilinçsizce, gelişi güzel yapılan sosyal medya paylaşımları vakit kaybından başka bir şey değildir.
Sosyal medyada uygulamalarından maksimum faydayı görebilmek için sosyal medya pazarlama yöntemlerinin neler olduğunu doğru bir şekilde öğrenip, aktif olarak da uygulamalısınız. Bu makalemizde e-ticaret firmaları başta olmak üzere tüm işletmelerin sosyal medyayı doğru kullanıp maksimum faydayı sağlayabilmeleri adına sosyal medya planlaması nedir, sosyal medya planlaması nasıl yapılır konularında bilgiler vereceğiz.
Sosyal medya planlaması nedir?
Sosyal medya planlaması, bir firma, bir marka veya bir kişinin vermek istediği mesajı hedeflediği kişilere ulaştırmak için sahip olduğu sosyal medya uygulamalarını ne şekilde kullanması gerektiğini belirleme sürecine denir.
Mesaj verme bir süreç üzerinden kurgulanmış ve uygulanmayı beklemektedir. İşte mesajın doğru kişilere doğru bir şekilde ulaştırılması için sarf edilen çabaya sosyal medya planlaması diyoruz.
Dünyada sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan ülkelerin başında gelmekteyiz. Yeni kurulan markaların marka bilinirliğini sağlamak, önceden kurulan markaların marka bilinirliğini artırmak, ürün veya hizmet satan firmaların ürün ve hizmetlerini tanıtıp satış yapabilmeleri için sosyal medya uygulamaları kaçırılmayacak bir fırsattır.
Bunun için doğru analizin yapılıp doğru stratejilerin belirlenmesi gerekiyor. Belirlenen stratejilerin doğru hedef kitleye, en doğru zamanda, en doğru yöntemler ulaştırılması gerekiyor. Ancak bu sayede sosyal medya çalışması maçına ulaşmış olur.
Sosyal medya planlaması yapabilmek için öncelikle hesabınızın ne durumda olduğu, gelecekte hesabınızın nerede olması amaçlanıyor ve bu amaçları gerçekleştirmek için hangi araç ve yöntemler kullanılacak bunların belirlenmesi gerekiyor.
Sosyal Medya Stratejisi:
- Keşif
- Hedef kitle analizi
- Rakip analizi
- İletişim dili oluşturma
- Zaman, metin ve mecra ayrımı
- İçerik yönetiminde takip
adımlarından oluşmakta.
Sosyal medya planlaması oluştururken cevap verilmesi gereken sorular
Hedefine ulaşmış başarılı bir sosyal medya planlaması yapmadan önce hedeflerin belirlenmesi gerekir. Hedeflerin doğru olarak belirlenmesi uygulanacak yöntemlerinde doğruluğunu sağlayacaktır. Hedefleriniz doğrultusunda sosyal medya planlamasının yapılabilmesi için aşağıdaki soruların objektif bir şekilde cevaplanması gerekiyor. Bunlar;
- Vermek istediğiniz mesaj nedir?
- Hedef kitleniz kim?
- Hedef kitlenize hangi mecralar aracılığı ile ulaşılmalıdır?
- Hangi zamanda yapılmalıdır?
- Bütçeniz nedir?
Sosyal medya planlamasının hazırlanış aşamaları nelerdir?
Sosyal medya planlamasının hazırlanış aşamaları şunlardır;
- Ürün ve Hizmet Analizi
- Hedef Kitle Analizi
- Sosyal Medya Platformlarının Tercihi ve Kullanılacak Olan Yöntem
- Hedeflenen Oranların Analizi
- Bütçe
- Raporlama ve Değerlendirme
- Ürün ve hizmet analizi
Yapılan sosyal medya planlamasının başarıya ulaşması için sattığınız ürün ve hizmeti, faaliyet gösterdiğiniz pazarı, rakiplerinizi kısaca kendinizi çok iyi tanıyor olmanız gerekiyor. Satılan ürün ve hizmetlerin özellikleri nelerdir, insanlara ne gibi faydalar sağlamakta, rakipler var mı, rakipler bu ürün hizmette pazarı ne kadar ele geçirmiş gibi daha bir çok sorunun cevaplarını bularak detaylı bir analiz yapılması gerekir.
Bu makaleyi de mutlaka oku!
E-Ticaret rakip analizi nasıl yapılır
Sosyal medya planlaması yapılmadan önceki bu aşama çok dikkatli yapılmalıdır. Bu aşamadaki doğru soru ve cevaplar sizin doğru bir analiz yapıp doğru stratejiler belirlemenize katkı sağlayacaktır. Bu aşamada rakiplerin durumu, uyguladıkları stratejiler de belirlenip ona göre stratejiler geliştirilmelidir.
Yine bu aşamada firmanın güçlü ve zayıf olduğu noktalar nelerdir, firmanın sahip olduğu fırsat ve tehditler nelerdir gibi S.W.O.T. analizinin yapılmış olması gerekir.
- Hedef kitle analizi
Bir marka, ürün veya hizmetin bilinirliği doğru hedef kitleye ulaşıp doğru yöntemleri uygulamakla mümkündür. Satmış olduğunuz ürün veya hizmetin özellikleri hedef kitlenizin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verdiği oranda talep görecektir. Bir ürün veya hizmette hedef belirlenirken aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir. Bunlar;
- Hedef kitlenin demografik özellikleri
- Yaş aralığı
- Cinsiyet
- Medeni durum
- Sosyoekonomik düzey
- Meslek
- Eğitim
- Hedef kitlenin coğrafi özellikleri
- Ülke
- Şehir
- İlçe
- Hedef kitlenin pikografik özellikleri
- Kişinin ilgi alanları
- Tüketim alışkanlıkları
- Sosyal medya platformlarının tercihi ve kullanılacak olan yöntem
Marka veya işletmenizin hedefi doğrultusunda hedef kitlenize ulaşabileceğiniz doğru sosyal medya platformlarının seçilmesi de önemli bir konudur. Hedef kitleniz hangi mecralarda ve hangi iletişim araçlarını kullanıyor, hedef kitleniz hangi sosyal medya mecrasında ne kadar süre zaman geçiriyor, hedef kitlenizin kullanım alışkanlıkları nelerdir gibi soruların cevapları iyi bir şekilde belirlenmelidir.
Satmış olduğunuz ürün veya hizmetler en çok nerede aranıyor sosyal medya mecralarında mı, arama motorlarında mı bunlarında cevaplarını bulmalısınız. Hedef kitlenizin en çok neleri aradığını bulmak için Google Adwords aracını kullanabilirsiniz. Bu aracı aynı zamanda hedef kitleniz için üreteceğiniz içeriklerde kullanacağınız kelimeleri belirlemek içinde kullanabilirsiniz.
- Hedeflenen oranların analizi
Sosyal medya çalışmalarınızı ne kadar verimli uyguladığınızı ölçümleyip analiz etmelisiniz. Hesaplarınızı ne kadar doğru yönettiğinizi, sizi takip eden kişilerle olan iletişiminizin ne kadar sağlıklı olduğunu, düzenlediğinizi kampanyaların ne kadar doğru kurgulandığını belirlemek için hedef kitlenizi dinlemelisiniz. Hedef kitlenizin sizin hakkınızda neler düşündüğünü, olumlu olumsuz düşüncelerinin neler olduğunu analiz edip ölçümleyip eylem planlarınızı revize etmelisiniz. Bu analizler sayesinde hedef kitlenize doğru içerikleri daha doğru yöntemlerle sunabilirsiniz. Hedef kitlenizle ilgili doğru bir analiz yapabilmek için aşağıdaki hususları dikkate alın.
- Hedeflenen kişi sayısı
- Takibe alınan kişi sayısı
- Büyüme hızı nedir
- Ne kadar ilgi veriyorlar ve geri dönüşümde bulunuyorlar
- Gelen mesajlara cevap verme süreniz
- İletişim ne kadar sürdürülebilir bir yapıda ilerliyor gibi konuların ölçümlenmesi ve buna göre strateji oluşturulması gerekmektedir.
- Bütçe
Planlanan sosyal medya çalışmalarının uygulanabilmesi için belli bir bütçeye ihtiyaç vardır. Bu bütçe doğrultusunda yapılan kampanya ve çalışmaların harcanan bütçe ve geri dönüşler çerçevesinde raporlanması gerekir. Yapılan kampanya ve çalışmalar yerine ulaşıyor, pozitif geri dönüşler alınıyor, istenilen hedefe ulaşılıp ciro artışı sağlanıyor ise başarılı olunmuş demektir. Ama harcanan bütçe ile sağlanan geri dönüşler aynı orantıda değilse ortada bir sorun var demektir.
- Raporlama ve değerlendirme
Yapılan kampanya ve çalışmaların periyodik olarak izlenmesi ve raporlanması gerekmektedir. Belli dönemlerde gelen raporlar değerlendirilip kararlar verilmelidir. Her kampanya sonunda gelen raporlar değerlendirilip bir sonraki kampanya için dayanak oluşturmalısınız.
Yapılan kampanya ve çalışmaların başarılı mı başarısız mı olduğu kampanyanın kimlere ulaştığı, kampanyanın nerelerde başarılı olduğu, hangi dönemlerde başarısız olduğu gibi faktörlerin belirlenmesinden ortaya çıkar.
Ortaya çıkan rapor doğrultusunda eksiklikler belirlenip bir sonraki kampanya döneminde bu hataların tekrar yapılmamasına dikkat edilir. Yine bu rapor doğrultusunda doğru bir hedef kitleye ulaşılıp ulaşılmadığı, ulaşılan hedef kitlenin beklentilerine ne kadar cevap verildiği huşuları da değerlendirilir.
Sosyal medya pazarlaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Sosyal medya pazarlaması yaparken dikkat edilmesi gereken husular şunlardır;
- İçeriklerinizi Takipçilerinize Göre Belirleyin
- Belli Bir Düzende Paylaşım Yapın
- Kaliteli Görseller Kullanın
- Paylaşımlarınızda Yenilikler Yapın
1- İçeriklerinizi takipçilerinize göre belirleyin
Sosyal medya mecralarında paylaşacağınız görselleri takipçileriniz için hazırladığınız, dolayısıyla da onların hoşuna gidecek, onların dikkatini çekip ilgi gösterecekleri şekilde hazırlamalısınız. Takipçilerinize göre içerik planlayabilmek için en çok etkileşim alan paylaşımlarınızı, en çok beğeni ve yorum yapılan içerikleri inceleyip bir takım çıkarımlar yapabilirsiniz.
Ayrıca sosyal medya uygulamalarının kişisel veya işletme hesabı türleri vardır. İşletmenize ait hesabı işletme hesabına çevirerek size sunulan bir çok istatistiklerden de yaralanabilirsiniz.
2- Belli bir düzende paylaşım yapın
İşletmelerin belki en zorlandığı konuların başında düzenli içerik paylaşamamak gelmekte. Oysa işletmelerin hedef kitlelerini iyi analiz edip onların en aktif olduğu zaman dilimlerinde sürekli paylaşımlar yapması gerekiyor. Düzenli içerikler paylaşmak kullanıcılarınızın gözünde güvenilir olarak algılanmanızı sağlar.
Hedef kitlenizin aktif olduğu gün ve saatleri belirleyip o gün ve saatlerde düzenli içerikler paylaşın. Paylaşım sıklığı ile paylaşım sürekliliğini birbirine karıştırmayın. Belki sık sık paylaşım yapamayabilirsiniz ama aynı gün ve aynı saatlerde paylaşım yapabilirsiniz.
3- Kaliteli görseller kullanın
Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmış olduğunuz görsellerin yüksek kalitede olması gerekir. Kaliteli olmayan, çözünürlüğü düşük bir görsel güvenilirliğinize zarar verebilir. Özellikle instagramın bir pazaryeri gibi kullanıldığı günümüzde buralarda kullanılacak düşük kalitede görseller pazarla çalışmanızın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.
Kullandığınız her sosyal medya mecrası için bir paylaşım stratejiniz, görsel havuzunuz olmalıdır. Kaliteli içerikler hazırlama anlamında Canva sitesini mutlaka kullanın.
Bu makaleyi de mutlaka oku!
Canva Nedir, Nasıl Kullanılır?
4- Paylaşımlarınızda yenilikler yapın
Hedef kitlenizin istek ve beklentileri doğrultusunda yapmış olduğunuz paylaşımlarda sürekli aynı dili ve temayı kullanmak takipçilerinize sıkıcı gelmeye başlayacaktır. Bunun önüne geçmek trend paylaşımları gözlemleyerek sizde bunları kendinize uyarlayın.
Ürün üretim videoları, ürünlerin nasıl kullanıldığını, çalışma ortamlarınızı, alanında uzman kişilerle yapacağınız kısa reels videoları hesabınızı sıkıcılıktan kurtaracaktır. Takipçilerinize sıkıcı gelen paylaşımlar hesabınızın etkileşiminin düşmesine neden olacaktır.
Sosyal medya planı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sosyal medya içerik planı e-ticaret sitelerinin, işletmelerin sosyal medya hesaplarını etkili bir şekilde kullanmasını sağlar. Doğru bir sosyal medya planlaması ile yapılan çalışmalar hesabınızı daha profesyonel göstereceği gibi takipçi sayınızın da artmasını sağlar. Planlı bir sosyal medya paylaşımları ile hesabınızın etkileşim oranı ve marka bilinirliğiniz artar.
Sosyal medyanın gücü günden güne arttığı gibi bu artış işletmeler tarafından yakından takip edilmekte. Bir çok firma bu gerçekten hareketle sosyal medya uzmanı veya e-ticaret uzmanı ile çalışmakta. Belki bir sosyal medya uzmanı ile çalışma imkanınız olmayabilir. Ama aşağıdaki bahsedeceğimiz yöntemlerle sizde hesabınızı yönetebilirsiniz. Sosyal medya planı hazırlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edin.
1- Değişik platformlara değişik içerikler hazırlayın
Sürekli aynı formatta ve içerikte paylaşımlar yapmaktan kaçının. Belirli gün ve haftaları takip ederek bunlara yönelik paylaşımlarda bulunun. Ülke ve dünya gündemini yakından takip ederek bu gündemlere dair paylaşımlar yapın. Dini ve milli bayramları takip ederek bu çerçevede paylaşımlar yapın.
Bu makaleyi de mutlaka oku!
e-Ticaret siteleri için önemli özel günler
2- İçerik dilinizi belirleyin
Paylaşımlarınızın takipçilerinizle, hedef kitlenizle anlaşabileceği ortak bir dili olsun. Bu dil ne çok resmi ne de çok laubali olsun. Bunun yanında paylaşılan görsel veya video hangi konuda ise o konuya uygun bir dil kullanmak gerekir.
3- Hastag kullanmayı unutmayın
Hashtaglar çoğu sosyal medya uygulamasında olan bir şeydir. Hashtaglar paylaşımlarınızı kategorize etmenizi sağlar. Doğru hashtaglar kullanarak takipçileriniz olmasa bile milyonlarca kişiye ulaşabilirsiniz. Hashtag kullanırken dikkat edilecek en önemli konu aşırı hashtag kullanmaktır.
Aç gözlülük yapıp aşırı hashtag kullanmayın. Aşırı hashtag hesabınızın spam olarak algılanmasına da sebep olabilir. Kullanılan hashtaglar paylaşım yapılan konu ve mesajla ilgili ve uyumlu olsun. Paylaşımınızla alakasız duran bir hashtag hesabınızın spam olarak algılanmasına sebep olabilir..
4- Sosyal medya analizlerine odaklanın
Yapmış olduğunuz paylaşımları sürekli analiz edin. Paylaşımınız ne kadar beğenilmiş, ne kadar beğeni almış beğeni yapılan zaman dilimi ne zaman, beğeni veya yorum yapan insanların yaş ve cinsiyet durumu ne. Bu tarz analizler doğru hedef kitle ile doğru paylaşımlar yapıp daha fazla etkileşim almanızı sağlar.
5- Sosyal medya reklamlarını kullanın
Hesabınızı doğru zamanda doğru görsellerle büyütmek en güzeli. Ama bunu yapmak çok zaman gerektirebilir. Doğal büyümenin yanında zaman zaman sosyal medya reklamlarını kullanmak marka bilinirliğinizin ve takipçi sayınızın artmasını sağlayacaktır. Kaliteli ve doğru mesaj içeren reklamlar beklediğinizden daha fazla ilgi görüp hesabınızın ve bilinirliğinizin artmasını sağlar.
6- Rakiplerinizin paylaşımlarını takip edin
Rakip analizi e-ticarette süreklilik isteyen bir davranıştır. İşin başında rakip analizi yapmış olmak yeterli değildir. Sürekli rakiplerinizi izleyerek onlardan farklı neler yapabilirim düşüncesinde olmanız gerekiyor. Rakiplerinizin sosyal medya paylaşımlarını analiz edip sizde onlardan farklı paylaşımlar yapmalısınız.
Rakiplerin hangi paylaşımları ilgi görmüş, rakiplerin hangi paylaşımları az ilgi görmüş takip edilmeli. Rakiplerin az ilgi gören paylaşımları avantaja nasıl çevrilir onun hesapları yapılmalı.
8- Kullanıcılarınızı sosyal medyadan yönlendireceğiniz e-ticaret sitenizi iyileştirin
Sosyal medya hesabınızla beraber e-ticaret sitenizin de hedef kitlenizin beklentilerine cevap vermesi gerekir. İnternetten alışveriş yapmanın en önemli kuralı güvenilir olmaktır. Sosyal medya hesabınızın da e-ticaret sitenizin de insanlara güven vermesi gerekir.
Sosyal medya hesabınızdan paylaştığınız bir görselle ilgili insanları e-ticaret siteniz yönlendirin. Yönlendirme ile kişiler sayfanızda iyi bir müşteri deneyimi edinmeli. Sitenizde geç açılan veya hiç olmayan sayfalar olmamalı.
Sonuç olarak…
İyi kurgulanmış bir sosyal medya hesabı işletmenizin, markanızın, ürün veya hizmetlerinizin reklamını fazlasıyla yapar. Ama öncesinde rakip analizinin iyi yapılması, ürün ve hizmetlere çok iyi hakim olunması gerekir. Yukarıda anlattığımız kriterler çerçevesinde sizler de doğru bir sosyal medya planlaması yaparak hesabınızı büyütebilirsiniz.