Vergi levhası, vergi mükelleflerinin bulundurma zorunluluğu bulunan ticarethaneler için son derece önemli bir levhadır. Vergi levhasında; mükellefin ticaret unvanı, adı soyadı, vergi türü, iş yeri adresi, vergi dairesi, ana faaliyet adı ve kodu, vergi kimlik numarası, işe başlama tarihi, tahakkuk eden vergi ve beyan olunan matrah ve benzeri bilgiler bulunur.
Gelir İdaresi Başkanlığı kısa ismi ile GİB tarafından bütün işletmeler için bir yıllık şeklinde hazırlanan vergi levhası, mükellefin vergilendirmeye esas olan kazançları ile bu kazanca temel olan kazancın denk vergi tutarını gösteren evrak olma özelliği taşır.
Vergi mükellefi olan herkes vergi levhası bulundurur ve vergi levhasının şekli ve içeriği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Vergi levhası bütün firmalar için GİB tarafından bir yıllık şeklinde düzenlenir. Vergi levhası yükümlülerinin İnternet Vergi Dairesi yani İVD adresine gönderilir.
Vergi levhası nedir?
Maliye Bakanlığı tarafından belirtilen vergiye göre kazancın vergi miktarını kaydeden belgeye vergi levhası denir. Bu levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazasına mükelleflerce okunabilir bir biçimde konulmalıdır. Daha öncesinde vergi levhasının asılması zorunluluğu vardı ama zamanımızda bu zorunluluk kalktı. Vergi levhası alması gerekenler kişiler ise şu şekildedir;
- Gelir vergisi mükellefleri: Ticari kazanç sahipleri, zirai kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı, adi ortaklıkta, kolektif ve adi komandit şirket biçiminde olan işletmelerin her ortağı.
- Kurumlar vergisi mükellefleri: Anonim şirketler, limited şirketler, eshamlı komandit şirketler.
Vergi levhası ne zaman alınır?
Kurumlar ve gelir vergisi yükümlüsü tarafından beyannamenin verilmesi ile vergi levhaları GİB tarafından var olan beyannamelere göre düzenlenir ve vergi yükümlüsünün internet vergi dairesi hesabına iletilir.
Mükellefin internet vergi dairesi ya da SMMM veya yeminli MM ile gelir vergisi mükellefi için 1 Nisan gününden itibaren; kurumlar vergisi mükellefi için 1 Mayıs gününden itibaren vergi levhalarını mayıs ayının son gününe kadar alır.
İnternet vergi levhası nasıl alınır?
Vergi levhası nasıl alınır sorusu gibi merak edilen diğer bir soru da internet üzerinden vergi levhasının nasıl alınacağı sorusudur.Online vergi levhası almak için mayıs ayının son gününe kadar https://intvrg.gib.gov.tr web sitesine kullanıcı şifresi ve adı ile giriş yapılır.
Vergi levhası internet üzerinden yapılan başvuru ile online olarak alınır. İnternette alakalı kısımlara lazım olan bilgiler girilir ve sonra vergi levhası belgesi alınır. Vergi levhası internet üstünden bu şekilde alınır. Her şeyden önce gerekli bilgiler girilmelidir.
Sağladığı kolaylık ve her yerde istendiği için zamanımızda pek çok kişi ya da firma vergi levhası için başvurur. Vergi levhası online olarak yapıldığı gibi yeminli mali müşavir aracılı ile de yapılır.
Eğer firma ya da kişinin bağlı bulunduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası var ise oradan da vergi levhası alınır. Online olarak vergi levhası almak için şu aşamalar yerine getirilir;
- İnternet üzerinden vergi levhası belgesi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine girilir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde yer alan İnternet Vergi Dairesi kısmına tıklanır, bu bölüme kullanıcı şifresi ve adı yazılır.
- Giriş yapılır, giriş yaptıktan sonra Sorgulama, seçeneğine tıklayın.
- Bu bölümde bulunan Seçenekler kısmından Vergi Levhası Bilgileri butonu tıklanır. Bu kısımda kullanıcı bilgisi doldurulur ve vergi levhası meydana getirilir.
- Gelir vergisi ödemekle yükümlü olan firma ya da kişiler için TC numarası ve mükellef vergi kimlik numarası girilir.
- Kurumlar vergisi ödemekle yükümlü olan firma ya da kişiler için firmanın vergi kimlik numarası kısaca hesap numarası girilir, TC kimlik numarasın olduğu yer boş bırakılır.
- Daha sonra Vergi Levhası Oluştur, butonu tıklanır.
Bu süreçten sonra vergi levhası oluşur. Kullanıcı vergi levhası belgesini indirip yazdırabilir ya da bilgisayarında kopyasını saklayabilir. İnternet üstünden alınan vergi levhası belgelerinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemince üretilen onaylama kodu, aynı zamanda vergi levhası belgesinin tasdikidir.
Bu kodun olduğu bir vergi levhası mükellefin, ayrıca vergi dairesine giderek vergi levhası belgesini tasdik ettirmesi ya da meslek gruplarına imzalatması gerekmez.
Vergi levhası sorgulama nasıl yapılır?
Vergi levhası almak için ifade edildiği gibi https://intvrg.gib.gov.tr adresine kullanıcı şifre ve adı girildikten sonra sorgulamalar kısmı açılır. Açılan pencerede yer alan vergi levhası oluşturma, seçeneğine tıklanır.
Açılan bu ekranda bulunan vergi levhası görüntülenir. Görüntülenen bu vergi levhası bilgisayara indirilir. Kolayca da yazıcıdan çıktısı alınır. Vergi levhası sorgulama işlemi en çok merak edilen unsurların başında gelir. Vergi levhası sorgulaması https://intvrg.gib.gov.tr adresinden yapılır.
Vergi levhası bulundurmamanın cezası var mıdır?
“Vergi levhası bulundurmamanın cezası var mı” sorusu da sıklıkla araştırılan bir konudur. İş yerleri için de vergi levhası alma ve bulundurma zorunluluğu olan mükellef vergi levhasını bulundurmanın mecbur olduğu yerde yapılan denetimde bulundurma zorunluluğuna uyulmaması durumunda her bir tespit için Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesinin 4 numaralı bendine göre usulsüzlük cezası alır. Vergi levhası asma mecburiyeti bulunmaz.
6111 sayılı kanunun 82’inci maddesi uyarıca VUK’un 5’inci maddesinde bulunan levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile vergi mükellefi tarafından okunarak görülecek şekilde asmak zorundadır ibareleri levhayı almak mecburiyetinde olarak değiştirildi.
Ve bu değişiklik ile vergi levhasını asma mecburiyeti kalktı. Vergi Usul Kanunu’nun 5’inci maddesine göre gelir vergisi mükellefi ve sermaye şirketleri her yıl mayıs ayı son gününe dek vergi tarhına konu olan kazançları ile bununla ilgili vergiyi belirten levhayı almak zorundadır.
Vergi levhası ne işe yarar?
Vergi levhaları firma ya da kişilerin kendine ait bilgilerini içeren bir belgedir. Tüm vergi mükelleflerinin vergi levhası bulundurması yasal bir mecburiyettir. Vergi kaçakçılığı ve benzeri olumsuz durumları engellemek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nca firmalar ya da kişilerin düzenli bir biçimde vergi ödediğini kanıtlaması için vergi levhası bulundurması çok daha kolaydır. Bu nedenle firma ya da kişilerin vergi levhasını bulundurmaları çok önemlidir.
Vergi levhasında hangi bilgiler yer alır?
Vergi levhası belgesinde vergi mükelleflerine ait bilgiler vardır. Bu bilgiler firma ya da kişilerin vergi ödeme süresini nasıl işlediğini kontrol etmek için mecburidir. Vergi levhalarında bulunması gerekli olan bilgiler şu şekildedir;
- Vergi ödemekle yükümlü olan firma ya da kişinin adı ve soyadı bulunmalıdır.
- Ticaret unvanı yer almalıdır.
- Vergi levhası belgesinde vergi kimlik numarası bulunur.
- Firma ya da kişinin iş adresi yer alır.
- Ana faaliyet kodu vardır.
- Firma ya da kişinin işe başlama tarihi bulunur.
- Vergi levhası belgesinde bulunan diğer bir bilgi vergi ödemeye başlanan tarihtir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı yani GİB bilgi işlem sisteminde oluşan onay kodu.
- Son üç yıla ait olan matrahlar yer alır.
- Son üç yıla ait olan matrahların denk geldiği yıllarda bulunan vergi oranları bulunur.
Tüm bu belgelerin doğru ve eksiksiz bir biçimde içeren vergi levhası, firma ya da kişinin pek çok işinin kolaylaşmasını sağlar. Zamanımızda firma ya da kişileri alakadar eden her yerde bir işlem yapılması için mutlaka vergi levhası belgesi istenir. Bu nedenle internet vergi dairesi hesabına girilerek vergi levhası belgesi alınır.
Kullanıcılar bunları da sordu
Vergi levhası nedir, nasıl alınır konusu ile ilgili okuyucularımızın sormuş olduğu sorulara kısa kısa cevaplar vermeye çalıştık. Sizinde vergi levhası nedir, nasıl alınır konusunda sormak istediğiniz soru varsa aşağıdaki yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. Sorunuz en kısa sürede cevaplandırılacaktır.
Vergi levhası nasıl alınır?
Vergi levhası almak için aşağıdaki üç yöntem birini uygulayabilirsiniz. Bunlar;
a) Vergi levhası İnternet Vergi Dairesinden alınabilir
b) Yeminli Mali Müşavir vasıtasıyla alınabilir.
c) Varsa bağlı bulunduğunuz Esnaf/Sanatkarlar Odasından alınabilir.
e-Devlet üzerinden vergi levhası sorgulama nasıl yapılır?
E-devlet üzerinden vergi levhası sorgulama aşağıdaki şekilde yapılır;
·e-Devlet uygulamasına TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın
·”Vergi levhası sorgulama” linkine tıklayın
·İlgili kutucuğa vergi kimlik numarasını veya TC kimlik numarasını yazın
·Vergi kimlik numarasını doğruladıktan sonra vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal mükellef olup olmadığını ve unvanını görebilirsiniz.
Vergi levhası ne kadar tutar?
2022 yılı içerisinde, şahıs firması kurmak ve vergi levhası çıkarmanın maliyeti minimum 600 – 650 TL ‘den başlamaktadır.