Ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları nelerdir hemen öğren. Son yıllarda ticaretin yükselen yıldızı e-ticaret oldu. Her geçen yıl Pazar hacmi büyüyen e-ticaret sektörüne her gün yeni oyuncular dahil oldu. İnsanlar artık bütün ihtiyaçlarını internet üzerinden yani e-ticaret sitelerinden karşılar oldu.
Bütün ihtiyaçların e-ticaret siteleri üzerinden karşılanması e-ticaret sitelerinin hayatımızdaki önemini artırdı. Pandemi döneminde yasakların gelmesi, insanların evlere kapanması e-ticaret sitelerinin önemi daha da arttı.
E-ticareti düşünmeyen, e-ticarete mesafeli yaklaşan bir çok kişi, firma ve online mağazalarda satış yapan kişiler e-ticarete dahil olmaya başladı. Bu durum, kargo firmalarını hazırlıksız yakaladı. Özellikle pazaryerlerinin belli dönemlerde uyguladığı kampanyalar ile kargo firmaları tıkanma noktasına geldi.
Pandeminin e-ticaret sektörüne getirdiği hareketlik ülkemize özgü olmayıp, tüm dünyada e-ticaret beklemediği bir yükseliş yakaladı. Önceden e-ticarete giren firmalar e-ticaret sektöründeki pozisyonlarını daha da güçlendirmiş, girmeyen firmalar ise neden daha önceden girmedim pişmanlığı ile e-ticaret yapmaya karar vermiştir.
E-ticarete yönelen bir çok firma ile birlikte, e-ticaret yazılımlarına olan ilgiyi de artırmıştır. Bu süreçte ücretli veya ücretsiz e-ticaret yazılımları bir çok firma tarafından merak edilir olmuştur.
Bu makalemizde E-ticaret yazılımların önem kazandığı günümüzde e-ticarete yeni başlayacaklar için ücretsiz e-ticaret yazılımları nelerdir, özellikleri, faydaları nelerdir, hangi ücretsiz e-ticaret yazılımı tercih edilmeli konusunda bilgiler vereceğiz.
E-Ticaret sitesi yazılımı nedir?
E-ticaret yazılımı, ihtiyacımız olan herhangi bir ürün veya hizmeti incelediğimiz, sepete ekleyip satın alabildiğimiz, e-ticaret sitelerinin tüm mağaza yönetimini yapabildikleri yazılıma verilen isimdir. Bu yazılımlar olmazsa biz bir ürün almakta sorunlar yaşadığımız gibi e-ticaret sahipleri de hangi ürünü ne kadar sattığını, ne kadar ürün ellerinde olduğunu bilemeyecekti.
Hasılı e-ticaret yazılımı bir E-ticaret sitesini çalıştıran sistemdir. E-ticaret yazılımları;
- Ücretli e-ticaret sitesi yazılımları
- Ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları
diye ikiye ayrılmaktadır. Ücretli veya ücretsiz diye ikiye ayrılan e-ticaret yazılımlarında temel mantık aynı olup ayrıntı, özellik ve hizmet anlamında farklılıklar bulunmaktadır.
Ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı nedir?
Ücretsiz e-ticaret yazılımı bir e-ticaret sitesini çalıştıran sistemin kullanıcılara bir ücret talep edilmeden bedava olarak kullandırılmasıdır. Ücretsiz e-ticaret yazılımları açık kaynaklı olarak bir çok kişinin katkıları ile hazırlandığı gibi bir firmanın veya şahsın tek başına hazırlayıp kullanıma sunulabiliyor.
E-ticarete başlamak istiyor ama bütçeniz kısıtlı ise ücretsiz e-ticaret yazılımları ile başlayabilirsiniz. Adının ücretsiz olması sizi yanıltmasın ücretli yazılımlarda olan bir çok özelliği kullanabiliyorsunuz.
E-ticaret sitesi üç aşamadan oluşmaktadır. Alan adı, e-ticaret sitesi yazılımı ve bu yazılımı çalıştıracak hosting. İhtiyacınız olacak e-ticaret sitesi yazılımını, anlattığımız bu makaledeki ücretsiz yazılımlardan temin edebilirsiniz. Ama alan adı ve hosting için ücret ödemek zorundasınız.
Bu iki bileşen, ister ücretsiz yazılım kullanın isterseniz de ücretli e ticaret paketleri satın alın mutlaka olmak zorunda. Alan adı ile ve hosting ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki iki makalemizi mutlaka okuyun.
Ücretsiz e-ticaret yazılımlarındaki mantık, kullanmış olduğunuz yazılım için alırken ve aldıktan sonra ömür boyu ücret ödemiyor olmanızdır. Yazılım için herhangi bir ücret ödemezken ihtiyacınız olan ekstra özellikler veya istekler için ücret ödeyebilirsiniz.
E-ticarete başlamak istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlı ise kullanabileceğiniz bir çok ücretsiz e-ticaret yazılımı bulunmaktadır. Bunlar arasından detaylı bir araştırma ile ürün satacağınız kategoriye uygun bir yazılımı bulup online satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ama iş modelinize uygun olmayan bir yazılım seçerseniz bu size zaman ve para kaybettirebilir.
Bu tarz bir sorunla karşılaşmamak için mutlaka bir e-ticaret danışmanı ile çalışmanızı tavsiye ederiz. E-ticaret danışmanlığı ile ilgili size faydalı olacak aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.
Ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Her e-ticaret yazılımının bir mantığı, bir yapısı vardır. Bu yazılımların mantığı ve altyapısı hakkında bilgi sahibi olmadan tercih yaparsanız ilerleyen zamanlarda sıkıntı yaşamanız kuvvetle muhtemeldir. Örneğin başlangıçta 100 adet satışa uygun ürününüz varsa sizde 100 adet ürünü kaldıracak bir yazılım tercih etmişseniz ve ilerde ürün sayısını 1000 adete çıkarmak istediğinizde kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımı bunu desteklemez ise ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Bu tarz sorunlar yaşamamak için başlangıçta ne yapmak istediğinize, ne satmak istediğinize çok iyi karar vermek zorundasınız. Ayrıca ilerleyen zamanlardaki büyüme hedeflerinizi de göz önünde bulundurun.
Doğru bir şekilde ücretsiz e-ticaret yazılımı belirleyebilmek için;
- Açacağınız sitede kaç adet ürün satmak istiyorsunuz?
- Açacağınız site kaç adet kategori açmak istiyorsunuz?
- Satacağınız ürünlere ait kaç adet fotoğraf eklemek istiyorsunuz?
- Açacağınız sitede slider be bannerler çok olacak mı?
- E-ticaret sitenizde blog olacak mı?
- E-ticaret sitesinde reklam çıkıp kampanyalar yapacak mısınız? Bu kampanya neticesinde sitenizdeki anlık ziyaretçi sayısı tahmini ne kadar olur?
Sorularının cevaplarını belirlemelisiniz. Bu soruların sayısı sitenizin niteliğine göre artırılabilir elbet. Bu soruların cevaplarına göre e-ticaret yazılımı belirlemeniz gerekiyor. Başlangıçta e-ticaret başlayacak kişi ve firmalar en az masrafla bu süreci tamamlamak istiyor. Bu son derece normal bir düşünce olup bu düşünce sizi olması gerektiğinden daha aşağı tercihler yaptırıyorsa sıkıntı yaşamanız muhtemeldir.
Ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımları nelerdir?
Burada anlattığımız yazılımların, herhangi birini seçmenizin doğru bir şekilde e-ticarete başlamanız için yeterli olmayacağını mutlaka bir e-ticaret danışmanlığı hizmeti veren kişi veya ajanslardan destek almanızı tekrar tavsiye ederiz.
Kullanabileceğiniz ücretsiz e-ticaret yazılımları;
- Magento Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
- PrestaShop Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
- OpenCart Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
- WordPress WooCommerce Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı
Magento ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı
Magentonun ilk sürümü 2008 yılında yayınlanmış olup 2009 yılında enterprise sürümü ile ücretli ve ücretsiz şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Yazılım PHP ve Zend Framework tabanlıdır. Bu gün yaklaşık 300.000 orta ve büyük ölçekli firma tarafından (ki içlerinde büyük markaların olduğunu belirtmekte fayda var) sorunsuz kullanılmaktadır.
Magento ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı mevcut ücretsiz e-ticaret yazılımları arasında en gelişmiş özelliklere sahip yazılımdır diyebiliriz. Bırakın bireysel kişilerin e-ticaret ihtiyacını kurumsal firmaların bile e-ticaret ihtiyaçlarını karşılayabilecek yapıdadır. Magento yazılımı 2018 yılında Adobe firması tarafından satın alınmış olup yazılımla ilgili güncelleştirmeler Adobe firmasının kalitesinde yapılmaya devam etmektedir.
Adobe firmasının satın aldığı Magento e-ticaret yazılımı incelendiğinde rakiplerine göre açık ara önde olduğu görülecektir.
Magento yazılımı işletme giderleri açısından küçük firmalar için uygun olmadığını ama daha büyük ölçekte e-ticaret yapacak kategori ve ürün yelpazesi daha büyük olan firmalar için uygun olacağını belirtmekte fayda var. Ürün yelpazesi geniş ve kategori sayısı fazla olan firmalar Magento ile sorunsuz bir şekilde e-ticaret yapabilirler. Magentonun bazı özellikleri aşağıdaki gibidir;
- Seo uyumlu bir yapısı vardır. Diğer azılımlar gibi seo eklentisi kurmanıza gerek yoktur.
- Eklemiş olduğunuz ürünler, kategoriler, etiketler için topu işlem yapabilirsiniz.
- Her ihtiyacı karşılayacak modülleri bulunmaktadır.
- parti yazılımlar ile kolayca senkronize olabilir.
- Kolay kullanılabilen bir Türkçe yönetim Paneline sahiptir.
- Tüm ödeme sistemleri ile sorunsuz çalışmaktadır.
- Yönetim paneli dahi tüm cihazlardan çalışabilen modern mobil uyumlu temalara sahiptir.
- Çoklu dil seçeneği mevcuttur.
- Çoklu mağaza özelliği bulunmaktadır.
Eğer küçük bir işletme değilseniz Magentonun ücretsiz versiyonu bile size fazlasıyla yeterli gelecektir.
PrestaShop ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı
Prestashop ilk olarak 2005 yılında Paris de bir okulda geliştirilmiş olup tüm dünya tarafından kullanılan bir yazılımdır. Yazılım açık kaynak kod yapısına sahip olup kullanan kişinin isteğine göre geliştirilebilecek yapıdadır. Yazılım PHP yazılım dili ile kodlanmış olup, çok fazla modül ve temaya sahiptir. Yazılım günümüzde bir çok geliştirici tarafından güncellenmektedir.
PrestaShop e-ticaret yazılımı e-ticaret için gerekli olan tüm modül ve eklentilere sahiptir. Yazılımın ülkemizde çok fazla kullanılmadığını belirtmekte fayda var. Ülkemizde az kullanılmasından dolayı ülkemizdeki geliştirici sayısı azdır. Ama sayının her geçen gün arttığını söyleyebiliriz.
Yazılımın ücretsiz olması, kurulumunun kolay olması nedenlerinden dolayı rakibi Magentoya göre daha çok tercih edilmesini sağlıyor.Ama bu PrestShopun Magento karşısında daha gelişmiş bir yazılım olduğunu göstermez.
PrestaShop yazılımı çok gelişmiş bir yönetim paneline, ücretsiz bir çok modele sahip olup ömür boyu ücretsiz olarak kullanılabilir. Var olan modüller orta ve büyük ölçekli firmalar için uygun olmayıp daha gelişmiş modülleri almak için yüksek ücretler vermeniz gerekir. Belki de yazılımın ülkemizde ücretsiz e-ticaret yazılımı olarak tercih edilmemesinin nedeni budur.
Sonuç olarak PrestaShop rakipleri WordPress ve Opencart gibi kendi sitesinden download edilip kendi hosting hesabınıza kurulum yapılabilecek hazır e-ticaret yazılımı yapısına sahiptir. Kurulumu teknik bilgi gerektirmeyip kurulumdan sonra hemen sanal pos entegre edip satışa başlayabilirsiniz. Ülkemizde geliştirici sayısının az olduğunu tekrar hatırlatırız.
Opencart ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı
Opencart e-ticaret yazılımı ilk olarak 2009 yılında ortaya çıkmıştır. Yazılım Opencart ismi verilen bir firma tarafından sürekli geliştirilmektedir. Yazılım açık kaynak kod yapısına sahip olup ülkemiz dahil dünya üzerinde bir çok geliştiricisi bulunmaktadır. Yazılım PHP yazılım dili ile kodlanmıştır. Ülkemiz ve dünya üzerinde yüz binlerce kişi Opencart yazılımı ile e-ticaret yapmaktadır.
Açık kayanklı olan yazılım geliştiricisi olan Opencart firması ve diğer geliştiriciler tarafından sürekli güncellenmekte olup yaklaşık 15.000 adet modüle sahiptir. Yazılım tamamen ücretsiz olup küçük işletmeler için son derece uygundur. İhtiyaç duyabileceğiniz ekstra özellikleri ücreti ile yaptırabilirsiniz.
Ücretsiz olması ülkemiz dahil dünya üzerinde çokça tercih edilmesinin ana nedenidir. Opencart mevcut rakiplerine göre yönetim paneli en basit e-ticaret yazılımıdır. Yazılım kendi sitesinden indirilip kendi hosting hesabınıza kolayca kurulabilir. Kurulum için ekstra bir bilgiye gerek yoktur. Sitenin güncellemesini mobil cihazdan dahi yapabilirsiniz.
Opencart e-ticaret yazılımının bir çok ücretli veya ücretsiz teması bulunmaktadır. Bu temalardan sektörünüze uygun olanı belirleyip sitenize entegre etmeniz son derece kolaydır. Opencart modüllerin entegre edilmesi ile oluşturulan bir yazılımdır. Yazılım ilk kurulumda 50 adet modüle sahip olup ekstra modüllerle beraber bu sayı daha da artabiliyor.
Kullanmış olduğunuz geliştirici modülleri güncellenmediği zaman sorunlar yaşayabilirsiniz.
Opencart küçük işletmeler için uygun olup kategori ve ürün sayısı fazla olan firmalar için uygun olmadığını düşünüyoruz. Opencart yazılımı başlangıçta fazla bütçe ayıramayan firmalar için uygun bir yazılım olup orta ve büyük işletmeler için, fazla trafik gerektiren siteler için uygun olmadığını, tercih ederken bu dezavantajları bilerek tercih etmek gerektiğiniz hatırlatmak isteriz.
Opencart hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.
Ücretsiz e Ticaret Yazılımı Opencart Hakkında Her şey
WordPress WooCommerce ücretsiz e-ticaret sitesi yazılımı
WordPress WooCommerce, blog yazılımı olan WordPress tarafından 2011 yılında e-ticaret yapmak isteyenler için geliştirdiği bir eklentidir. Küçük ve orta ölçekli firmalar için ücretsiz yazılımlar içerinde iyi bir çözümdür.
Yazılım açık kaynak kod yapısına sahip olup, ülkemiz dahil dünya genelinde binlerce geliştiricisi bulunmaktadır. Yazılımın binlerce modern görünüme sahip temaları bulunmaktadır. Bu temaların bazıları ücretsiz olduğu gibi ücretli olanları da vardır.
WooCommerce e-ticaret yazılımı ile çok basit bir şekilde e-ticaret sitesi kurmanız mümkün. WooCommerce yazılımının firmalar tarafından e-ticaret için çokça tercih edilmesinin sebepleri arasında tamamen WordPress altyapısında çalışması, teknik bilgi gerektirmeyen kolay kurulama sahip olması, WordPress iel entegre bir yönetim paneline sahip olması, geliştiriciler tarafından sürekli geliştiriliyor olmasını gösterebiliriz.
Yazılım ile ücretsiz bir şekilde e-ticaret sitesi kurmak, kategori eklemek, ürün eklemek hasılı tüm işlemlere yapmak son derece kolay ve basit. WordPress kullanan kişiler için panel son derece tanıdık gelecektir. Yazılım rakibi Opencart gibi eklentilerle çalışmakta. Eklenti açısından zengin olan yazılımda ihtiyacınız olan eklentiyi ücret vererek almak zorunda kalabilirsiniz.
Kısıtlı bir bütçeye sahip olan kişiler içim WooCommerce e-ticaret yazılımı iyi bir tercih olabilir. Yalnız yazılımın profesyonel bir e-ticaret yazılımı olmadığını, bir eklenti olduğunu hatırlatmak isteriz. Büyük çaplı satış yapmayacak, bu işe büyük bütçeler ayıramayacak veya e-ticareti öğrenmek isteyen kişiler için uygun bir yazılım. Ama orta ve büyük işletmeler için uygun olmadığını söyleyelim.
Ücretsiz e-ticaret yazılımlarının başka gideri var mı?
Yukarıda anlamış olduğumuz yazılımlar ömür boyu ücretsiz olan yazılımlardır. Ama e-ticaret yazılımına sahip olmak e-ticaret sitesi kurmak için tek başına yeterli değildir. E-ticaret sitesi kurmak isterken bazı maliyetlerinizin olacağını bilmeniz gerekmekte. Bu masraflar;
Alan adı ücreti: com uzantılı alan adı ücreti 10-12 dolar arasındadır.
Hosting ücreti: Ücretsiz temin ettiğiniz e-ticaret yazılımı için hosting hesabına ihtiyacınız var. Bu gün kurumsal bir firmadan ortalama 150 TL’ye bir hesap alabilirsiniz.
Yazılım Kurulum Ücreti: Yazılımınızın kurulumunu bilmiyorsanız kurmak için bilen birinden ücretli hizmet almak zorunda kalabilirsiniz. Bunun ücreti de hizmet aldığınız yerin kişi mi ajans mı olduğuna göre değişmekte.
Tema Ücreti: Aldığınız yazılımın standart temasını beğenmezseniz sektörünüze ve gönlünüze uygun bir tema için ücret vermek zorunda kalabilirsiniz. Ücret alacağınız temaya göre farklı olabilir.
SEO Ücreti: Yazılım kurulduktan sonra iç sayfalar, bilgi sayfaları, kategoriler, ürünler, blog sayfası, ürün ve kategori açıklamalarının girilmesi, seo çalışması gibi işlemlerin yapılması gerek. Eğer bu işleri kendiniz yapacaksanız ücret vermenize gerek yok.
Ama bu işler için bilginiz yoksa ücretli hizmet almanız gerekmekte. Bu işlerin ücreti de açacağınız sitenin kategorisine, rekabet düzeyine, ürün ve kategori sayısına ve hizmeti şahıs mı yoksa ajanstan mı alacağınıza göre değişmekte.
Sonuç Olarak…
Yukarıda anlatmış olduğumuz ücretsiz e-ticaret yazılımlarının hepsinin kendine mahsuz özellikleri, işlevleri, performansları var. Birbiri ile birebir kıyaslamak doğru değil. O yüzden her yazılımı kendine has yapısı içerisinde çok iyi değerlendirip ticari hedefler doğrultusunda, gelecek planları çerçevesinde, işletmeniz için en uygun e-ticaret yazılımı belirlemeniz gerekiyor.
Makalenin başında da belirttiğimiz gibi pandemi e-ticareti olumlu yönde etkileyip hızlıca büyümesini sağlamıştır ve e-ticaret sektörü de büyümeye devam edecektir. Bu gerçekten hareketle, ticaret yapan herkesin planlarını, hedeflerini, e-ticarete göre yapması gerekmekte. E-Ticaret yapmayan her işletmenin bir ana önce orada pozisyon alması gerekiyor.
Bütçe azlığından veya bu e-ticareti öğrenmek amacıyla da olsa e-ticaret yapmak için yukarıdaki yazılımlardan birini seçebilirsiniz. Size tavsiyemiz bu yazılımları e-ticaret paketi şeklinde satan şahıslar veya ajanslar var. Onların elindeki bu e-ticaret paketleri içerisinde size en uygun olanı seçip onlardan alın.
Onlardan almanız halinde kurulumu ücretsiz olarak yapacaklardır. Ayrıca zaman zaman kafanıza takılan soruları veya yapamadığınız bazı işlemler için onlardan teknik destek alabilirsiniz.
Hasılı e-ticarete mutlaka hemen şimdi başlayın. İster ücretsiz hazır e ticaret paketi ile ister ücretli e-ticaret paketi ile fark etmez, ama başlayın. Çünkü gelecekte para, e-ticarette olacak.
sayın e tıcaret yetkilisi e tıcaret hesabı acmak ıstıyorum. lutfen yardımcı olurmusunuz.