1. Anasayfa
  2. E-ticaret Yazılım

WordPress Woocommerce E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?


0

WordPress woocommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Her gün bin bir umutla yüzlerce, binlerce kişi veya işletme tarafından e-ticaret sitesi kuruluyor. İnternet üzerinden ürün satmak isteyen bu e-ticaret siteleri artık günümüzde e-ticaret yazılımını nereden bulacağız diye sıkıntı çekmiyor.

Artık çekilen sıkıntı hangi e-ticaret yazılımını tercih etmeliyim noktasında oluyor. E-ticaret yazılımı seçerken en basit çözümümü seçmelisiniz yoksa e-ticaret sitenizin büyüyebilmesine imkan sağlayan çözümü mü seçmelisiniz. Bunun gibi daha bir çok sorunun cevabı hep merak edilir. Bu makalemizde WordPress woocommerce nedir, WordPress woocommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur? gibi sorulara cevaplar vereceğiz

Wordpress woocommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur
WordPress woocommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur

Woocommerce nedir?

Woocommerce, dünya üzerinde yaklaşım 2.3 milyon e-ticaret sitesinin kullandığı, kullanıcıya büyük kullanım kolaylığı sağlayan, web sitesi oluşturmak için kullanılan açık kaynak kodlu WordPress yazılımı üzerine kurulabilen e-ticaret eklentisine denir.

Basitçe söylemek gerekirse WooCommerce, web siteleri oluşturmak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılım aracı olan WordPress üzerine kurulu ücretsiz, açık kaynaklı bir e-ticaret eklentisidir.

Makul düzeyde esneklik, envanter, vergi yönetimi, güvenli ödemeler ve gönderi entegrasyonu gibi birçok hayati özellik ile bir çevrimiçi mağaza oluşturmayı ve yönetmeyi basitleştirir. Woocommerce e-ticaret eklentisi 2011 yılında WordPress tema geliştiricisi olan WooThemes tarafından kodlanmış olup sonrasında Automattic tarafından geliştirilmiştir.

Yazılım Mayıs 2015’te WordPress.com altyapısını sağlayan Automattic tarafından satın alınmıştır. WordPress Woocommerce e-ticaret eklentisi, WordPress’in en popüler en iyi e-ticaret eklentisidir diyebiliriz.

WordPress woocommerce ile e-ticaret sitesi kurmak

Bu gün e-ticaret sitesi açmak isteyen kişiler ve işletmeler için çok güzel e-ticaret yazılımları var. Bunların bir kısmı ücretsiz, bir kısmı ücretli, bir kısmı da abonelik usulü kullanılabilmekte.

Bu gün e-ticaret sitesi açacak kişilere yardımcı olması açısından dünya üzerinde yaklaşık 2.3 milyon e-ticaret sitesinde kullanılan WordPress Woocommerce e-ticaret yazılımı hakkında bilgiler vereceğiz. Kullanım kolaylığı sağlayan Woocommerce nedir, Woocommerce e-ticaret yazılımını neden tercih etmelisiniz gibi sorularınızın cevabı bu makalede.

Wordpress WooCommerce ne işe yarar?
WooCommerce ne işe yarar?

WooCommerce ne işe yarar?

WordPress Woocommerce eklentisi WordPress altyapısını kullanan siteyi çevrimiçi mağazaya çeverip, ürün ve hizmetlerinizi satmanıza imkan tanır. Yani WordPress altyapısını kullanan sitenizi e-ticaret sitesine çevirir. 

Tamamen ücretsiz ve açık kaynak olarak sunulan bu eklenti sayesinde e-ticaret sitenizi açıp ürün ve hizmet satmaya başlayabilirsiniz. Zamanla standart pakette sunulan özellikler size yetersiz gelirse ek eklenti paketlerini satın alabiliyorsunuz.

Woocommerce özellikleri nelerdir?

WordPress Woocommerce e-ticaret yazılımının standart modül üzerinde gelen ve öne çıkan özelliklerden bazıları şunlardır;

  • Sipariş yönetimi
  • Ürün sayfası düzenleme
  • Ürün kategori ve etiket yönetimi
  • Ürün stok bilgilerinin yönetimi
  • Ürün varyasyonları (beden, renk vb.) oluşturma ve farklı fiyatlandırma seçenekleri
  • Fiziksel ya da dijital ürünlerin satışının yapılması
  • Ürünlerin tarihlere göre fiyat kampanyalarını belirleme
  • Konuma göre farklı kargo fiyatı seçenekleri belirleme
  • Sabit kargo fiyatları gösterme
  • Ücretsiz kargo seçenekleri sunma
  • Belli limit üzerindeki alışverişlerde ücretsiz kargo seçeneği sunma
  • Çoklu kargo firma seçeneği sunma
  • Vergi oranlarını otomatik olarak düzenleme (Woocommerce vergi ayarları)
  • Arama motoru uyumluluğu
  • Müşteri veritabanı yönetimi
  • Sipariş takibi
  • Ürün ve sipariş yönetimi için ek bir yönetici paneli
  • Kupon ile indirim yöntemi
  • Ödeme ve sepet sayfalarında kargo ve ürün ücretlerinin otomatik olarak gösterilmesi
  • Ödeme sayfasında yeni üye oluşturma
  • Ziyaretçi girişi ile ödeme yapma seçeneği
  • Ödeme sistemi entegrasyonları (Woocommerce kredi kartı ödeme entegrasyonları)

Standart pakette gelen bu özellikler e-ticarete yeni başlayacaklar için fazlasıyla yeter olmaktadır. Ama zamanla ziyaretçi sayınız, satışlarınız, ürün çeşitliliğiniz arttıkça standart pakette sunulan özellikler size yeterli gelmeyebilir.

O zamanda Woocommerce yazılımının ek eklenti paketlerini satın alabiliyorsunuz. Ek eklenti paketlerinde standart pakette olmayan bir çok özellik bulunmakta. WordPress Woocommerce eklenti paketinde olan özellikler şunlardır;

  • Site performans artırma
  • Sepet ve ödeme sayfası eklentileri
  • Ürün sayfası ve kampanya yönetimi eklentileri
  • Ödeme seçenekleri eklentileri
  • Mağaza ve yönetimi eklentileri
  • Üyelik yönetimi eklentileri

Yukarıda ki özellikler ana kategori olup bu kategorilerin altında daha başka seçenekler olduğunu hatırlatalım. Bunların neler olduğunu Woocommerce resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.

Woocommerce e-ticaret sitesi kurmanın maliyeti ne kadardır?

Woocommerce, e-ticarete yeni başlayacaklar için ücretsiz olarak sunulan standart özellikler yeterli olabilecek bir eklentidir. Ama satış, ziyaretçi, ürün gibi faktörler arttıkça yani iş geliştirme ve büyüme aşamasında standart özellikler size yetersiz gelecektir.

Bu durumda ekstra özelliklerin olduğu eklenti paketlerini satın almanız gerekecektir. Bunun yanında e-ticaret teması, alan adı kaydı, SSL Sertifikası, Sanal pos gibi ekstra giderleriniz de olacaktır.

İhtiyacınız olan özelliklere bağlı olarak WordPress Woocommerce ücretli özellikleri için fiyatlar değişkenlik gösterdiğinden güncel ücretleri resmi sitesinden öğrenmenizi tavsiye ederiz. Ücretlendirmenin dolar üzerinden yapıldığını bilmenizde fayda var.

Bunun yanında kurumsal bir firmadan hosting alınması için ortalama 200-250 TL, alan adı kaydı için 10-12 dolar yani 100-110 TL arası, ücretli SSL sertifikası için 7-10 dolar yani 100 TL, ücret vermeniz gerekecektir.

Sitenizde kullanacağınız tema ücreti de değişkenlik göstermekte olup themeforest.net sitesinde ortalama 40-60 dolar arası güzel temalar bulabilirsiniz. Bütün bu rakamları topladığımızda ortalama 800-1000 TL arası gibi ücretle WordPress Woocommerce e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz.

WooCommerce Ne Kadar Güvenli?
Woocommerce ne kadar güvenli?

Woocommerce ne kadar güvenli?

Aslında bu sorunun cevabı diğer e-ticaret yazılımları ne kadar güvenli ise o kadar güvenli olarak cevaplandırabiliriz. Dünya üzerinde %100 güvenlidir diyebileceğimiz bir web sitesi yok. Bu anlamda bütün web siteleri potansiyel tehlike altında diyebiliriz.

WordPress Woocommerce yazılımı dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı olduğundan sürekli kendisini güncelleyen bir yazılımdır. Yazılımın en güncel halini kullanırsanız sıkıntı yaşamazsınız. Ama güvenlik anlamında sadece yazılım yeterli değildir.

Güncel bir Woocommerce yazılımının yanında kurumsal bir firmadan güvenlik ayarları yapılmış bir hosting planı almışsanız, kullanmış olduğunuz tema, eklendi ve modüllerinde en güncel halini kullanıyorsanız güvenlik anlamında çok da endişelenmenize gerek yok.

Neden woocommerce’ı seçmelisiniz?

Wordpress Woocommerce e-ticaret eklentisi hızlı, kullanımı kolay ve ihtiyaçlarınıza göre uyarlanabilen bir e-ticaret yazılımı olmasının yanında;

  1. Uygun maliyetli olması
  2. Modüler olması
  3. WordPressin’in tüm özelliklerini içinde barındırması
  4. Her e-ticaret sektöründe kullanılabilir olması
  5. Kapsamlı bir analiz setine sahip olması
  6. Ölçeklenebilir yapıda olması
  7. Hızlı olması

gibi nedenlerle kullanabilirsiniz.

Woocommerce nasıl kurulur?

WordPress Woocommerce eklentisi, E-ticaret sitesi kurmak istenildiğinde ilk akla gelen seçeneklerden biridir.  E-ticaret sitesi hizmeti veren veya e-ticaret danışmanlığı veren kişilerin ilk tavsiye edebileceği e-ticaret yazılımı olabilecek kadar popüler bir e-ticaret eklentisidir.

Bu eklenti Wordepress gibi tamamen ücretsiz olup e-ticarete başlarken bütçe sıkıntısı çeken insanlar için en avantajlı seçimdir. E-ticarete yeni başlayacaklar için Woocommerce mantıklı bir tercih olup, hiçbir zamanda tercih edenleri tercihlerinden dolayı pişman etmez.

WordPress WooCommerce e-ticaret eklentisini kurmak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

  • WordPress kontrol panelinizde Eklentiler (Plugins) > Yeni ekle düğmesine (Add new) tıklayın.
  • Gelen sayfadan WooCommerce eklentisini aratın, çıkan sonuca tıklayıp kurun ve etkinleştirin.
  • Etkinleştir düğmesine tıklayınca karşınıza kurulum sihirbazı çıkacak. Gelen ekrana adresinizi girin, para biriminizi ve ne tür ürünler satacağınızı seçin.
  • Sonraki adımda, tercih edeceğiniz ödeme yöntemini seçin. WooCommerce, varsayılan ödeme yöntemi olarak PayPal’ı kullanmanızı önerir. Biliyorsunuz Paypal şimdilik ülkemizde kullanılamıyor. Farklı bir yaklaşım kullanmak isterseniz, daha sonra ekleyebilirsiniz.
  • Satılan ürünleri gönderim seçeneklerinizi ayarlayın. Nakliye fiyatlarını girin, gönderim yerinizi vb. seçin.
  • Sonraki ekranda WooCommerce size vergileriniz için bir eklenti ve bir posta yönetimi eklentisi kurmayı teklif edecek. Şimdilik bu adımı atlayabilirsiniz.
  • Son adım olarak ürünleri eklemenizi istenecektir. Ürünlerinizi kontrol panelinizden yönetebileceğiniz için kurulum sırasında herhangi bir ürün eklemenize gerek yoktur.

WordPress Woocommerce ile kullanabileceğiniz en iyi wordpress temaları

Woocommerce e-ticaret eklentisi ile güzel bir e-ticaret sitesi açabilmeniz için güzel ve kullanışlı bir WordPress teması seçmeniz gerekiyor. Bu anlamda en bilinen ve tercih edilen bazı WordPress temalarını bizde size tavsiye ediyoruz. Bu wordpress temaları;

hello teması
Hello

Hello

Hello teması, sade ve kullanışlı bir temadır. Hello teması Woocommerce e-ticaret eklentisi ile sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. E-ticaret sitesi açmak için bu temayı mutlaka deneyin.

astra teması
Astra

Astra

Astra teması, sade, kullanışlı ve tamamen özelleştirilebilir yapıda olup Woocommerce için tasarlanmıştır. Tema içerisinde entegre olarak gelen schema.org işaretlemesi ile ürünleriniz arama motorları sonuçlarında mükemmel bir görünüme kavuşur.

Astra teması e-ticaret sitenizin Accelerated Mobile Pages (AMP) yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar için hazır bir yapıdadır. Bununla beraber Astra teması Elementor eklentisi ile de mükemmel bir şekilde çalışır.

OceanWP teması
OceanWP

OceanWP

OceanWP teması çok hızlıdır. Bu özelliği ile sunucunuzu yavaşlatmaz. Tema sade bir görünüme sahip olup Woocommer ile de çok uyumlu çalışmaktadır. OceanWP teması aynı zamanda Elementor eklentisi ile de mükemmel çalışır. Eğer hız sizin için önemliyse bu temayı tercih edin.

GeneratePress teması
GeneratePress

GeneratePress

GeneratePress teması, tıpkı OceanWP teması gibi  web sitesi hızı göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Tema birçok özelleştirilebilir özelliğe sahiptir. Açacağınız e-ticaret sitesinin hızlı ve tamamen özelleştirilebilir bir yapıda olmasını istiyorsanız GeneratePress temasını tercih etmelisiniz.

Sonuç olarak…

Sonuç olarak WordPress Woocommerce e-ticaret eklentisi sizin için tek alternatif e-ticaret yazılımı değildir. Bu yazılımın haricinde birçok ücretsiz e-ticaret yazılımı bulunmaktadır. Woocommerce e-ticaret eklentisi dünyada en çok tercih edilen içerik yönetim sistemi olan Worpress ile uyumlu olması artı bir avantajdır.

Eklentinin WordPress üzerinden çalışması sunucu için ekstra bir yük ve maliyet gerektirmez. Standart paketin e-ticarete yeni başlayacaklar için tatmin edici özelliklere sahip olması ve bu standart paketin ücretsiz olması bir başka önemli avantajıdır.

Woocommerce yazılımının WordPressle uyumlu olması tema, eklenti, modül ve teknik destek alınmasını kolaylaştırmaktadır. Eklenti ile uyumlu çok fazla tema vardır. Bu temalar ücretli olduğu gibi çok fazla ücretsiz temayı da kullanabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Ücretsiz E-Ticaret Sitesi Yazılımları

Woocommerce eklentisi son derece güvenlidir. Yazılımın sık sık kendisini güncellemesi ne kadar güvenli olduğunun da göstergesidir. Eklentinin en güncel sürümünü kullanmanız halinde sorun yaşamazsınız.

E-ticarete başlamak için kısıtlı bir bütçeye sahip olsanız bile ilerleyen zamanlarda eklenti ziyaretçi, satış, ürün gibi alanlarda artış olması, yazılımın yetersiz kalması gibi durumlarda üst paketleri satın alabiliyorsunuz. Belki de e-ticaret tarafındaki en önemli unsurlardan biriside budur. Kullanılan e-ticaret yazılımının geliştirilebilir yapıda olması, sizi yarı yolda bırakmaması gerekir.

Bütün bu özellikleri göz önünde bulundurarak Woocommerce e-ticaret eklentisini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. E-ticaret projenizi bu eklenti ile hayata geçirebilirsiniz.

WordPress woocommerce
1/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir