Kamuoyunda “sosyal medya vergisi” olarak anılan vergi kanunu düzenlemesi Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasama döneminin başlamasını takiben Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan düzenleme, 14 Ekim’de kabul edilmişti. Bugünden itibaren artık resmen hayatımızın bir parçası oldu.
YouTube gibi sosyal ağlar üzerinden gelir sağlayan vatandaşlardan ve mobil uygulama geliştiricilerinden yüzde 15 oranında stopaj vergisi kesilecek. Kanuna göre söz konusu vergi doğrudan ana kaynaktan yani banka hesaplarından alınacak. Ayrıca bu kişiler gelir vergisinden muaf tutulacaklar.
Sosyal medya vergisi neler getiriyor?
Sosyal medya vergi paketi içerisinde neler var? birlikte inceleyelim.
Fenomenler ‘sosyal içerik üreticisi’ olarak tanımlandı
Halk dilinde Influencer, YouTuber, fenomen vb. adlarla tanımlanan kişiler 7338 No’lu kanun kapsamında ‘sosyal içerik üreticisi’ başlığı altına girdi. 193 sayılı Kanuna mükerrer 20’nci maddesinden sonra gelmek üzere “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” maddesi eklendi.
Bu kişilere yönelik gelir vergisi muafiyeti şöyle açıklandı;
“İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.”
Sosyal içerik üreticilerin ve mobil uygulama geliştiricilerinin, belirtilen istisnadan faydalanabilmeler için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açmaları gerekiyor. Gelir faaliyetlerine ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi de zorunlu.
Vergi kesintisi doğrudan banka aracılığıyla yapılacak. Kanun’a göre; bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119’uncu maddeleri gereğince beyan edip ödemekle yükümlü.
640 bin TL’nin altındakileri kapsıyor
Yüzde 15 stopaj kesintisi ve gelir vergisi muafiyeti, elde ettiği kazanç 640 bin TL’nin altında olan sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerini kapsıyor. 640 bin TL’nin üzerinde gelir elde edenler ise bu kanundan faydalanamıyorlar.
Peki ya siz sosyal medya vergisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Sosyal medya fenomenleri vergilendirilmeli mi? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Kaynak 1: 26 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun
Kaynak 2: https://shiftdelete.net/fenomenler-icin-yeni-donem-sosyal-medya-vergisi-yururluge-girdi