1. Anasayfa
  2. Dijital Pazarlama

Sosyal Medyadan Satış Nasıl Yapılır?


0

Sosyal medyadan satış nasıl yapılır? Bu aralar insanların en çok sorduğu soru bu diyebiliriz. 2021 yılı itibariyle Türkiye de sosyal medyayı kullanan insan sayısı 57 milyon civarında. Bu oran Türkiye’nin toplam nüfusunun %67’si demek. Bu oran sosyal medyanın e-ticaret yapmak için ne kadar yuğun olduğunun göstergesi.

Hali hazırda ticaret yapan firmalar ve ticarete yeni atılacak kişiler sosyal medya üzerinden de güzel satışlar yapabilir. Sosyal medya üzerinden satış nasıl yapılır konusunu bu makalemizde açıklayacağız.

Ancak şunu belirtmek isteriz ki sosyal medyadan satış yapmak e-ticaret için bir alternatif değil, bilakis e-ticaretin pazarlama ve reklam alanlarından biri. Halen sosyal medya kanalları e-ticaret için uygun bir yapıda değil.

Sosyal medyadan satış
Sosyal medyadan satış

Sosyal medyadan satış yapılabilir mi?

Sosyal medya üzerinden satış yapılabilir tabi ki. Ama bu satış e-ticaret siteleri veya Pazar yerleri üzerindeki satış gibi düşünmeyin. Satışın en önemli aşaması satılan ürünün ücretinin tahsil edilmesidir. E-ticaret sitelerinde tahsilat için gerekli olan sanal pos entegrasyonu yapılıyor.

Bu sayede satıcı ödemeyi kredi kartıyla alıyor. Sosyal medya kanallarında sanal pos entegrasyonu direkt olarak yapılamıyor. Ama bunun yerine İyzico, Paymes gibi firmalar kendi ödeme sistemlerini sosyal medyadan satış yapmak isteyen kişilere kullandırıyor. Satış yapmak isteyen kişi öncelikle sisteme üye oluyor.

Üyeliği onaylandıktan sonra sistem tarafından size tahsilat linki verilir. Sonrasında sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmış olduğunuz ürünleri satın almak isteyen kişilere ürünün ücretini ödemeleri için linki gönderiyorsunuz. Müşterinizde e-ticaret sitesinde ödeme yapar gibi ücreti ödüyor.

Görüleceği üzere burada e-ticaret sitelerinde olduğu gibi direkt bir ödeme söz konusu değil. Dolaylı yoldan müşteri ödemeyi yapıyor. Yani öncesinde müşteri sizin paylaştığınız ürünü satın almak istediği zaman yorum veya mesaj kısmından bunu size bildirecek, sizde ona ödeme linkini mesaj atacaksınız, siz o kişinin ödeme yapmasını bekleyeceksiniz, ödeme yapıldıktan sonra da ürünü kargoya vereceksiniz.

Sosyal medyadan satış yapmak için ödeme altyapısını kullandığınız firma sizden her satış için belli bir oranda komisyon keser. Bu oran ortalama %3 civarindadır. Daha detaylı ve kesin bilgi için ilgi firmaların sayalarını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Müşterinin ödemiş olduğu ücret bu ödeme aracısı firmanın hesabına gelir, firma kendi komisyonunu kestikten sonra kalan ücreti sizin hesabınıza aktarır.

Bunun haricinde sosyal medya hesabınızdan paylaşmış olduğunuz ürünleri satın almak isteyen kişiler ürünün ücretini sizin banka hesabınıza EFT veya havale yapar. Paranın geldiğini gördükten sonra sizde ürünü müşteriye gönderirsiniz.

Sosyal medyadan satış yapmada en çok kullanılan ve müşteriler tarafından tercih edilen yöntem kapıda ödeme seçeneğidir. İnsanların satın almadan önce sordukları ilk soru “kapıda ödeme seçeneğiniz var mı?” oluyor. Kapıda ödeme seçeneği için öncesinde bir kargo bir firması ile ürünün ücretini tahsil etmesi için anlaşıyorsunuz.

Yani kargo firması ücretin tahsilatı için aracılık ediyor. Ürünü satın almak istediğini belirten müşteriye siz anlaştığınız kargo ile ürünü gönderiyorsunuz. Kargo firması ürünün teslimatını yaparken müşteriden ürünün ücretini tahsil ediyor ve ürünü teslim ediyor. Ürünün ücreti alınmadan teslimat yapılmaz.

Kargo firması yaptığı tahsilat için belli bir komisyon alır. Bu komisyon ücreti bu gün itibariyle 15-20 TL civarındadır. Bu ücreti siz müşteriye yansıtmadan siz ödersiniz veya bu ücreti ürünün fiyatına dahil ederek müşterinin ödemesini sağlarsınız.

Görüleceği üzere sosyal medyadan satış var ama bu e-ticaret sitelerinde olduğu gibi tam sistematik değil. İçin içerisinde yine siz varsınız. Sürekli takip etmeniz gerek. E-ticaret sitelerindeki gibi süreci otomatize eden yazılımlar daha yok gibi.

Ama sosyal satış denilen bu satış yöntemi günden güne artmakta. Sosyal medya platformları bu duruma kayıtsız kalamıyor. Belki de yakın zamanda direkt uygulama üzerinde tahsilat yapılacak bir sistem kurabilirler.

Sosyal medyadan satış yapmak için vergi levhası şart mıdır?
Sosyal medyadan satış yapmak

Sosyal medyadan satış yapmak için vergi levhası şart mıdır?

Ticaret yapmak için vergi levhası şarttır. Satmış olduğunuz her ürünün vergisini ödemeniz gerekmektedir. Sosyal medya uygulamaları direk e-ticaret için yapılmadığı için vergi levhası gerekmez diyenler çıkacaktır.

Ama ödeme alabilmek için, kargo anlaşması yapabilmek için, kapıda tahsilat anlaşması yapabilmek için en önemlisi de insanlara güven verebilmek için vergi levhası gerekiyor. Kredi kartıyla tahsilat yapılmaması, Kapıda ödeme yapabilmek, anlaşmalı kargo fiyatı ile gönderim yapılmak istenmediği takdirde vergi levhası gerekmez.

Siz sosyal medya hesaplarınızda ürünü sergilersiniz, almak isteyen kişi ücreti size EFT/havale yapar, sizde ürünü gönderirsiniz. Ki şu an instagram başta olmak üzere sosyal medya uygulamaları üzerinden satış bu şekilde yapılıyor.

Ancak şöyle bir durum olabilir. Satmış olduğunuz ürünlerin ücretleri sizin hesabınıza geleceği için ve buda sürekli olacağı için bu durum maliyenin dikkatini çekebilir. Yani sizin ticaret yaptığınıza kanaat getirilebilir. Bu durumda da vergi levhası olmadan satış yapıyorsunuz diye size ceza yazılabilir.

Bu durumu için iyi karar vermeniz gerekiyor. Ama dropshipping yani stoksuz satış yapıyorsanız ürünün ücreti tedarikçinizin hesabına yatırılacağı çok sorun olmayacaktır. Ama bunda da hesabınıza sürekli para girişi olması yine dikkat çekecektir. Bizim tavsiyemiz her ne şekilde satış yapıyorsanız yapın vergi levhanız olsun.

Sosyal medyadan satış yapıyor olsanız bile yaptığınız e-ticarettir. E-ticarette en önemli unsur güvendir. İnsanlar güvendikleri yerlerden alışveriş yaparlar. Sosyal medyada satış yapan birisiniz. Sarı çizmeli Mehmet ağa. Kimsiniz siz, yeriniz yurdunuz neresi gibi sorular sorulur. “Güvenmiyorsan alma kardeşim” de diyebilirsiniz. Ama bunlar kalıcı olmaz.

Vergi levhası almanız halinde yasal hale gelirsiniz. Yeriniz yurdunuz bellidir. İnsanlar bir sorun yaşadığında karşılarında bir muhatap olacağını düşünür. Yani daha güvenilir değerlendirilirsiniz, bu da satışlarınızı artırır. Tavsiyemiz uzun vade de satış yapacaksanız mutlaka vergi levhanız olsun.

Sosyal medyadan satış kimin için uygundur?

Sosyal medyadan satış aslında herkes için uygundur. Ama günümüzde sanki vergi levhası olmadan satış yapacak kişiler için uygundur şeklinde bir anlayış var. Oysaki sosyal medyadan satış;

  • Home ofis satış yapmak isteyenler için,
  • Ev hanımları için,
  • Sosyal medyadan satışı deneyimlemek isteyenler için,
  • E-ticaret yapmak için kısıtlı bütçesi olanlar için,
  • Hali hazırda ticaret, e-ticaret yapıp satışlarını artırmak isteyen,

Herkes için uygundur diyebiliriz. Burada önemli olan satışı uzun vade de mi, uzun vade de mi yapmak istediğiniz.

Sonuç olarak…

Günümüz e-ticaret anlayışı gibi Sosyal medya da satış yapılması mümkün değil. Çünkü iki yapının mantalitesi çok farklı. Sosyal medya üzerinden satış yapmak e-ticaretin ilk adımı olarak düşünülebilir. Burada kazanacağınız tecrübe ve bilinirliği ilerleyen zamanlarda kendi e-ticaret için kullanırsınız.

Sosyal medyadan satış öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Ürünü ekledim, paylaştımla olmuyor. Ciddi emek verip sabredilmesi gerekiyor. Sosyal medya da satıyor olsanız bile mutlaka vergi levhanız olsun. Bu sizin yaşayabileceğiniz muhtemel hukuki ve mali sorunları ortadan kaldıracağı gibi insanların size daha fazla güven duymasını sağlar.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Emirhan Alpay, dinamik ve yenilikçi bir dijital pazarlama uzmanıdır. Eskişehir Üniversitesi'nde tamamladığı endüstri mühendisliği eğitimi analitik düşünme ve çözüm odaklı yaklaşımını dijital pazarlama stratejilerine yansıtmasına olanak sağlar. Kendi alanında uzmanlaşmış ve dinamik bir profesyonel olarak, markaların dijital arenada daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlayan stratejileri kusursuz bir şekilde oluşturur.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir