Web site hızı için hosting ne kadar önemli sorusunun cevabı bu makalede. Hızlı bir web sitesi, kullanıcıları ile etkileşimi artırıp onların geri ziyaret etmelerinde çok önemli bir yere sahiptir.
İnternetin hızının artması ile oranlı olarak insanlar web sitelerinin açılma süresinin de artacağını beklemektedir. Bunun için ziyaret ettikleri web sitesi hızı geç açıldığı takdirde fazla beklemeden siteyi terk etmektedir. Geç yüklenen bir web siteniz varsa ziyaretçilerinizi kendi elinizle rakiplerinizin sitesi gönderiyorsunuz demektir.
Web sitenizin ziyaretçilerini rakiplerinize kaptırmamak için web sitenizin hızlı açılması için gereken her şeyi yapmak zorundasınız. Web site hızını etkileyen bir çok etken bulunmaktadır. Bu etkenleri belirleyip bu etkenlerin birlikte uyumlu bir şekilde sağlamalısınız.
Eğer bu etkenlerden birisi yavaşlamaya sebebiyet veriyorsa diğer etkenlerin düzgün çalışmasının fazla bir önemi olmayacaktır. Web site hızı konusunda hosting seçimi önemli bir yere sahiptir. Seçeceğiniz hosting firması ve hosting paketi web sitenizin hızlı açılıp açılmamasının ana belirleyicisidir.
Web site hızı açısından hosting seçiminin çok önemli olmadığı düşünülür. E-ticaret sitesinin yazılımı seçilirken de web sitesinin hızına etki eden diğer unsurlara özen gösterilir.
Web sitesinin hızlı açılması için gerekli olan hosting seçimi teknik bir konu olarak ele alınıp bu konuda karar genelde hosting firmasına bırakılır. Oysa hosting paketi alınmadan e-ticaret sitesi yazılımı ile uyumlu çalışacak, sitenin hızlı açılmasını sağlayacak yazılım ve donanımların incelenmesi gerekiyor.
Bu makalemizde daha çok teknik bir konu olarak değerlendirilen hızlı bir web sitesi için hosting ne kadar önemli sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Web site hızı için hızlı web hosting neden çok önemlidir?
Web sitenizin dosyalarının barındırıldığı sunucular web sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcıların tarayıcılarında ne kadar hızlı yüklenip yüklenmediğini belirler. Web sitesinin hızlı yüklenmesi için bir çok etmen vardır.
Siz bütün etmenleri yapıp web sitenizi yavaş bir sunucuda barındırıyorsanız sitenizi hızlandırmak için yaptığınız diğer çalışmaların çok da bir önemi olmayacaktır. Web sitesini oluşturan bütün unsurları ve sunucuyu bir insan vücuduna benzetecek olursak bütün organların bir biri ile uyumlu çalışması gerekir.
Nasıl ki bir organda ki ağrı diğer organlara da acı verir sitenizin hızlı açılmasını sağlayan unsurlardaki bir arıza diğer unsurlara da etki eder.
Web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının tarayıcısına web sitenizin dosyaları (CSS, JavaScript, HTML, resimler, videolar gibi) teker teker yüklenir. Bu yükleme işlemini de sunucunuz yapar. Eğer sunucunuz hızlı ise yükleme işlemi hızlı yapılır, yok eğer yavaş ise yükleme işlemi de yavaş yapılacaktır. Bu anlamda web sitenizin hızlı açılması için hızlı bir sunucu da barındırmalısınız.
Hosting web site hızını nasıl etkiler?
Hosting seçimine dikkat etmenin web site sahipleri tarafından gözden kaçırılan bir konu olduğunu yukarıda bahsetmiştik. Web sitesinin hızlı açılması için yazılımsal anlamda her şeyi yaptıysanız ve siteniz yinede yavaş açılıyorsa o zaman hostingle ilgili sorunlarınız var demektir.
Web sitenizin yavaş açılmasına sebep olan nedenin hostinginiz olduğunu nasıl anlarsınız? bunu anlamak için kontrol etmeniz gereken bir kaç özellik vardır. Bunlar;
Sabit disk
Web sitemiz için alacağımız sunucularda iki tür sabit disk bulunmaktadır. Bunlar HDD ve SSD sabit diskleridir. Bu iki sabit diskte sitemize ait verileri depolamak için kullanılır. SSD sabit diskler HDD sabit disklere oranla daha hızlı olan flash bellek kullanır.
Bu nedenle SSD sabit diskler HDD sabit disklere oranla daha hızlıdır. Verileri daha hızlı yazar ve işler. Web sitenizin hızlı olması için alacağınız sunucu mutlaka SSD sabit diske sahip olsun. SSD sabit diske sahip sunucuların HDD sabit diske sahip sunuculara göre daha pahalı olduğunu hatırlatalım.
RAM
RAM sunucuların beynidir desek abartmış sayılmayız. RAM bir web tarayıcısının sitemize ait tüm dosyaları çalıştırabilecek, onların bakımı yapabilecek depolama alanıdır. RAM’ler Gigabayt (GB) cinsinden sınıflandırılır. RAM Gigabayt değeri ne kadar yüksek olursa verileri o kadar hızlı işler ve depolar.
O yüzden alacağınız sunucuda RAM miktarı ne kadar yüksek olursa siteniz o kadar jızlı açılır. RAM miiktarı ne kadar yükselirse fiyatta o kadar yükselir. Normal trafiğe sahip bir web sitesinin barındırıldığı bir sunucunun RAM’ı 2GB olmalıdır.
Bant genişliği
Web sitemizin barındırıldığı hostingin ne kadar veri aktarabileceği Bant Genişliğine bağlıdır. Bant genişliğini bir boru gibi düşünebilirsiniz. Boru boyu ne kadar uzun olursa o kadar çok bilgi geçer. Sitemizi çalıştıran bütün dosyaların aslında bir veri boyutu bulunur.
Bu veriler toplanarak sitemizin bant genişliğini etkiler. Bant genişliği sınırına ulaştıktan sonra sitemizin yayını durur. Çok trafik alan bir web siteniz varsa bant genişliğinin yüksek olmasına dikkat edin.
Doğru hosting planı seçme
Web sitenizin barındırıldığı sunucu kadar bu sunucudaki hosting paketini seçmekte web site hızı için önemlidir. Seçmiş olduğunuz hosting paketi sitenizin sınırlarını belirler. Bir kaç farklı hosting türü bulunduğu için hosting seçerken dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunlar;
1-Paylaşımlı (Shared) Hosting
2-Sanal özel sunucu (VPS)
Paylaşımlı (Shared) hosting bir sunucunun bütün kaynaklarını o sunucuyu kullanan bütün kullanıcılar arasında paylaştırır. Bu yüzden paylaşımlı hostingler daha ekonomiktir. Web sitenizi paylaşımlı hosting de barındırmanız sitenizin hızını etkiler. Çünkü aynı sunucuda yayın yapan başka bir web sitesi sunucunun kaynaklarını yoğun kullanacağı için sizin siteniz daha yavaş açılabilir.
Sanal özel sunuclarda (VPS) böyle bir sorun yoktur. Size ayrılan kapasite ne kadarsa o kadarını kullanırsınız. Kullanmadığınız kaynakları başka bir web sitesinin kullanması mümkün değildir. Sitenizin hızlı açılmasını istiyorsanız sanal özel sunucu tercih etmelisiniz. Sanal sunucunun paylaşımlı hostinglere göre daha pahalı olduğunu hatırlatalım.
VPS hosting web site hızı için ne kadar uygun?
Küçük işletmeler web sitelerini barındırmak için VPS hosting kullanıp kullanmamaları hep bir tartışma konusu olmuştur. Aslında buradaki tartışma konusu daha çok maliyetle ilgilidir. Çok ziyaretçi trafiği olmayan web sitelerinin VPS hosting kullanmaları gereksiz masraf olarak değerlendirilmektedir.
Sunucunun performansını en üst düzeyde yaşayabilmek için VPS hosting mükemmel bir seçimdir. Web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamak isteyen, kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunmak isteyen işletme sahiplerinin ve ilerleyen zamanlarda artan site trafiğinin sorun olmaması için VPS hosting tercih etmek akıllıca bir davranıştır.
VPS hostingin paylaşımlı hostinglere göre daha maliyetli olmasından dolayı bu tarz bir sunucuya ihtiyacınız olup olmadığına işletme gereksinimleriniz ve büyüme planlarınız çerçevesinde değerlendirip karar vermelisiniz. Sitenizin başlangıcından itibaren yüksek performans sunması ve artan ziyaretçi trafiğini öngörerek VPS hosting seçmek iyi bir seçim olacaktır.
HTTP ve HTTPS
HTTP ve HTTPS bir transfer protokolüdür. Bütün şartlar eşit olduğunda HTTPS HTTP’ye göre her zaman daha hızlıdır. Bundan dolayıda Google HTTPS protokölünü kullanan sitelere pozitif ayrımcılık yapacağını duyurmuştur.
HTTPS sitenizin hızlı açılmasının yanında güvenlii bağlantı sunma özelliğide bulunmaktadır. Kullnıcılarınızın özellikle satın alma işlemlerinde gönderdiği bilgilerin güvenli bir potokol ile gönderilmesi son derece önemlidir. HTTPS bilgileri güvenli bir şekilde transfer ettiği için daha güvenlidir. Bu yüzden bütün web sitelerinin HTTPS protokolü ile yayın yapmasını tavsiye ediyoruz.
Hosting sitesinin konumu web site hızını etkiler mi?
Bir kullanıcı web sitesine geldiğinde öğrenmek istediği bilgi önce web sitesinin barındırıldığı sunucuya oradan alınacak cevap gerisin geriye kullanıcının ekranına yansır. Web sitesinin barındırıldığı sunucu kullanıcının lokasyonuna ne kadar uzaksa bilgi talebinin sunucuya ulaşması, oradan alınan cevabın geriye gelmesi zaman alacaktır.
Ana ziyaretçilerinizin konumuna yakın yerde barındılan bir sunucudan yayın yapmak hız anlamında bir avantajdır. Örneğin ana ziyaretçi kitleniz Türkiye de ise sizin Aamerikada ki bir sunucuyu tercih etmeniz hız açısından yavaşlığa sebep olabilir. Sizin bu durumda mantiken Türkiye de ki bir sunucudan yayın yapmanız doğru olandır.
Web site hızını test etme
GTMetrix
Web site hızını GTMetrix ile test edebilirsiniz. Web site hızınızı test etmek için web sitenizin URL adresini GtMetrix de ilgili kutucuğa yazip “Test Your site” düğmesine tıklamanız yeterli.
GTMetrix bir takım kriterler çerçevesinde web sitenizin performansını analiz eder. Analiz sonrası size hız puanlarınızı ve bu puanları nasıl geliştirebileceğiniz ayrıntılı bir rapor sunar. Daha hızlı bir web sitesine sahip olmak için önerilen düzenlemeleri yapmalısınız.
Google pagespeed ınsights
Web site hızını test edebileceğiniz bir diğer araç Google PageSpeed Insights aracıdır. Bu araç Google tarafından kullanıma sunulmuş olup ücretsiz bir araçtır.
Web site hızını test etmek için Google PageSpeed Insights ana sayfasındaki kutucuza web sitenizin adresini yazıp “Analiz Et” demeniz yeterli Kısa süren bir analiz sonrasında Google PageSpeed Insights size web sitenizle ilgili değerleri ve bu değerleri nasıl düzelteceğinizi anlatan bir rapor sunacaktır.
Web page test
Web site hız testini ölçümlemek için Web Page Test sitesinin ana sayfasındaki “Enter a website URL” yazan yere web sitenizin adresini yazıp “Start Test” düğmesine tıklamanız yeterli. Web sitenizin hızını test etmek için bir lokasyonu ve hangi tarayıcı ile hız testi yapmak istediğinizi seçebiliyorsunuz.
Web site hızı değerlerini ölçümleyebileceğiniz bir diğer araç Web Page Test sitesidir. Web Page Test çok eski ve bilinen bir sitedir. Eski bir site olmasına karşın bu gün bir geliştirici bu siteyi kullanmaktadır.
Hızlı bir web host nasıl seçilir?
Çok hızlı yüklenen bir site Google ve kullanıcıların en çok sevdiği sitedir. Bu nedenden dolayı çok hızlı yüklenen bir web sitesine sahip olmanız gerekiyor. Hızlı bir web sitesine sahip olmanın en öenmli kıstaslarından biriside hızlı bir web hosting sağlayıcısına sahip olmaktır.
Hızlı bir açılan bir web sitesi için son teknolojik sunucuları kullanan kurumsal hosting firmalarını tercih etmelisiniz. Hosting almadan önce alacağınız hosting paketlerini diğer hosting paketleri ile mutlaka karşılaştırın. Sahip olunan RAM değerlerine, Bant Genişliğine, paylaşımlı hosting olup olmadığına göre karşılaştırmalar yaptıktan sonra hosting paketi satın alın.
Bir çok kişinin yaptığı gibi ucuz olsun hatasına düşmeyin. Bir hosting paketi emsallerine göre ucuz ise mutlaka bir takım hız değerlerinden kısma yapılmıştır. Web sitenizin hızlı açılmasını sağlayan en ideal konfigürasyonu belirleyip ona uygun paketi seçin. Bu sayede içiniz rahat etsin ve Google’ın ve kullanıcılarınızın sevdiği bir site olun.
Seçeceğiniz hosting firmasının son teknolojiye sahip sunuculara sahip olmasının yanı sıra tecrübeli teknik ekibe sahip olup olmadığına, iletişim kanallarının çeşitliğine ve bu iletişim kanallarından taleplerinize ne kadar sürede karşılık verdiklerine de çok dikkat ederek karar verin.