1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

XML Bayilik Nedir? (En Detaylı Rehber)

XML bayilik nedir, XML bayilik başvurusu nasıl yapılır, XML bayilik anlaşması nedir, Adım adım XML bayilik alma,XML bayiliği avantajlari nelerdir, XML tedarikçi seçimi nasıl yapılır, XML bayilik veren firmalar nelerdir, XML entegrasyonu nedir öğrenmek için hemen tıkla.


0

XML bayilik alarak stoğunuzda ürün olmazsa bile internetten satış yapabilirsiniz. E-ticaret yapmak isteyen firma veya girişimcilerin aşağıdaki iki ticaret yöntemden birini tercih etmesi gerekiyor. Bunlar;

  1. Stoklu e-ticaret
  2. Stoksuz e-ticaret

E-ticarete yeni başlayanlar, e-ticaret yapmak için nakit sıkıntısı çekenler veya e-ticareti denemek isteyenler genelde 2.seçenek olan stoksuz e-ticareti tercih etmekte. Stoksuz satışı tercih eden firmaların ürünleri tedarik edebilmesi için tedarikçiden XML alması gerekiyor.

Sermaye sıkıntısı çeken veya parasını riske etmek istemeyen e-ticaret girişimcileri için bu gün aşağı yukarı her sektörde XML verebilecek tedarikçi bulmak mümkün. Stoksuz e-ticaret yapmayı tercih eden girişimcilerin XML bayilik alma konusunda dikkat etmesi gereken noktalar vardır.

Bu makalemizde stoksuz e-ticaret yapmayı tercih eden girişimci veya firmaların XML bayilik alma konusunda dikkat etmeleri gereken noktalar, stoksuz satış için XML bayilik veren firmalar hangileridir konularında bilgiler vereceğiz.

xml bayilik
xml bayilik

XML bayilik nedir?

 XML bayilik, tıpkı fiziksel ticarette olduğu gibi e-ticarette de kullanılan bir bayilik türüdür. XML bayilikte ürün satmak isteyen firma ürünleri tedarik edeceği firma ile anlaşır. Bu anlaşmada ürünlerin kaç liradan satılacağı, kaç lira komisyon verileceği, ürün gönderimlerinin nasıl olacağı, ürün iadelerinin nasıl olacağı gibi konular netlik kazandırılır.

Anlaşma sonrası XML bayiliği verecek olan firma XML dosyasını firma ile paylaşır. Bazı firmalar verilen bu XML dosyası için ücret veya depozito alırken bazı firmalar ücretsiz olarak vermektedir. XML dosyası ücreti firmadan firmaya, sektörden sektöre  değişiklik göstermekle birlikte ortalama 2000-5000 TL arasında değişmektedir.

Stoksuz e-ticaret nedir?

Stoksuz e-ticaret, internetten ürün veya hizmet satmak isteyen e-ticaret girişimcilerinin satmak istedikleri ürünleri kendi fiziksel depolarında bulundurmadan satabilmelerine imkan veren bir satış şeklidir. Stoksuz e-ticaretin diğer bir ismi Dropshipping’dir.

Stoksuz satışta e-ticaret sitesi hangi ürünü satacaksa o ürünü satan bir toptancı veya tedarikçi ile anlaşır. Anlaşılan tedarikçi ürünlerinin yer aldığı XML dosyasını firma ile paylaşır. XML dosyası satılmak istenen ürünle ilgili bütün bilgilerin yer aldığı dosyadır. XML bayilik alan firma tedarikçiden aldığı dosyası kendi e-ticaret sitesine bir entegratör vasıtasıyla ekler.

XML bayilik başvurusu nasıl yapılır?

Stoksuz satış yapmak isteyen girişimci veya firmalar satmak istedikleri ürünlerin neler olduğunu belirledikten sonra bu ürünleri nerelerden temin edebilirim diye araştırması gerekiyor. Ürünleri temin edebilecekleri firmaları belirledikten sonra onlarla XML bayilik anlaşması yapmaları gerekiyor. XML bayilik veren firmalar zaten bayilik şartlarını kendi e-ticaret sitelerinde yayınlıyor.

XML bayilik anlaşması başlangıçta tek taraflı bir anlaşmadır diyebiliriz. Çünkü kurallar tedarikçi firma tarafından belirlenmiştir. Siz sadece bunları kabul edip etmemekte serbestsiniz. Maddeler üzerinde ilave veya değişiklikler yapamıyorsunuz. Ama ilerleyen zamanlarda yapılan ticaret hacmi gelişir, ürün adetleri artar o zaman size özel bir anlaşma isteyebilirsiniz.

XML Bayilik Nedir?
XML bayilik anlaşması nedir?

XML bayilik anlaşması nedir?

XML bayilik anlaşması, XML bayilik almak isteyen e-ticaret girişimcileri veya firmalar ile ürünlerinin stoksuz olarak satılmasına izin veren tedarikçi firmaların karşılıklı imzaladıkları anlaşmalardır. XML bayilik anlaşması hem satıcıyı hem de tedarikçiyi koruyan en önemli belgedir. XML bayilik anlaşması sürecin nasıl işleyeceğinin belirlendiği belgedir. Mağdur olmamak ve yanlış anlaşılmamak için mutlaka XML bayilik anlaşması imzalayın.

Bir XML bayilik anlaşmasında genel olarak aşağıdaki hususlar bulunur;

  1. Satılacak ürün bilgileri
  2. Ürünlerin yüzde kaç kar veya komisyonla satılacağı veya istenilen rakamdan satılıp satılamayacağı
  3. Satılan ürünlerin tedarikçi tarafından nasıl ve ne şekilde gönderileceği
  4. Ürünlerin hangi kargo ile kaç TL bedelle gönderileceği,
  5. Ürün geri iade süreçlerinin nasıl işleyeceği,
  6. Açık hesap usulü ile çalışılıyorsa ödemelerin hangi zaman aralıklarında hangi periyotlarla yapılacağı

gibi bilgiler yer alır. Bazı tedarikçi firmalar zaman zaman sebepsiz yere gerekçe göstermeden XML bayiliğinizi sonlandırabiliyor. Bu tarz durumların olmaması için bunu mutlaka XML bayilik anlaşmasında bir madde olarak “tedarikçi firmayı ticari olarak sıkıntıya sokacak gerekçeler olmadıkça XML anlaşması tek taraflı olarak iptal edilemez” ibaresini ekletmeye çalışın.

Adım adım XML bayilik alma

XML bayilik alacak kişi veya firmalar ilk önce bayilik alacağı firmanın web sayfasını ziyaret edip XML Bayilik veya Dropshipping sayfasına ulaşmalıdır. Ulaşılan sayfada yer alan bilgileri dikkatli bir şekilde okuduktan sonra “Formu Doldur” linkine tıklamalıdır.

Formu Doldur sayfasında sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun. Zaten burada vermiş olduğunuz bilgiler sizden istenecek evraklar ile teyit edilecek.

Formu doldurduktan sonra formun altında yer alan kuralları okudum kutucuğunu işaretleyip gönder tuşuna tıklayın.

Bu aşamada tedarikçi firma XML dosyasını ücretli veriyorsa ödeme sayfasına, ücret istemiyorsa da istemiş oldukları evrakların olduğu sayfaya yönlendirir.

Tedarikçi firmalar XML bayilik alacak firmalardan aşağıdaki belgeleri isterler. XML bayilik almak için istenen belgeler şunlardır;

  • Yetkili adı-soyadı bilgileri
  • İletişim bilgileri
  • Adres bilgileri
  • Şirket bilgileri
  • Vergi levhası

XML bayilik alacak firmalar yukarıda istenen bilgileri tedarikçi firmaya ulaştırıp, tedarikçi firma tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra başvuru formunda verilen bilgilerle bir tutarsızlık yoksa bayiliği onaylamaktadır.

Bayiliğiniz onaylandıktan sonra tedarikçi tarafından aranıp XML süreçleri hakkında bilgilendirmeler yapılır. Bayiliğiniz onaylandıktan sonra hemen e-ticaret başlayabilir, e-ticaret siteniz üzerinden ürünleri satabilirsiniz.

XML Bayiliği Avantajlari Nelerdir?
XML bayiliği avantajlari nelerdir?

XML bayiliği avantajlari nelerdir?

XML bayiliği hem tedarikçi hem de ürünleri satacak girişimci veya firmalar için karşılıklı faydalar sağlar. Tedarikçi firmalar eleman çalıştırmadan ürünlerini satacak gönüllüler bulmuştur. Nakit sıkıntısı çeken girişimciler ise para sorunu olmadan istedikleri ürünleri satabilmektedir.

XML bayiliği avantajları şunlardır;

  • İnternetten ürün satmak isteyen e-ticaret siteleri depo masrafı ve stok sorunu olmadan ürün satabilmektedir.
  • Stoksuz satış yapacak e-ticaret firmalarının depolama ve lojistik gibi giderleri olmayacağı için daha fazla kar edebilirler.
  • XML bayiliği veren tedarikçi sayısı günden güne artmakta. Bu nedenle stoksuz satış yapacak e-ticaret siteleri binlerce ürünü stoksuz bir şekilde satabilirler.
  • XML bayiliği alma çok zor olmadı için çok kolay bir şekilde e-ticarete başlanılabilir.
  • Stoksuz satış yapan firmalar lojistik, ürün tedariği gibi süreçlerle uğraşmadığı için bütün enerjilerini satış tarafına verir.
  • XML bayiliği alarak stoksuz ve çok para gerektirmeden ürün veya hizmet satılabilir.

XML bayiliği dezavantajlı nelerdir?

XML bayiliği yukarıda görüldüğü üzere bir çok avantaj sağlasa da dezavantajları da bulunmaktadır. XML bayiliği dezavantajları şunlardır;

  • Bütün operasyonel süreçler tedarikçi firmalar tarafından yürütüldüğünden zaman zaman aksaklık yaşanabilir ve bu aksaklıklar sizden kaynaklı olmasa bile müşterileriniz bunu sizden bilecektir.
  • Stoksuz satılacak onlarca, yüzlerce ürün çeşitliliği olacağından satılan ürünlerle ilgili yeterli bilgi sahibi olunmadığından ürün pazarlamada sorun yaşanabilir.
  • Satış sonrası süreçler tedarikçi firmalar tarafından yürütüldüğünden müşteri memnuniyetini yakalamak çok da kolay değildir.
  • Satılan ürünler üzerinde tam hakimiyet kurulmadığından yanlış ve eksik bilgilendirmelerden kaynaklı ürün iadeleri olabilir
  • Ürünlerin paketlenmesi, kargoya verilmesi gibi süreçler tedarikçi firma tarafından yapılacağı için kötü ve özentisiz paketlenme, ürünün kargoda hasar görsei gibi durumlar da iadeleri artırır.
  • Hızlı ve güncel bir entegrasyonunuz yoksa stokta kalmama, fiyat değişikliği gibi durumlar sizi sıkıntıya sokabilir.
  • Ürün satın alan müşterilerin bilgilerini tedarikçi firmanız ile paylaşacağınızdan o kişilerin tekrar sizin müşteriniz olma ihtimalleri azdır.

Bu dezavantajlar gözünüzü çok korkutmasın. Bunların hepsini yaşayacaksınız diye bir şey söz konusu değil. Sağlam, güvenilir ve kurumsal tedarikçilerle çalışırsanız bu sorunların hiç birini de yaşamazsınız bile.

XML tedarikçi seçimi nasıl yapılır?

Sorunsuz bir e-ticaret süreci yaşamak istiyorsanız tedarikçi seçimine çok dikkat etmelisiniz. Tedarikçi seçiminde ki özensizlik sizi maddi anlamda zarar ettirip, kanunen de sıkıntıya sokabilir. Zira bütün süreç sizin e-ticaret siteniz üzerinden yürüyecek.

Müşteri aldığı ürünle ilgili mesafeli satış sözleşmesi, geri anlaşmasını sizinle imzalayacak. Bütün ürünlerin sizin deponuzda olduğunu ve sizin tarafınızdan kargolandığını düşünecek. Sizin bir tedarikçi ile çalıştığınızı bilmeyecek. Yani olumsuz bir durumda bütün faturayı size kesecek.

Doğru XML tedarikçi seçimi için dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

  • XML Bayilik alacağınız firma sayısı birden fazla ise bir tablo yapıp karşılaştırma yapın.
  • XML bayilik alacağınız firmanın ürünlerini ve kendileri ile bilgileri çok iyi araştırın. Kendileri ve ürünleri ile ilgili olumsuz yorumlar olup olmadığını şikayet sitelerinden ve Facebook, İnstagram gibi sosyal medya platformlarından araştırın.
  • Bayilik alınacak firmanın kaç yıldır e-ticaret içerisinde olduğunu, referanslarının olup olmadığını iyice araştırın.
  • Bayilik alacağınız firmaya ait ürünlerin satış ve bayi fiyatlarını çok dikkatli inceleyin.
  • Çalışacağınız firmanın e-ticaret trendlerini takip edip etmediğini, bu trendlere göre ürün çıkarıp çıkarmadıklarını çok iyi araştırın.
  • Bazı tedarikçi firmalar ücret almaktadır. Alınan bu ücretin size bir getirisi olup olmadığını, bu ücreti vermeye değip değmeyeceğini iyice araştırın.
  • Tedarikçi olarak çalışacağınız firmanın e-ticaret kurallarına uygun, SSL sertifikası olan, Sanal pos kullan bir web sitelerinin olup olmadığına mutlaka bakın.
XML Bayilik Veren Firmalar
XML bayilik veren firmalar nelerdir?

XML bayilik veren firmalar nelerdir?

Bu gün e-ticaret sitelerine XML bayiliği veren bir çok firma bulunmakta. XML bayilik sistemi verilmesinin önemini anlayan bir çok firmada bu halkaya dahil olmakta. E-ticaret yapacak kişi ve girişimciler her sektörde tedarikçi bulabilir. İnternetin doğası gereği bazı sektörler çok hızlı geliştiğinden bayilik veren firma sayısı diğer sektörlerden fazla olabilir.

E-ticaret yapmak isteyen girişimci ve kişilere XML bayiliği veren firmalar şunlardır;

  • Aktifbebek
  • Alibaba doğaltaş
  • Artikel
  • Benim Halım
  • Bitmeyen Kartuş
  • Butik Saati
  • Cevher Sağlık
  • Eyüboğlu
  • Goldstore
  • OXYD
  • Ozpa
  • Pelagos
  • SETA
  • Tekstil Bayi
  • Yeni Toptancı

Yukarıda XML bayiliği alabileceğiniz bazı firmaları görmektesiniz. Bunların haricinde bir çok firma daha var. Sizlerde Google da “xml bayiliği veren firmalar” şeklinde detaylı bir arama yaparak bir çok firma bulabilirsiniz.

 XML entegrasyonu nedir?

Stoksuz e-ticaret yapacak kişilerin güvenilir bir tedarikçi bulması ne kadar önemli ise bunların ürünlerini kendi sitelerini aktarılmasını sağlayan XML entegrasyonu bulmaları da önemlidir. XML entegrasyonunun firmalara büyük fayası vardır.

XML entegrasyonu sayesinde ürün stoklarının kontrolu otomatik olarak yapılır.

XML entegrasyonu, XML bayiliği alınan bir tedarikçinin sitesindeki ürünleri kendi sitemize otomatik olarak aktarmamızı sağlayan ara yazılıma verilen isimdir. Bu gün XML tedarikçi entegrasyonu olarak hizmet veren firma bulunmaktadır. Bu firmalardan istediğinizden bu hizmeti alabilirsiniz. Ancak hizmet alacağınız firmanın 24 saat destek verip vermediğine, güncelleme sıklığına ve referanslarına bakarak karar verin.

XML entegrasyonu stoksuz e-ticaret yapmak isteyen girişimci ve firmaların, anlaşmış olduğu tedarikçinin ürün veya hizmetlerini e-ticaret sitesine hızlı bir şekilde aktarmasını sağlayan bir entegrasyon modelidir. Genellikle e-ticaret tedarikçisinden alınan XML dosyası stoksuz e-ticaret sitelerine entegre edilip, ürün, kategori, açıklama, görsel ve ürün fiyatları otomatik bir şekilde aktarılmaktadır.

XML bayilik nedir?
5/5 - (1 vote)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Eylül Arslanoğlu, Samsun doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan bir e-ticaret uzmanıdır. Kariyerine e-ticaret alanında uzmanlaşarak adım atan Eylül, kategori yöneticisi olarak görev yapmaktadır. E-ticaretin dinamik dünyasında deneyimli olan Eylül, ağırlıklı olarak e-ticaret, e-ticaret eğitimi, e-ticaret yazılımları ve e-ticaret entegrasyonları gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir