1. Anasayfa
  2. E-Ticarete Giriş

Web Sitem Neden Google da Çıkmıyor?


3

Web sitesi olan herkes “Web Sitem Neden Google da Çıkmıyor?” diye soru sormuştur. E-ticaret sitesi kurduğumuz neredeyse bütün kişilerin sorduğu ilk soru “sitem Google de ne zaman çıkar” sorusu. Web sitesi açan herkesin amacı ilk sayfada çıkmak. Zaten böyle bir amacınız yoksa neden web sitesi veya e-ticaret sitesi açasınız ki değil mi?.

Herkes ilk sayfada çıkmak istiyor ama bunun  sanıldığı kadar kolay olmadığını belirtmek isteriz. Sitenizin Google de ilk sayfada çıkması için sihirli bir formülü yok. Formül bu amaç için çokça çalışmak, emek vermek. Site sahiplerinin bu amacını bilen Google bu amaç için bir çok araç hazırlayıp kullanıma sunmuştur.

Web Sitem Neden Google da Çıkmıyor?
Web Sitem Neden Google da Çıkmıyor?

Bu araçları Web sitelerini izlemek, analiz etmek, olası hataları belirleyip çözüme kavuşturmak ve sunulan bu veriler ile seo çalışması yapmak için kullanabilirsiniz. Google’ın sunmuş olduğu bu araçlardan en çok bilinen ve kullanılanı Google Search Console ve Google Analytics araçlarıdır. Web sitenizin tasarım kısmı bittikten sonra teknik anlamda yapmanız gereken işlemler vardır.

Web sitesi olup İlk sayfada çıkmak ve yapılan aramalarda bulunmak isteyen herkes için hazırladığımız bu yazıyı dikkatlice okuyup uygulamanızı tavsiye ederiz.

Web siteniz Google’da var mı?

E-ticaret sitesini açan herkes site yayınlanır yayınlanmaz hemen Google da arama yapıp sitesinin çıkıp çıkmadığını kontrol ediyor. Eminim bunu sizde yapmışsınızdır. Ya site adını “e-ticaret sitesi” diye yada www.e-ticaretsitesi.com şeklinde yazarak arattınız ama bin bir umut ve hevesle açtığınız web sitesi Google’da çıkmıyor.

Hemen moralinizi bozmayın. Önce siteniz Google’da neden çıkmıyor onun nedenini anlamaya çalışalım. Bir web sitesi arama sonuçlarında çıkmıyor ise nedeni;

  • Açmış olduğunuz web sitesi internet üzerindeki diğer web siteleri ile bağlantılı değildir.
  • Web sitenizi yeni açtığınız için Google’ın henüz bu siteyi taramak için zamanı olmamıştır.
  • Web sitenizin tasarımı, içeriği Google tarafından taranmasını zorlaştırıyor olabilir.
  • Google, sitenizi taramaya çalışırken bir hatayla karşılaşmış olabilir.
  • Yeni açtığınız web sitesi Google Web yöneticisi yönergelerinden bazılarını ihlal ediyor olabilir.
Sitem Google da var mı
Web siteniz Google’da var mı?

Sorunun hangi nedenden kaynaklandığını anlamak için Google da var mısınız yok musunuz önce onu belirleyelim. www.google.com.tr sayfasını ziyaret edin.

    Çıkan arama formuna site:siteadinizneise.com yazın.

Web siteniz Google da yok
Web siteniz Google’da var mı?

Arama sonuçlarında web siteniz yoksa

Bu arama sonucuna göre sitenizin sonuçları listelenecektir. Bu sorguya rağmen arama sonuçlarında yer almıyor iseniz yukarıda saydığımız nedenlerden biri var demektir. Yeni açılan bir site olduğunuzu varsayarak sorunun sitenizin Google arama konsoluna eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Arama sonuçlarında web siteniz varsa

Google ana sayfasında site:siteadinizneise.com yazıp arattığınızda arama sonuçlarında web siteniz yer alıyor ise Google da varsınız demektir. Bu sonuca göre şöyle de diyebilirsiniz.

  1. 1-Web sitemin bazı sayfaları arama sonuçlarında yok
  2. Arama sonuçlarına göre istediğimiz sırada değiliz.

Açtığınız web sitesi Google’a kayıt olduysa yani Google ile bağlantıları doğru yapıldıysa bu isteklerinizin gerçekleşmemesi için hiçbir neden yok. Yalnız bunun gerçekleşmesi için bilmeniz ve uygulamanız gereken detaylar bulunmakta.

Bu detaylardan en önemlisi Google başta olmak üzere arama motorlarında ilk sayfada çıkmak SEO yani Search Engine Optimization (arama motoru optimizasyonu) çalışmasının yapılması gerekir. Biz bu yazımızda seo nasıl yapılır gibi detaylara girmeyeceğiz. Ama seo ile ilgili aşağıdaki makaleleri okumanızı tavsiye ederiz.

Web tasarımı bitince Google’da çıkmak için neler yapılmalı?

Yeni açmış olduğunuz e-ticaret sitenizin Google’da listelenmek için için web tasarımı sonrası yapmanız gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler düzgün bir şekilde yapılmazsa e-ticaret siteniz arama sonuçlarında listelenmeyebilir.

Aslında bu işlemlerin web tasarım işlemleri sırasında planlanıp ona göre tasarım yapılmalı, tasarım bittikten sonra site yayına verildiğinde uygulanmalıdır.

Google botlar web sitenizi ziyaret edebiliyor mu?

Burada yeni kavramlarla karşılaşıyoruz. Google Robot veya Google Bot. Açtığınız e-ticaret sitesi ile Google botları arasında sıkı bir ilişki olacak. O yüzden bu ilişkinin nasıl olacağının belirlenmesi gerekiyor. Bu Google botları dili ile sitenizin ayarlarının yapılması gerekiyor.

Bu ayarlar sayesinde bu botlar sitenizi kolayca ziyaret eder. Bu arama motorları botları ile ilişkinizi düzenlemezseniz Google başta olmak üzere arama motorları arama sonuçlarında listelenemeyebilirsiniz. Arama sonuçlarında çıkabilmek için bu Google botlarının engellenip engellenmediğini kontrol etmeniz gerek.

Bu kontrol işlemini sitenizin ana dizininde yer alan robots.txt sayfasından yapacaksınız. Bu işlemi daha detaylı öğrenmek için aşağıdaki makalemizi mutlaka okuyun.

E-Ticaret Sitesi için Robots.txt Dosyası Nedir, Nasıl Olmalı?

Web sitesi Google kayıt

Açmış olduğunuz e-ticaret sitesi mutlaka Google’a kaydedilmelidir. Şöyle bir düşünceye girmeyin “nasıl olsa web sitem yayına girdi, artık benim yapacağım bir şey yok”. Web sitenizi yayına verseniz bile arama motorları sonuçlarında çıkabilmek için yapacağınız işlemler olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Web sitesi küçük bir çocuk gibidir. Sürekli ilgi bekler. Ne kadar ilgi gösterirseniz o kadar sağlıklı olacaktır. Arama sonuçlarında çıkabilmek için e-ticaret sitenizin arama konsoluna bağlanması size faydalı olacaktır.

Açmış olduğunuz web sitesi ile Google arasında bir bağ oluşturmanız gerek. Bu bağ sayesinde Google sitenizi takip edebilecektir. Ayrıca bu bağlantı ile Google’daki yeriniz tam olarak gözükecektir.

Google’a Kayıt Ol
Web sitesi Google kayıt

Google’a kayıt ol

Google’ kayıt olmak demek arama konsoluna web sitemizin tamamının veya bazı sayfalarının eklenmesi işlemidir. Sitenizle ilgili yapılan arama sonuçlarına göre nerede bulunduğumuzu, arama konsolu raporlarıyla görebiliyoruz.

Google’ kayıt olarak bilinen bu işlem sayesinde yapacağımız analiz sonuçları ile sitemizle ilgili çok değerli bilgiler öğrenebiliriz. Bu bilgilerin bizzat Google tarafından tutulduğunu unutmayın.

Yaptığınız arama sonuçlarına göre sitenizin Google’da çıkmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ama sadece Google arama sayfasından  böyle bir sonuca ulaşmak doğru değil. Bu sonuç Google ile siteniz arasındaki bağı düzgün bir şekilde göstermez.

E-ticaret sitenizi veya web sitenizi açarken Google ile düzgün irtibatlandırmışsanız arama konsolu (search console) ile web sitenizin Google’da hangi kelime ve hangi sayfa da kaçıncı sırada çıktığını gerçek sonuç olarak öğrenebilirsiniz.

Site haritası

E-ticaret sitenizin iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatacak şekilde tasarlanıp yayına verilmesinden sonra Google’in sitenizin yapısını iyi bir şekilde anlayıp, eklenen içeriği kontrol edebileceği, yeni yazı ve haberlerden haberdar olmasını sağlayan site haritası hazırlanıp Google’a bildirilmelidir.

Google’da üst sıralarda çıkmak için site haritası kısmına çok önem verilmelidir. Site haritasının diğer bir adı sitemaps’dir. Uzantısı .xml yani Excell uzantısıdır. Sitemaps.xml olarak yazılır. Eğer dinamik yani sürekli bilgi eklenen bir web siteniz varsa site haritasının da kendisini otomatik olarak sürekli yenilemesi gerekir.

Sitenizin veya başka bir sitenin site haritasını görüntülemek isterseniz alan adının sonuna /sitemaps.xml yazıp enter tuşuna basmanız yeterli. Örneğin www.siteadiniz.com/sitemaps.xml gibi.

web site analizi
Web sitesi analizi

Web sitesi analizi

Açmış olduğunuz web sitesi ile ilgili sağlıklı kararlar verebilmek için analiz ve istatistik sonuçlar sağlayacak entegrasyonların yapılması gerekir. Sitenizle ilgili doğru analiz ve istatistik sonuçları arama konsolundan (search console) alabilirsiniz.

Burada yapacağınız analiz ile kim nereden, hangi sayfanız kaç kere ziyaret edilmiş, kaç kere tıklama almış öğrenebilirsiniz. Sitenizle ilgili doğru aksiyonlar alabilmeniz için sitenize gelenlerin reklamlardan mı, sosyal medyadan mı yoksa organik arama sonuçlarından mı geldiğinin anlayıp, bilinirlik ve bulunurluk durumunuzun doğru bir şekilde belirlenmesi gerek.

Sitenizle ilgili doğru analiz sonuçları elde edebilmek için sitenizle Google arasında ki analiz merkezi bağlantısının doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Bu amaçla Google Analytics aracından faydalanabilirsiniz.

Google Analitik aracından faydalanmak için sitenizi kayıt edin. Kayıt sonrası size verilecek olan kodu sitenizde istenen sayfalara ekleyin. Bundan sonra artık web sitenizle ilgili detaylı verilere kolayca ulaşabileceksiniz.

Web sitesi analizi sitenizle ilgili alacağınız karar ve uygulayacağınız aksiyonlar açısından çok faydalı bilgiler verecektir. Google’da ilk sayfada çıkmak için doğru kararlar verip bunları doğru bir şekilde uygulayabilmek bu verilerin bir uzman tarafından analiz edilip ona göre karar verilmesi gerekir.

Google’da ilk sırada çıkmak

Web sitesi sahiplerinin sıklıkla karıştırıp aynı zannettiği bir durum var. “Google’da çıkmıyoruz” ve “ilk sayfada neden çıkmıyorum”. Bu iki durum aynı gibi zannedilse aynı değil. Siteniz yeni açılmış ve Google ile bağlantıları düzgün yapılmış ise Google da mutlaka çıkarsınız. Bu Google’da çıkmıyoruz durumuna cevaptır.

Ama ilk sayfada çıkmıyoruz konusu ise yukarıda bahsettiğimiz SEO yani arama motoru optimizasyonu ile ilgilidir. İstediğiniz yerde çıkmıyorsanız mutlaka seo çalışması yapmalısınız veya yaptırmalısınız.

Google ilk sayfada çıkmak istiyorum

Web sitesi sahibi olup da ilk sayfada çıkmak istemeyen yoktur sanırım. Hatta ilk sayfada da değil ilk sırada. Gelin birlikte bir arama sonucunun Google da nasıl çıktığına bakalım. Arama sonucuna göre ilk 4 satırda Google Ads ile ilk sırada çıkmak için para harcayan rakiplerimiz yer alır.

Ondan sonra varsa Google Harita sonucu, ondan sonraki bir iki satırda Google ile ilgili sayfalar, ondan sonraki 2-3 sonuçta Youtube sonuçları ve en sonda 2-3 sonuç ise organik sıralama sonucu.

Google Ads ile arama motoru reklamı verin

Bu tablodan da anlaşılacağı üzere ilk sayfada, ilk sırada çıkmanın yolu arama motoru reklam kampanyaları yani Google Ads. Google Ads ücretli bir reklam modelidir. Sitenizin ilk sırada çıkması için bir bütçe ayırıp bunu günlük ve aylık harcama yapacak şekilde planlarsınız.

Dijital pazarlama çalışmaları kapsamında arama motoru reklamı diye ifade edilen Google Ads’ı mutlaka kullanmalısınız. Meşhur Nasrettin Hocamızın söylediği “parayı veren düdüğü çalar” sözü burada “parayı veren ilk sırada yerini alır” olarak uygulanmakta.

Açmış olduğunuz web sitesi veya e-ticaret sitesi dijital reklam alanında rekabetin yoğun olduğu bir sektör ise işiniz hayli zor olacaktır. Zira bu alanda yüksek rekabetten dolayı maliyetler hayli artmakta. Bu şu demek üst sıralarda, ilk sırada kalmak için daha çok para harcamanız gerekiyor.

Google organik sonuçlar

Sitenizin özel tasarım olması, özel kodlanmış olması ilk sayfada çıkmanız için yeterli değil. İlk sayfada çıkabilmek için mutlaka adına seocu denilen bir uzmandan siteniz için seo çalışması yaptırmanız gerek. Seo çalışması yaptırmak uzun zaman ve para gerektiren bir çalışma için istenen ücret sektörünüzdeki firma sayısına, bu firmalar arasındaki rekabet düzeyine göre değişmekte.

Başka alanlarda yapılan bir çalışma bir iki saat veya bir iki günde etkisini gösterirken seo çalışması aylar sonra sonucu görebileceğimiz bir çalışma. O yüzden sabırsız bir yapınız varsa seo çalışmasına hiç başlamayın derim. Çünkü sabırsızlığınız sonucu görmeden seo çalışmasını sonlandıracaktır.

Hiçbir seo çalışması size ilk sayfa, ilk sıra garantisi veremez. Veren varsa da kesinlikle itibar etmeyin ve o kişiyle çalışmaktan vazgeçin.

Bu iş reklamsız olmaz mı?

Dijital reklamlar ile ilk sırada kalmak çok sürdürülebilir değil. Çünkü çok maliyetli oluyor. Peki hiç para harcamadan ilk sayfada, ilk sırada organik arama sonuçlarında olunamaz mı? Belki beş on yıl önce mümkün olabilirdi. Ama günümüzde binlerce rakibin, milyonlarca internet sitesinin olduğu günümüzde çok zor.

İlk sayfa da kalabilmek için para harcamasanız bile ilk sayfada sıranızı koruyabilmek için çok emek verip çok çaba harcamanız gerek. İlk sayfadaki yerinizi koruyabilmek için ya firmanızda bir seo uzmanı bulunduracaksınız yada seo hizmeti veren bir firmadan ücretli hizmet alacaksınız. Unutmayın seo uzun süreç ve maliyet gerektiren bir çalışmadır.

Google’da Tanıdık Var, Faydası Olur mu?
Google’da tanıdık var, faydası olur mu?

Google’da tanıdık var, faydası olur mu?

Toplum olarak bir tanıdık vasıtasıyla iş gördürmeyi çok seviyoruz. Google sırlaması ile ilgili zaman zaman bu tarz sorular sorulmuyor değil. Google da tanıdık olsa bile sizin tahmin ettiğiniz gibi işler orada öyle yürümüyor. Google aramanın anlaşılması ve aramalarda ilk sırada yer almak için ödeme alınmadığını belirtmekte.

Para alınmadığı gibi hiçbir siteye de torpil geçilmemekte. Bu işte para geçerli olmadığına göre tek geçerli yol bol bol çalışmak. Google siteleri sayısı 200’un üzerinde olduğu tahmin edilen kriterlere göre analiz eder ve onları sıralar. Bu iş için yüzlerce mühendis çalıştırmakta.

Şöyle bir durumda var Google da arama motorunun son şekli şudur diyemiyor. Her gün güncelleniyor yeni bir şeyler ekleniyor.

Sonuç olarak…

İlk Sayfada Çıkmak İçin yapılması gerekenleri özetlemek gerekirse;

  • Web sitenizdeki robots.txt dosyasının Google ve diğer arama motorlarını engelleyip engellemediğinden emin olun
  • Web sitenizi Google arama motoruna kayıt edin.
  • Web sitenize ait verileri analiz etmek için analiz entegrasyonu yapın.
  • Alanında uzman bir seocu ile çalışıp web siteniz için sayfa ve anahtar kelime bazında yükseliş planlayın.
  • Web sitenizin ilk sayfa da çıkması için çok aceleci davranmayın, süreci doğal haline bırakın. Siz emek vermeye devam edin Google siteniz için en doğru sıralamayı belirleyecektir.
  • Web sitenize özgün ve kaliteli içerikler eklemeye çalışın. İçeriklerinizi düzenli aralıklarla eklemeye gayret edin. İçerik yazarlarından veya bu tarz sitelerden ücretli destek alın. İçeriklerinizi kopya kontrol yazılımları ile analiz edip özgünlüğünü sağlayın
  • Web siteniz için seo çalışmasının önemli olduğunu, seo çalışmasının bir süreç olduğunu ve zamana bağlı bir çalışma olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Seo bir web sitesi için günümüzde olmazsa olmaz bir kriterdir.
  • Web sitenizin arama motorları tarafından ilk sıraya çıkması, marka bilinirliğinizin artması için dijital pazarlama çalışması yapmanız gerektiğini unutmayın. Bunun için mutlaka bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışın. Biliyorsunuz amacımız bilinirlik ve bulunurluk. Bu yoldaki bütün doğru çalışmalar tavsiyemizdir.
  • Google Ads yani arama motoru reklamlarını dikkate alın. Arama motorlarında belirli aralıklarla görüntülü ve metin reklamları verin.

Web sitesi açan birinin yukarıda anlattığımız süreçler hakkında az çok bilgisi olduğuna, bunun için gereken bütün çalışmaları yapacağını düşünüyoruz. Günümüzde artık web sitesi açıp kendi kendine yayın yapsın devrinden geçtik. Artık ne kadar emek verirsen siten o kadar arama  motorlarında pozisyon alıyor.

İlk sayfa da çıkmak her sitesi sahibinin hayali. Hayaller peşinden koşuldukça gerçekleşir. Bunun için sitenizle çok çok ilgilenin, emek verin. Bu çalışmaların sabahtan akşama sonuç vermeyeceğini, bunun bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Sitenizi ilk sayfada çıkaracak eylemler toplamına dijital pazarlama dendiğini, SEO çalışmasının bu eylemlerden biri olduğunu, seo çalışmasının bilgi ve tecrübe gerektirdiğini hatırlatır alanında uzman seocu ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

    Web sitesi açmak uzun soluklu, meşakkatli, emek ve özveri gerektiren bir yolculuğa çıktığınızı unutmayın. En kısa süre de Google da ilk sırada çıkmanız temennisiyle.

Web Sitem Neden Google da Çıkmıyor?

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Merhaba yazının bir bölümünde xml dosyaları bir exel uzantısı demişsiniz. Exel dosya uzantıları xls ve xlsx dir. Xml dosyaları kendine has bir özellik barındırır. Microsoft exel ile bir bağlantısı yoktur. Yazı için teşekkürler.

    • Yorum için teşekkürler.

    • Değerli okurum, teşekkürler. Yazımda, XML dosyalarının bir Excel uzantısı olarak adlandırıldığından bahsetmiştim. Ancak, XML dosyalarının kendine özgü özellikleri vardır ve Microsoft Excel ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Excel dosya uzantıları, XLS ve XLSX’dir. Tekrar teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir