1. Anasayfa
  2. E-Ticaret Eğitim

Ziyaretçilerin Siteden Ayrılma Nedenleri Nelerdir?


0

E-ticaret sitenizden ziyaretçilerin siteden ayrılma nedenleri nelerdir, biliyormusunuz? Kurulan bütün e-ticaret siteleri ve diğer sitelerin amacı daha fazla ziyaretçi çekmek ve gelen ziyaretçinin sitede daha fazla zaman geçirmesi. Ziyaretçilerinizi sitenizde ne kadar fazla tutarsanız arama motorları nezdinde de iyi bir yere sahip olursunuz.

Ama eğer ziyaretçileriniz sitenizi hemen terk ediyor, onları sitede tutamıyorsanız bir sorun var demektir. Gelen ziyaretçileri daha fazla sitede tutmak, onlara daha fazla satış yapabilmek için bir takım noktalara dikkat etmek gerekmekte.

Siteden hemen çıkma oranı arama motorları açısından önemli bir kriterdir. Yapılan istatistiklerde bir web sitesini kısa süre içerisinde terk eden insanların %70-%90 arasında bir daha o siteyi ziyaret etmediğini göstermekte. Bu çok önemli bir oran.

Bu oran sitemizi kısa sürede terk eden kişiyi müşteri olarak kaybetmemiz demek. Bir daha o kişiyi kazanabilir miyiz, çok zor. Eğer bir sitede hemen çıkma oranı yüksekse o sitede bir sorun var demektir. Bu sorunun çeşitle nedenleri olabilir. Bu sorunların en kısa sürede belirlenip çözüm üretilmesi gerekmekte.

Bu makalemizde bir siteden hemen çıkma oranını yükselten nedenler nelerdir. Ziyaretçilerin siteden hemen ayrılma nedenleri neler olabilir, ziyaretçilerin siteden hemen ayrılma nedenleri nasıl iyileştirilebilir bu konuda bilgiler vereceğiz.

Ziyaretçilerin siteden ayrılmasının nedenleri nelerdir?

Bir siteden insanlar hemen ayrılıyorsa o sitede ya tasarım, ya içerik yada teknik bir sorun var demektir. Ziyaretçilerin siteden ayrılma nedenleri tespit edilip giderilmezse site zarar görmeye devam eder. Ziyaretçilerin siteden ayrılmasının nedenleri şunlardır;

1-İçeriklerin Dağınık ve Kafa Karıştırıcı Olması

2-Pop-Up Sayfa ve Videolarının Aşırı Kullanımı

3-Sitelerde Üyeliklerin Zorunlu Tutulması

4-Kötü Tasarlanmış ve Karmaşık Bir Yapıda Olan Menüler

5-Site Tasarımının Kötü Olması

6-Sitenin Güncel Olmaması

7-Site Hızı Kullanıcıları Sitede Tutmalı

8-Sitenizi Güvenli Hale Getirmeniz Kullanıcılar İçin Önemli

9-Mobil Uyumlu Siteler Kullanıcı Süresini Artırıyor

10-Yüksek Kargo Ücreti

11-Uzun Süren Satın Alma Aşamaları

12-Ürünleri kaydetmek için sepete ekleme alışkanlığı

ziyaretçilerin siteden ayrılma nedenleri

İçeriklerin dağınık ve kafa karıştırıcı olması

Sitenizdeki içerikler yanlış menülerde, yanlış kategorilerde yer alıyorsa insanlar sitenizi hemen terk edecektir. Sitenizdeki bilgilerin, ürün kategorilerinin, ürünlerin kolay erişilebilir olması gerekir.

Ürün kategorileri, iletişim gibi bilgilerin sayfanın en başındaki menüde olması gerekir. Kullanıcı iletişim bilgisini, aramak için sayfanın sonuna gitmemeli veya menüler içerisinde iletişim linkini aramamalı.

Kullanıcılar aradıkları bilgi veya ürünlere kolay erişim sağladıklarında sitede daha fazla zaman geçirmekte. Ayrıca kullanıcıların aramış oldukları bilgilerin kolay anlaşılabilir dille yazılmış olması gerekir.

Pop-Up sayfa ve videolarının aşırı kullanımı

Kullanıcılardan kolayca geri dönüşüm alabilmek için pop-up sayfalar ve videolar etkili yöntemlerden biridir. Anacak bu pop-up’ların kullanılmasına dikkat etmek gerekir. Her sayfada, her kategoride kullanıcının karşısına pop-up sayfa çıkması can sıkıcı bir durumdur.

Sitede aşırı pop-up kullanılması site ile ilgili olumsuz algının oluşmasına da neden olur. Kullanılan bir pop-up bir kere kapatıldıktan sonra kullanıcının karşına çıkmamalıdır. Pop-up içerisinde kullanılan videoların çok yüksek ses barındırmaması, pop-up videoların otomatik oynatılmaması gerekiyor.

Pop-up kullanıcının karşısına çıktıktan sonra kullanıcının ilgisini çekmeli ve izlemek için kendi tıklamalıdır. İş ortamında, kalabalık mekanlarda veya sessiz olunması gereken mekanlarda otomatik oynatılan bir video can sıkabilir. Sırf bu yüzden kişiler sitenizi terk edebilir.

Sitelerde üyeliklerin zorunlu tutulması

Yapılan araştırmalar insanların bilgilerini vermeden alışveriş yapabildikleri siteleri daha çok sevdiğini göstermekte. İnsanlar ilk defa ziyaret ettikleri sitelerden alışveriş yaparken üye olmadan alışveriş yapmak istiyor. Bu onların daha kolayına gelmekte.

Satın almak için üyelik şartı koşulması onları satın alma isteğinden vaz geçirebiliyor. İnsanların bilgilerini vermeme isteği aslında “ben sizin sitenize güvenmiyorum, ama size bir şans vermek istiyorum. Sitenizden alışveriş yapmayı deneyimlemek istiyorum” demekte.

Bu süreçte kullanıcıyı memnun ederseniz o kişi bundan sonra sürekli müşteriniz olur. Ziyaretçilerinizin bilgilerini vermeden alışveriş yapabilmelerine kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımı müsaade etmelidir. Yani sitenizde misafir yani ye olmadan sipariş verebilme özelliği olmalıdır.

Kötü tasarlanmış ve karmaşık bir yapıda olan menüler

Ziyaretçiler bir sitede dolaşırken bir sayfaya veya ürüne ulaşmak için menüleri kullanmakta. İnsanların menüler arasında rahatça dolaşabilmesi, istediği sayfayı kolayca bulabilmesi için menü yapısının son derece sade ve erişiminin kolay olması gerekmekte.

Aradığı ürün veya sayfayı bulamayan ziyaretçiler hemen sayfanızı terk edecektir. Menü yapınızın karmaşıklığından dolayı ziyaretçilerin sitenizi terk etmemesi için site menü yapınızı çok iyi dizayn etmelisiniz.

Kullanıcılar sitenizde aradığı ürüne maksimum 3 tık ile ulaşabilmeli. Üçten fazla tıkla yaptırmak insanlara sitenizin karmaşık olduğu hissini verecektir. Ürün gruplarınızı maksimum 3 adımda ulaşılacak şekilde planlayın.

Site tasarımının kötü olması

Site tasarımını fiziksel bir mağazanın vitrini gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki güzel bir vitrin önünden geçenleri içeri davet eder. Bir sitenin tasarımı da vitrin gibidir. Tasarımınız güzel olursa ziyaretçi sayfada uzun süre kalmaktadır. Ziyaret edilen sitenin tasarımının kötü olmasından dolayı bir çok kişi geldiği siteyi anında terk etmektedir.

Kötü tasarımdan kasıt sayfanın çok karışık olması, yazı fontunun okunmayacak renkte ve fontta olması, görsel ve yazıların iç içe geçmiş olması, sayfada gözü rahatsız eden renklerin kullanılmış olmasıdır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sitede gözü yormayan, okumayı kolaylaştıran modern renkler kullanılmalıdır.

Sayfadaki görsel sade ve renk olarak bir biri ile uyumlu olmalıdır. Kullanıcı sayfada aradığı rahatça bulabilmelidir.

İnsanlar kötü tasarıma sahip olan siteleri aynı zamanda güvensiz olarak da değerlendirmekte, siteden alışveriş yaptıkları takdirde mağdur edileceklerine inanmakta. Sitenizde güncel, trend olan tasarımları kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede insanlar sayfada daha çok zaman geçirecek ve sizi daha güvenilir bulacaklardır.

Sitenin güncel olmaması

İnsanlar ziyaret ettiği sitelerin güncel bilgilerden oluşmasına çok dikkat etmekte. Nasıl ki fiziksel ticarette belli aralıklarla vitrinler değiştiriliyor, yeni ürünler konuluyor e-ticarette de site sürekli güncel tutulmalıdır. Ürün fiyatları, özellikleri sürekli güncel olmalıdır.

Veya blog kısmına sık sık güncel bilgiler eklenmelidir. Sitenize eklenen içeriklerin tarihinin gösterilmesi insanlara güncel olup olmadığınız noktasında fikir verecektir. Eğer bir site güncel değilse kullanıcı zaman geçirmeden siteyi terk ediyor. Bunda sitede kalmayı bir zaman kaybı olarak görmekte hem de sitenin güvenilir olmadığını düşünmesi etkili olmakta.

İnsanların sitenizde daha fazla kalması için sürekli güncel içerikler ekleyin, ürün görsellerini güncelleyin, değişik arka fonlar kullanın. Bir gelen kişinin bir sonraki ziyaretinde sitede bir farklılık olduğunu hissetmesini sağlayın. Ana sayfada yer alan slider, banner gibi unsurları belli aralıklarla değiştirin. Bu sayede insanlar sitenizde daha fazla zaman geçirip, daha fazla alışveriş yapacaktır.

Site Hızı Kullanıcıları Sitede Tutmalı

Site hızı kullanıcıları sitede tutmalı

İnsanların bir siteyi terk etmelerindeki en önemli nedenlerin başında site hızını ilk sıralarda göstermekte. Ziyaretçiler ziyaret ettikleri sitenin ışık hızında açılmasını istiyor. Hızlı açılmayan siteleri açılmasını beklemeden anında terk ediyor. İnsanlar 2 saniyenin üzerinde açılan siteleri yavaş siteler olarak değerlendirmekte.

O yüzden sitenizin 2 saniyede veya altında açılmasını sağlayın. Eğer siteniz hızlı açılmıyor ise hem ziyaretçi hem de para kaybediyorsunuz demektir. Bir sitenin yavaş açılmasının bir sürü nedeni olabilir. Yüksek boyutlu görseller, hostingin yavaş olması gibi bir çok etken yavaşlığa sebep oluyor olabilir.

Yavaşlığa neden olan etkenleri bulup çözüm yoluna gitmelisiniz. Bir e-ticaret sitesinin yavaş açılması prestij kaybıdır.

Sitenizi güvenli hale getirmeniz kullanıcılar için önemli

İnsanların e-ticarette en güvendikleri konu güvenlik. Güvenli olduğuna inanmadıkları sitelerden alışveriş etmedikleri gibi, alışveriş yapmamaları konusunda çevresindeki insanlara da tavsiyelerde bulunmakta. Sitenizin güvenli olduğuna inandırmak da e-ticaret sitelerinin sahiplerinin sorumluluğunda.

Sitenizin güvenilir olarak algılanması için mutlaka SSL Sertifikası kullanın. Sitenizde mutlaka sanal pos olsun. Sitenizde iletişim sayfası ve bu sayfada adresiniz, iletişim bilgileriniz mutlaka olsun. Sitenizde olması gereken bütün hukuki metinleri yayınlayın. Sitenizin uygun yerlerinde iade ve değişim şartlarınızı belirtin.

Kullandığınız tasarımın güven vermesine dikkat edin. ETBİS kaydı yapıp bunu sitenizde gösterin. Güven sorunu yaşayan insanlar için kapıda ödeme seçeneğiniz mutlaka olsun.

Bu makaleyi de mutlaka oku!

SSL Sertifikası nedir ve neden önemlidir

Mobil uyumlu siteler kullanıcı süresini artırıyor

İnsanların artık en az %70’i interneti cep telefonları üzerinden kullanmakta. Haliyle de alışverişlerini de cep telefonları kullanarak yapmakta. Bu nedenle Sitenizin cep telefonları ile uyumlu olmasına dikkat edin. Cep telefonları ile uyumlu demek mobil görünüme sahip demektir.

Bir web sitesi cep telefonu ile ziyaret edildiğinde bunu anlayıp kendisini cep telefonuna göre ayarlayabilmelidir. Eğer bir web sitesi mobil uyumlu değilse sitede gezinilmesi, menülere, linklere tıklanması çok zor olacaktır. Bir site mobil uyumlu değilse kullanıcılar hemen siteyi terk etmekte.

Bir sitenin mobil uyumlu olmaması aynı zamanda prestij kaybı ve güvensizlik nedenidir. Sitenizde kullanmış olduğunuz e-ticaret temasının mobil uyumlu olmasına dikkat edin.

Yüksek Kargo Ücreti

Yüksek kargo ücreti

İnsanlar alışveriş yaparken dikkat ettikleri konuların başında kargo ücretleri yer almakta. Almış oldukları ürünlerin kargolarının ücretsiz veya çok ucuza gönderilmesini istemekte. Alışveriş yaparken kargo ücretinin ne kadar olduğuna bakmakta. Eğer kargo ücreti yük yüksek ise almaktan vazgeçmekte.

Bu durumda tavsiyemiz belli bir miktarın üzerindeki alışverişlerde kargoyu ücretsiz gönderin. Belli rakamın altındaki alışverişlerde kargo ücretinin minimum seviyede tutun. Örneğin kargo ücretini psikolojik sınır olan 9.90 gibi bir rakamda tutup gerekirse üzerini siz karşılayın. Kargo ücretinden kar etmeyi düşünmeyin.

Uzun süren satın alma aşamaları

Sitenizde satın alma adımlarını en aza indirin. Sitenizden üye olunmadan da alışveriş yapılabilsin. Bazı siteler değil satın almayı ürünleri incelemek için bile üyeliği şart koşuyorlar. Günümüzde artık müşteriler üyelik zorunluluğu olan sitelerden hızla uzaklaşmakta.

Uzun alışveriş aşamalarından dolayı müşteri lehine bile olsa almaktan vazgeçiyor. Tavsiyemiz üyelik şartı olmadan, en kısa yoldan alışveriş yapılmasının yollarını araştırıp hayata geçirin.

Ürünleri kaydetmek için sepete ekleme alışkanlığı

İnsanlar ziyaret ettikleri sitelerde gördükleri her ürünü almıyor. Araştırma yapıyor olabiliyor, ilerleyen zamanlarda alacağı için şimdiden araştırıyor olabiliyor, o an için alacak maddi durumu olamayabiliyor, ilerleyen zamanlarda birine hediye alıyor olabiliyor.

Bu tarz durumlarda bakıp, incelemiş olduğu ürünleri sepete ekleyip bir sonraki ziyaretinde görmek istiyor. Bu tarz durumlar için e-ticaret yazılımınız ürünleri sepete eklemeye imkan tanısın. Ziyaretçi bir sonraki ziyaretinde o ürünlere kolayca erişebilsin ve satın alabilsin. Bir çok e-ticaret yazılımı buna imkan tanımamakta.

Kullanıcı bir süre sonra siteye geldiğinde ürünlerinin kaybolduğunu görüp, ürünleri tekrar aramak zorunda kalıyor. Bu tarz alışverişi kolaylaştıracak özellikler kullanıcıların gözünde size artı değer kazandıracaktır.

Oyla! post
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    g_zel
    Güzel
  • 0
    ba_ar_l_
    Başarılı
  • 0
    tepkisiz
    Tepkisiz
  • 0
    _lgisiz
    İlgisiz
  • 0
    _zg_n
    Üzgün

Aslıhan Baturalp, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Kariyerine e-ticaret dünyasında adım atan Aslıhan şu anda bir e-ticaret danışmanlık firmasında profesyonel olarak görev yapmaktadır. Aslıhan'ın iş dünyasındaki başarısının yanı sıra gezmeye olan merakı ve kitap okuma tutkusu onun çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu yansıtır.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir