Mobil uygulama ve sosyal medya vergisi yürürlüğe girdi. Youtube üzerinden kazanç elde eden ve Mobil Uygulama Geliştirenler kazançlarından gelir vergisi ödüyorlar. İş sadece gelir vergisi ödemek olsa sorun değil. Gelir vergisi ödeyebilmek için en azından bir şahıs şirketi kurmuş olmanız, defter tutmanız ve muhasebecinizin olması gerekiyor. Hasılı bu durum Youtube ve mobil uygulama üzerinden kazanç elde edenler için bayağı bir sıkıntılı bir durumdu.
Maliye bakanlığı bu sıkıntılı duruma çözüm üretmek için harekete geçmiş Youtube gelirleri olan ve Mobil Uygulama Geliştirenler için “Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliği” ön taslağı yayınlayarak insanlardan öneriler almıştı.
Nihayet “Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliği” 12.01.2022 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Tebliğin Resmi Gazetedeki yayınlanmış halini incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Tebliğ yayınlandı yayınlanması ancak görünen o ki tebliği merakla bekleyenleri tam tatmin etmemiş gibi. Yayınlanan tebliğle ilgili halen insanların aklında hangi adsense geliri, partner şirketten gelen gelirler bu kapsama dahil mi gibi sorular cevabını bulmuş değil.
Bu makalemizde “Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliği” ile ilgili merak edilen bazı sorulara cevaplar vermeye çalışacağız.
Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası nedir?
Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası, 2022 yılında sosyal medya mecralarından veya mobil uygulama geliştiriciliği yapan kişilerin 880.000 TL’ye kadar olan gelirleri için bağlı bulundukları vergi dairesinden muafiyet belgesi alıp vergilerini %15 vergi kesintisi ile ödemelerine denir.
Geliriniz 880.000 TL altındaysa vermeniz gereken vergi banka tarafından %15 olarak kesilecek ve geri kalan ücreti size ödeyecek.
Limited veya Anonim şirketi olup kurumlar vergisi mükellefi olanlar bu istisnadan yaralanabilir mi?
Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından sadece gelir vergisine tabi olanlar yararlanabilir. Limited Şirket veya Anonim Şirketler kurumlar vergisine tabi olduklarından bu kazanç istisnasından yaralanamaz.
Mobil Uygulama Geliştirenlerin In app purchase vb. gelirleri de kazanç istisnası kapsamında mıdır?
Mobil Uygulama Geliştirenlerin In app purchase vb. gelirleri de bu kazanç istisnası içerisindedir. Mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliği yapıp bunu sadece elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde edilen gelirler kazanç istisnası kapsamında değerlendirilir.
Elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde edilen;
- Ücretli uygulama satış geliri
- Reklam Geliri
- Uygulama içi satış geliri
- Sponsorluk geliri
- Ücretli abonelik geliri
gibi gelirler kazanç istisnası kapsamında değerlendirilecektir.
Elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları dışında elde edilen Mobil uygulama ve Geliştiriciliği gelirleri kazanç istisnası kapsamında değerlendirilmez.
Youtube geliri olup partner şirket ile çalışan kişilerde Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından faydalanabilir mi?
Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliğinde partner şirketler için üçüncü taraf hizmet sağlayıcı denilmiştir. Bu nedenle partner şirket ile çalışan kişilerde Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından faydalanabilir.
Sosyal içerik üreticiliği yapan kişilerin değişik sosyal medya mecralarında hesapları olabilir. İçerik üreticisi kişi ürettiği içeriklerin bir kısmını kendi hesaplarından, bir kısmını da üçüncü taraf hizmeti veren partner şirketler üzerinden paylaşabilir.
Partner şirketler kendilerine ait hesaplardan içerik üreticilerinin ürettiği içerikleri yayınlayıp gelir elde edebilir. Partner şirketler elde edilen gelirlerden komisyon giderlerini düştükten sonra kalan miktarı içerik üreticisinin hesabına aktarır.
İçerik üreticisi hesabına gelen para, partner şirketten içerik ürettiği için geldiğinden ilgili kazanç istisnasından yararlanır ve %15 gelir vergisi öder.
Kendi Internet Sitesi üzerinden adsense geliri elde edenler de Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından faydalanabilir mi?
Kendisine ait internet sitesi olup bu site üzerinden adsense geliri olanlar Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından faydalanamaz. Kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmemektedir.
Bu nedenle buralardan adsense geliri olan kişiler kazanç istisnasından faydalanamaz. Bu şekilde siteleri olup adsense geliri olan kişiler normal şekilde gelir vergilerini ödemeleri gerekiyor. Bu konu ile ilgili Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliğinde şöyle bir örnek verilmiştir;
“Mükellef kişi (J), kendi kişisel internet sitesinde yemek tarifleri ve bu yemeklerin yapılışına ilişkin videolar yayınlamaktadır. Mükellefin faaliyette bulunduğu kişisel internet sitesinin belirli alanlarında Google Adsense reklamları yayınlanmakta ve yayınlanan bu reklamlardan kişi kazanç elde edilmektedir.
Sadece belirli bir kısmında sosyal etkileşim amaçlı içeriğe yer veren kişisel internet sitelerinin sosyal ağ sağlayıcıları kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından mükellefin kişisel internet sitesi aracılığıyla elde ettiği kazanç istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir.”
denmektedir. Yine verilen başka bir örnekte de;
“Mükellef kişi (K), sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden matematik dersi eğitim videoları yayınlamakta ve videoların izlenmesi esnasında yayınlanan reklamlardan kazanç elde etmektedir.
Sosyal içerik üreticiliği faaliyetinin sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden yapılmış olması nedeniyle reklam gelirlerinden pay almak suretiyle elde edilen kazanca mezkur istisna hükümleri uygulanabilecektir.”
denmektedir.
Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliği ile ilgili en çok memnuniyetsizliği ve hayal kırıklığı oluşturan kısmı da sanırım bu madde olmuştur. Kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri sahipleri elde etmiş oldukları gelirlerinde bu kazanç istisnasından yaralanmaları gerektiğini düşünmekte.
Bilgisayarlar için yazılım geliştiren kişiler de Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından faydalanabilir mi?
Bilgisayarlar için yazılım geliştiren kişiler Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnasından faydalanamaz. Kazanç istisnasından yararlanabilmek için geliştirilen uygulamanın akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlarda kullanılmaması ve elde edilen gelirin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları vasıtasıyla elde edilmediğinden kazanç istisnasından yararlanması mümkün değildir.
Donation vb gibi gelirler de Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası kapsamında değerlendirilebilir mi?
Sosyal içerik üreticiliği yapıp yayınlanan içeriklerden elde edilen;
- Reklam gelirleri
- Sponsorluk Gelirleri
- Bağışlar
- Hediyeler
- Bahşişler
- Ücretli abonelik gelirleri
gibi gelirler bahse konu kazanç istisnasından faydalanabilir.
Yıllık 880.000 TL gelir döviz cinsinden yapılan ödemelerde nasıl hesaplanacak?
Kazanç istisnası kapsamında açılmış olan bir hesaba döviz (dolar, Euro vb) cinsinden ödeme yapılması halinde o günkü döviz alış kuru Türk lirasına dönüştürülecek hesaplanacaktır.
Başka faaliyetlerde bulunan şirketi olup mobil uygulama geliri olan kişiler de bu istisnadan faydalanabilir mi?
Başka faaliyetler bulunan kişinin aynı zamanda mobil uygulama geliri varsa vergi sitisnasından faydalanabilir. Bu durumda olan kişiler istisna kapsamındaki gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek ama diğer gelirleri için yıllık gelir beyannamesi vermesi gerekir. İlgili kişinin 880.000 TL’ye kadar olan mobil uygulama geliri için %15 vergi kesintisi yapılacak.
880.000 TL gelir geçilmesi halinde süreç nasıl işleyecek?
Mobil uygulama geliştiriciliği veya Sosyal medya içerik üreticiliğinizden elde etmiş olduğunuz gelirler yıllık 880.00 TL’yi geçtiği takdirde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekir. Banka tarafından kesilen %15 vergi kesintisini beyannamenizde çıkan vergiden düşebilirsiniz.
Avukatlık yapıp Youtube kanalından gelir elde edenlerde bu vergi istisnasından faydalanabilir mi?
Avukatlık veya herhangi bir mesleği yapan kişilerin her hangi bir konuda Youtube kanalı olup bu kanaldan gelir elde eden kişiler de bu istisnadan faydalanabilir.
Vergi kazanç istisnası başvuru süreci nasıl olacak?
Kazanç İstisnası Başvuru Süreci için, Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliğinden yararlanmak isteyen bir kişi;
1-Bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuru yaparak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin ilgili vergi dairelerinden (EK-1)’de yer alan “193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi”ni (İstisna Belgesi) almaları gerekmektedir.
Vergi dairelerince yapılan inceleme sonucunda başvuru yapan kişinin istisnadan yararlanabileceğine dair İstisna Belgesi verilecektir.
2-Vergi dairesi tarafından İstisna Belgesi alan kişi istediği bir bankaya gidip almış olduğu istisna belgesini vererek hesap açtırması gerekir. Hesap için illa da yeni hesap açılmasına gerek yoktur. Daha önce açılmış olan bir hesap bu kapsamda kullanılabilir.
3-Kazanç istisnasından yararlanmak isteyen kişi açılmış olan hesap bilgilerini (banka adı, banka süsesinin adı, IBAN numarası) 1 ay içerisinde İstisna Belgesi aldığı vergi dairesine bildirmesi gerekiyor. Bir ay içerisinde hesap bilgileri bildirilmediği takdirde istisnadan yaralanamaz.
Sonuç olarak sosyal medya vergisi;
İstisnadan yararlanan kişiler sosyal medya platformlarından ve mobil uygulama geliştiriciliğinden elde ettikleri gelirlerden 2022 yılı için 880.000 TL’yi aşmadıkları sürece %15 vergi ödeyecek. Vergi ödemek için kişilerin bir şey yapmasına gerek yok. %15 kesintiyi banka bu iş kapsamında kesecek ve geri kalan para ilgili kişinin hesabına aktarılacak.
Yayınlanan bu tebliğ bazı noktalarda memnuniyetle karşılanırken bazı noktalarda da hayal kırıklığı oluşturmuştur. Günümüzde çok değişik İnternetten para kazanma yöntemleri bulunmakta. Bütün bu para kazanma yöntemlerinin istisnadan yaralanması tabi ki beklenmez. Ancak Google Adsense gelirlerinin de bu kapsama alınması gerekirdi.
Yukarıda Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası Tebliği kapsamındaki Vergi Kazanç İstisnası kapsamında vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğinde olup, güncel ve doğru bilgiyi bağlı bulunduğunuz vergi dairelerinden, mali müşavir veya muhasebecinizden öğrenmenizi tavsiye ederiz.