Youtube reklam vermek sanıldığı kadar zor değil. Video denilince 7’den 77’ye herkesin aklına Youtube sitesi gelir. Google tarafından 2006 da satın alınan Youtube video reklamlar açısından son derece önemli bir mecra. Youtube reklamları ile ürün veya hizmetlerinizi potansiyel hedef kitlenize çok iyi kurgulanmış bir video ile en iyi şekilde sunabilirsiniz. Youtube şu an bulunduğu konum itibariyle büyük kitlelere ulaşabilmenin sayılı yollarından biridir dersek abartmış olmayız.
Bu makalemizde Youtube reklamcılığı nedir, Youtube reklam modelleri nelerdir, Youtube da nasıl reklam verilir gibi sorulara cevaplar vereceğiz. Bu makale sayesinde sizlerde Youtube da reklam vermek istediğinizde bunu kolayca yapabileceksiniz.
Youtube reklamcılığı nedir?
Youtube reklamcılığı, ürün veya hizmetlerinize ait video içeriklerin Youtube veya Google arama sonuçlarında ücretli olarak listelenmesine denir. Youtube reklamcılığı için Google Ads paneli kullanılır. Youtube reklamcılığı sayesinde kullanıcı erişimini ve etkileşimini maksimum düzeye çıkarmanız mümkün.
Youtube reklamcılığı ile ürün veya hizmetleriniz Youtube da arama yapan veya bir video izlemek isteyen kişiye belli bir süre gösterilir. Gösterilirken bu videonun e-ticaret sitenize veya işletmenize ait olduğu belirtilir. Video içeriğiniz izleyicinin dikkatini çekerce izlemeye devam edebilir. Eğer dikkatini çekmezse belli bir süre sonra video içeriğinizin gösterilmesi durdurulur.
Youtube reklamcılığı ile ürün veya hizmetlerinizin tanıtımı yapılır, marka bilinciniz kuvvetlenir ve satış potansiyeliniz artar.
Youtube reklamı vermeden önce bilmeniz gereken tanımlar
Youtube reklamları verebilmek ve verdiğiniz reklamlardan maksimum faydayı görebilmek için Youtube reklamları ile ilgili tanımları, reklam verme mantığını, reklamların algoritma çalışma mantığını çok iyi bilmeniz gerekiyor.
Youtube reklamları verirken karşınıza çıkabilecek kavramlar şunlardır;
- Gösterim (impression)
- Görüntüleme (view)
- Maks GBM (Max CPV):
- Ort GBM (Avg. CPV):
- Video oynatma yüzdesi
- Kazanılan görüntüleme
- Performans metrikleri
Gösterim (impression): Vermiş olduğunuz Youtube reklamının kaç kere gösterildiğine denir. Görüntüleme (view): Vermiş olduğunuz video reklam videosunun 30 saniyeden fazlasını izlemesine veya videonuzla etkileşime geçmesine denir. Eğer reklam videonuz 30 saniyenin altında bir süreye sahipse görüntüleme tamamını kapsar.
Maks GBM (Max CPV): Bu kavramın açılımı “Maksimum Görüntüleme Başı Maliyet” demektir. Maksimum görüntüleme başı maliyette bir kişinin videonuzu izlemesi veya etkileşime geçmesi için ödemek istediğiniz maksimum teklifi ifade eder.
Ort GBM (Avg. CPV): Bu kavramın açılımı “Ortalama Görüntüleme Başı Maliyet” demektir. Ortalama Görüntüleme Başı Maliyet, video reklamınızı izleyen veya etkileşime geçen kullanıcılar için ödemiş olduğunuz ortalama miktarı ifade eder.
Video Oynatma Yüzdesi: Reklam videonuzun izleyiciler tarafından yüzdesel olarak ne kadarını izlediğini ifade eden orana denir. Video oynatma yüzdesi %25, %50, %75 veya %100 olarak ifade edilir. Örneğin vermiş olduğunuz reklam videosunun %50’sini izleyenlerin oranı %40 ise görüntülemelerin %40’ı videonuzun yarısından fazlasını izlemiş demektir.
Kazanılan Görüntüleme: Herhangi bir kişinin video reklamınızı izledikten sonra 7 gün içerisinde kanalınızdaki başka bir videoyu izlemesine denir. Videonuzun sadece izlenmesi değil paylaşım, beğeni, abone olma gibi davranışlarda kazanım olarak değerlendirilir.
Performans Metrikleri: Reklam hesabınıza bir reklam verme hedefi tanımladıktan sonra elde etmiş olduğunuz dönüşüm sayısı, dönüşüm başı maliyet, dönüşüm değeri gibi verilere denir.
Youtube reklam modelleri nelerdir?
Youtube da reklam verebileceğiniz 8 farklı reklam türü vardır. Her reklam türünün çalışma mantığı ve sağladığı fayda farklı farklıdır.
Youtube reklam modelleri şunlardır;
- Metin reklamlar
- Görüntülü reklamlar (Display ads)
- Yer Paylaşımlı reklamlar (Overlay ads)
- Atlanabilir yayın içi reklamlar (In-stream)
- Atlanamayan yayın içi reklamlar (In-stream)
- Bumper reklamlar
- Discovery reklamlar
- Yayın dışı reklamlar
Metin reklamlar
Youtube arama sonuçları başta olmak üzere videolar arasında gösterilen reklam türüdür.
Görüntülü reklamlar (Display ads)
Görüntülü reklamlar, Youtube masaüstü sürümünde 300×250 veya 300×60 şeklinde gösterilen reklamlara denir. Görüntülü reklamlar öne çıkan videoların sağında, oynatma listelerinin üs kısmında gösterilir. Ekran çözünürlüğüne bağlı olarak videonun alt kısmında da gösterilebilir.
Yer paylaşımlı reklamlar (Overlay ads)
Yer paylaşımlı reklamlar, Youtube masaüstü versiyonda videoların altındaki %20’lik alanda, yatay bir şekilde gösterilen reklamlardır. Bu reklamlar sabit olduğundan HTML5 gibi sayfalar için uygun değildir.
Atlanabilir yayın içi reklamlar (In-stream)
Atlanabilir yayın içi reklamlar, Youtube videoları içerisinde gösterilen reklamlardır. Video içi reklamlar olarak da bilinir. Video içerisindeki bu reklamların süresi 5 saniye olup izleyici isterse 5 saniye sonra atlayabilir. Bu reklam türü videonun başında, ortasında veya sonunda da gösterilebilir.
Bu reklam türü her cihazda kullanıcıların karşısına çıkabilir. Bu reklam türünü veren reklam verenler videonun ilk 30 saniyesi veya tamamı izlendiğinde ücret alınır.
Atlanamayan yayın içi reklamlar (In-stream)
Atlanamayan yayın içi reklamlar, İzleyenlerin bir videoyu izlemeye başlamalarından önce gösterilen reklam türüdür. Atlanamayan video reklamların süresi bölgeden bölgeye farklılık göstermekle birlikte 15-20 saniye arasındadır. Bu reklam türünün süresi ülkemizde 15 saniyedir.
Bumper reklamlar
Bumper reklamlar, marka bilinirliği sağlamak için kısa, akılda kalıcı bir mesajla izleyiciye ulaşmak için kullanılan reklam türüdür. Bu reklam türü maksimum 6 saniyeye kadar videoları destekler. Bu reklam türü kısa olduğu için atlanamaz. Mesajı hızlı vermek açısından mobil cihazlarda idealdir.
Bumper reklamlar videonun başında, ortasında veya sonunda da gösterilebilir. İzleyicinin izlediği videoları izlemeye devam edebilmesi için gösterilen bu reklamı kesinlikle izlemesi gerekir. Bu reklam türü mobil ve masaüstü versiyonlar ile tam uyumludur.
Video izleyen bir kişinin karşısına birden fazla Bumper reklam çıkabilir. Bu reklamı veren kişiler 1000 gösterim başına teklif verebilir.
Discovery reklamlar
Discovery reklamlar, kullanıcıların izlemiş olduğu videoların yan tarafında, Youtube arama sonuçlarında veya Youtube mobil versiyon ana sayfasında gösterilir. Bu reklam türü diğer reklam türleri gibi otomatik başlatılmaz. Başlaması için kullanıcının başlatması gerekir.
Bu reklam türü verilirken ön izleme görselinin yanında 100 karakterlik video başlığı ve 35 karakterlik iki adet açıklama eklenebiliyor.
Yayın dışı reklamlar
Yayın dışı reklamlar, Youtube platformunun dışında Google iş ortağı olarak olan sitelerde gösterilir. Bu reklam türü kullanıcı deneyimine zarar vermemek için yayınlandığı sitede sessiz bir şekilde oynamaya başlar. Video izleyicinin dikkatini çekerse sesi açar.
Bu reklam türü sadece mobil cihazlarda gösterilecek şekilde tasarlanmıştır. Yayın dışı reklamlar 1000 gösterim başına ücretlendirilir.
Youtube da nasıl reklam verilir?
Youtube da reklam vermek sanıldığı kadar zor değildir. Anlatacağımız 3 adımla sizde kolaylıkla reklam verebileceksiniz. Youtube reklamı verebilmek için izlenecek 3 adım şunlardır;
- Bir Youtube kanalı ve Google Ads hesabı oluşturun
- Reklamınızı yükleyin
- Yeni bir kampanya oluşturun
1.Adım: Bir Youtube kanalı ve Google Ads hesabı oluşturun.
Youtube reklamı verebilmek için bir Youtube kanalı açılmış olup, Google Ads kısmında hesabınızın ayarlanmış olması gerekiyor.
2.Adım: Reklamınızı yükleyin.
Youtube kanalı açıp Google Ads profili oluşturduktan sonra reklam verilecek videoyu Youtube platformuna yüklemeniz gerekiyor. Videoyu yüklemek için;
- Sağ üst köşede yer alan “Oluştur” düğmesine tıklayıp açılan menüden “Video Yükle” linkine tıklayın.
- Açılan pencereden “Video Seç” düğmesine tıklayıp gelen ekranda videonuzun konumunu seçip çift tıklayın veya sağ alt köşedeki aç düğmesine tıklayın.
- Seçmiş olduğunuz video yüklenmeye başlayacaktır.
Videonuz yüklenirken videonuzun başlık ve açıklama kısmını ekleyip, videonuzun kimler tarafından görülebileceğini ve kapak görselini ayarlayabilirsiniz.
3.Adım: Yeni bir kampanya oluşturun.
Youtube reklamı verebilmek için Youtube hesabınıza giriş yaptıktan sonra https://youtube.com/yt/advertise/tr/ adresine giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra gelen sayfada yer alan “Hemen Başlayın” düğmesine tıklayın. Tıkladığınız bu link sizi Youtube Reklam sayfasına yönlendirecektir.
Gelen ekrandan “Videonuzu arayın veya URL’sini yapıştırın” yazan yere reklam vermek istediğiniz videonun adresini yapıştırın. Sayfanın ortasında yer alan “Reklamınızın nerede gösterilmesini istiyorsunuz” sorusuna;
- Youtube da ve Google video iş ortağı sitelerinde
- Yalnızca Youtube da
Seçeneklerinden sizin için uygun olan seçeneği işaretleyin. “Görüntüleyenler reklamınızı tıkladıktan sonra onları nereye göndermek istersiniz” diye yazan yerin altına kullanıcıyı yönlendirmek istediğiniz sayfanızın adresini yazın veya yapıştırın ve sağ alt köşede yer alan “Sonraki” düğmesine tıklayın.
Gelen ekrandan hedef kitlenizin yer aldığı bölgeyi ve konuştukları dilleri seçip sağ alt köşede yer alan “Sonraki” düğmesine tıklayın.
Gelen ekrandan hedef kitlenizi daha da detaylandırabilirsiniz. Bu sayfada müşterilerinizin ebeveynlik durumlarını, cinsiyetini ve yaşını seçip sağ alt köşede yer alan “Sonraki” düğmesine tıklayın.
Gelen ekrandan vereceğiniz video reklam için özel ilgi alanlarına sahip kullanıcılara erişip erişmek istemediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Ekrandaki size uygun olan seçenekleri işaretleyip sağ alt köşedeki “Sonraki” düğmesine tıklayın.
Gelen ekrandan bu reklam kampanyası için ne kadar harcama yapmak istediğinizi belirlemelisiniz. Youtube reklamınız belirlemiş olduğunuz bütçe çerçevesinde gösterilip, ücreti tanımladığınız kredi kartından otomatik tahsil edilecektir.
Youtube reklamlarında videonuzun 30 saniye üzerinde görüntülenmesi veya etkileşime geçilmesi durumunda ödeme alınır. Eğer videonuz 30 saniye altındaysa tamamının izlenmesine bakılır. Sayfanın sağ tarafında girmiş olduğunuz bütçe çerçevesinde reklamınızın haftalık tahmini gösterim sayısını ve ödeyeceğiniz ortalama tutarı görebilirsiniz. Ödeyeceğiniz ücreti girdikten sonra sağ alttaki, “Sonraki” düğmesine tıklayın.
Gelen ekranda şimdiye kadar yapmış olduğunuz seçimlerin bir özetini göreceksiniz. Eğer seçimleri onaylıyorsanız sağ alt köşedeki “Sonraki” düğmesine tıklayarak ödeme yöntemini ve ödeme bilgilerinizi yazarak reklam verme işlemini tamamlayın.
Youtube da reklam verme gördüğünüz gibi çok karmaşık ve zor değil. Hangi reklam modelinin sizin için uygun olduğunu deneyimleyip öyle karar vermelisiniz. Bunun için tavsiyemiz düşük bütçelerle deneyimleyip, reklamları ölçümleyin ve ona göre en doğru reklam türüne karar verin.